Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Evropský "chytrolín" se dívá směrem k Asii...

09.07.2004 16:07
Autor: 

"Zkušenost není to, co se jednomu přihodí. Zkušenost je to, co jeden udělá, s tím, co se mu přihodí." - Aldous Huxley
Nezastírám, že investiční banka Morgan Stanley patří k jedné z mých oblíbených - zejména proto, že jejich analýzy jsou v rámci celého spektra investičních bank jedny z nejobjektivnějších. Jejich stratég pro oblast Spojených států - Byron Wien - se v jedné z nedávných analýz zaměřil na problémy, které čekají v tuto dobu na investorskou veřejnost. Jako etalon takovéhoto investora použil osobu, které pracovně přezdívá "chytrolín" - jde o jedince "schopného přežít i ve složitých podmínkách a vzít si z těchto zkušeností ponaučení". Současně tento člověk "stále hledá nové nápady a je nadšen pozorováním jejich přenosu do reality, nemluvě o zisku z nich potenciálně plynoucích".

Jedním z hlavních problémů, kterému současný investor musí čelit, je fakt, že tradiční a časem prověřené vazby mezi jednotlivými třídami aktiv prostě přestaly fungovat. Jak "chytrolín" správně poznamenal, dřív tady bylo něco jako jasné ekonomické trendy. S tím, jak by americká ekonomika vstoupila do recese, FED by snížil sazby ve snaze znovu podpořit ekonomický růst. Jakmile tyto "levné" peníze začaly na ekonomiku blahodárně působit, akciový trh by se začal pomalu zvedat. Na základě silnějšího akciového trhu a posilujícího podnikatelského segmentu by došlo k růstu inflace - na to by FED reagoval vyšší úrokovou sazbou, pomalu by ekonomiku začal ochlazovat, srazil by ji směrem k recesi a celé kolo by se opakovalo znovu. Tento cyklus se dá s jistou mírou nadhledu nazvat krásným anglickým spojením "boom-and-bust".

Co s touto zkušeností tedy "chytrolín" provede? Ve světle posledního ekonomického zpomalení FED nastoupil na dlouhou cestu superlevných a velmi dostupných peněz. Jako bonbónek ještě americká administrativa přidala daňové úlevy. Hospodářský cyklus se podle očekávání mírně zvedl, úrokové sazby a inflace však zcela nepochopitelně zůstávají nízko. Navzdory nízkým sazbám se akciový trh nikam nehýbe. Růst zisků firem je sice ohromující a dost peněz se vrací do akciových fondů, trh to ale moc nevzrušuje.

"Chytrolín" si tedy dovolí navrhnout následující - "Trh je chytřejší než my všichni dohromady a tusí, že něco je špatně". Ve snaze dívat se na celou tu motanici globálně, rozdělí si "chytrolín" globální investice na tři bloky. Prvním je Evropa - unavená a stárnoucí, socialistická byrokracie mající velký problém dosáhnout nadprůměrného ekonomického růstu. Druhým jsou Spojené státy - mírně oslabující leč vyzrálá ekonomika, kontrolovaná politiky, kteří málokdy přijdou s čímkoliv kontroverzním. Třetím blokem zůstává Asie - kontinent "na začátku dlouhého cyklu plného příležitostí". Čína se možná blíží k bodu "tvrdého dopadu", v rámci několika dalších let však rozhodně nebude oblastí, na níž je radno zapomínat. Jak Čína tak Indie mají populaci, která je "ochotna pracovat velmi tvrdě za relativně rozumné mzdy".

"Chytrolín" si tak dovolí navrhnout následující alokaci - 50 % finančních aktiv v Asii, 25 % v Evropě a 25 % v USA. Něco málo ve zlatě a v komoditách se také bude hodit. Uvidíme ...

Petr Žabža, Patria Direct P.S. "Chytrolín" asi není to nepřesnější pojmenování, ale "Europe's smartest man" se prostě hodně špatně překláda. Pěkný víkend!


Váš názor
  • Chytrolin jeste jednou
    14.07.2004 22:39

    po odeslani predesleho chytrolina jsem si jeste jednou precetl Zabzuv clanek ve kterem pravdepodobne preklada od Morgana Stanleje. ti rozhodne nemysleli ze nejchytrejsi evropan je chytrolin. Tak ze pan Zabza by si bud mel zopakovat kurs anglictiny, nebo si vzit k ruce slovnik rceni a idiomu, nebo se s nekym kdo umi doopravdy oba jazyky poradit. Takhle Zabza sam vypada jak chytrolin. Ono totiz dokoktat se cizi reci neznamena, ze jeden te ci one reci rozumi a hlavne je ji schopen verne ci spravne prelozit
    franta
  • Chytrolin
    14.07.2004 22:31

    Chytrolin je typicky radoby chytracek, ktery ustedruje pochybna moudra, ktera maji daleko od pravdy. Priklad jsou nekteri chytrolini v Patrii. V tomto pripade bych nahradil evrosmartesa mnoznym rodem a nazval bych je po cesku "koumaci" nebo mezinarodnim "Guru". Ono se totiz tezko mluvi o jednom nejchytrejsim evropanu.
    franta
  • Asie
    09.07.2004 22:55

    ale neni vhodnejsi investovat do te Asie skrze americke nebo evropske spolecnosti? Co Vy na to chytrolini? :-)
    Vasek
    • Tvrdy dopad
      14.07.2004 20:55

      Tvrdy dopad bych jeste odlozil az po velke bubline ,ktera nas velmi pravdepodobne v pristich peti letech v Asii ceka. Tam jeste natece investic nez to bouchne.
      J Baltazar
Aktuální komentáře
16.04.2024
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    4:00Čína - HDP, y/y
    4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
    4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
    11:00DE - Index očekávání ZEW
    14:30USA - Počet nově zahájených staveb
    15:15USA - Průmyslová výroba, m/m