Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německá odyssea 3 – proč vyšší schodky nezachrání Německo (opak.)

Německá odyssea 3 – proč vyšší schodky nezachrání Německo (opak.)

25.05.2004 16:50
Autor: 

Německo se stále nemůže zbavit své několikaleté malátnosti a stále zůstává „nemocným mužem“ Evropské unie. O hloubce německých problémů svědčí, paradoxně, i nadšení, které mezi pozorovateli vyvolalo oznámení, že v prvním čtvrtletí roku 2004 vzrostla německá ekonomika o 1,5 % (nebo dokonce o 1,8 %, měřeno mezičtvrtletním anualizovaným ukazatelem). Za celý rok 204 by Německo mělo vzrůst o 1-1,25 % a příští rok snad dokonce o 2 %!

Jinými slovy, letos i v příštím roce bude zřejmě Německo opět nejpomaleji rostoucí ekonomikou Evropské unie, pokud ji v tomto nepříjemném závodě „nepředstihne“ Itálie… Nezaměstnanost se pevně drží okolo 11 % a bez práce je už 4,4 milionu Němců.

Výhled přitom není dobrý: mzdy v Německu rostou rychleji než produktivita práce a náklady na hodinu práce jsou nejvyšší na světě. Reálné mzdové náklady vzrostly v Německu za posledních 20 let o 39 %, zatímco v USA se prakticky nezměnily (mzdy tam rostly stejně rychle jako produktivita práce). Není divu, že s takovými mzdami Němci pracují méně než kdokoliv jiný: za 20 let se počet odpracovaných hodin v německé ekonomice snížil o 4 %, zatímco v USA se zvýšil o 37 %. Jak bude klesat počet práceschopných Němců, počet odpracovaných hodin bude nejspíš dále klesat a cena práce spíše poroste.

Německý problém však zvýrazňují i další čísla: Německo je země prožívající vážnou demografickou krizi (srovnatelnou jen s krizí českou, ale to je jiná historie). Počet dětí prudce klesá a německá společnost stárne. Podíl penzistů a pracujících se v příštích 30 letech zdvojnásobí, což vyvolá obrovské problémy v penzijním systému. Zcela bezprecedentní pak bude pokles obyvatel Německa: Pokud nedojde k zásadní změně trendů, bude za 50 let Němců o 20 milionů méně než dnes, tj. o 25 %! Tak rychlé vylidňování jakékoliv země nemá obdoby, kromě období válek a hladomorů.

Existuje pro Německo nějaká cesta ven z ekonomického zaostávání? Příčiny krize jsou hluboké, takže reformy budou muset být také zásadní. Nevyhnutelné je změnit centralizovaný systém mzdového vyjednávání, kde mzdy jsou dohadovány pro celé odvětví bez ohledu na finanční situaci firem. Stejně naléhavá je reforma sociálního systému. Němci se budou muset rozloučit se svým štědrým systémem sociální podpory, který vážně narušuje trh práce, neboť nabízí možnost bezpracných výdělků, často srovnatelných s mzdou. To znamená především omezení dlouhodobých nároků na sociální podporu a vyšší tlak na zaměstnávání.

Tyto reformy jsou však bolestivé a hlavně nepopulární. A německá vláda, především pak její nejsilnější strana, sociální demokracie, velmi potřebuje populární politiku. V průzkumech je nyní beznadějně za opozicí. Není divu, že vláda horečně přemýšlí, jak ven z ekonomické pasti. Bohužel, jak už to tak bývá, když politici moc přemýšlejí, vymyslí nakonec špatná řešení. Stejně je tomu v Německu.

Německá vláda se podle všeho rozhodla definitivně pohřbít rozpočtová pravidla Evropské unie a plánuje překračovat „povolený“ rozsah schodků ve výši 3 % HDP. Letos bude schodek zřejmě téměř 4 % HDP a příští rok to nevypadá o nic lépe. Kancléř Schröder mezitím vyjednává se sympatizujícími vládami v EU (především Francií) o tom, jak se „stupidního“ pravidla omezujícího schodky zbavit definitivně a uvolnit si tak ruce pro rozpočtovou expanzi podobnou té v 70. letech minulého století.

Německá vláda tak pracně pohřbívá jeden z největších úspěchů evropské hospodářské politiky 90. let 20. století – tj. zkrocení rozpočtových schodků a stabilizaci, resp. snižování dluhů evropských vlád. Chová se tak jako nemocný závislý na léku při abstinenčních příznacích. Až si znovu „práskne“, uleví se jí, ale jen na krátko a kocovina bude o to těžší.

Ondřej Schneider
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • PROC SE TAK ODTAHUJETE OD SVEHO KOLEGY
    26.05.2004 10:51

    pana Schneidera, zda se ze toho ma v hlave vice nez vsichni ti mladi holobradkove v Patrii dohromady. Je to snad proti podnikovym smernicim rici ze ekonomika v BRD jde do haje. Nemecti socialisti maji dve nevabne perspektivy. Zavest hluboke a drasticke reformy a zaplatit to v pristich volbach, ci dokonce v predcasnych volbach a zachranit ekonomii zeme. A nebo poradne reformy odkladat a nasledky take zaplatit ve volbach. Pri rychlem zavedeni reforem by mozna meli malou sanci na rehabilitaci pred radnymi volbami, a i kdyz ne , alespon by udelali "spravnou vec". Jenomze oni budou cekat a cekat opozice bude samozrejme take cekat ci jim situaci jeste ztezovat a kdyz konecne socialisti udelaji reformy tesne pred volbami, vysledky voleb budou katastrofalni , pro ne, a navic opozici usnadni bezproblemovou vladu a opozice muze dokonce za tvrde reformy socialistu a jejich vysledky pozdeji dostat kredit a zustat u moci dlouhou dobu. Dolar opet prekracuje 1,2 za euro, to samo je negativni, v Nemecku se zrychlil rust inflace, i kdyz by inflace kvuli rostouci mene nemela byt problem, americka inflace je OK a to znamena ze americani budou drzet dollar nizko alespon do voleb. Vysoke euro bude take tlacit na zvysovani produktivity v Nemecku, alespon v exportnich odvetvich. Nemecko ma take nejmene 0,5% populacni prirustek , vlivem pristehovalectvi a navic muze byt mensi vlna prichodu lidi z vychodu po rozsireni EU at uz maji povoleni k praci ci ne a mohou byt nejake vyjimky a pod. Jednoduse kdyz secteme rust populace v produktivnim veku a nejaky rust produktivity, muze se stat ze tyto dve polozky budou vetsi nez mrnavy rust GDP, coz znamena narust nezamestnanosti a to muze byt politicky dost vybusne a neomluvitelne. Navic je tu realne riziko, ze pokud Nemecko nevyuzije nynejsiho rustu v USA a v Asii a v podstate v celem svete, tak za dva roky to muze ve svete ochladnout , pribrzdi /Cinane uz o tom mluvi/, a potom to muze byt pro Nemecko jeste tezsi se vyskrabat z zumpy. Jednoduse tvrdim, ze moc casu nemecti socialisti nemaji a pokud se rychle nepohnou tak neco v Nemecku brzy "pukne", politicky nebo ekonomicky.
    jpodhradsky
Aktuální komentáře
19.09.2024
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů