Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zadlužme se po americku, užijme si dovolenou na splátky a placení nechme na později

Zadlužme se po americku, užijme si dovolenou na splátky a placení nechme na později

29.03.2004 16:03
Autor: 

V sobotním tisku - již z definice poměrně oddechové četbě - se na ekonomických stránkách objevily dvě informace, které by nikoho neměly nechat chladným. První popisovala blížící se příliv "levných" peněz, které se na spotřebitele valí ve formě tzv. "amerických hypoték" - instrumentu, kde si klient po zástavě nemovitosti může od banky půjčit v podstatě na cokoliv, bez udání důvodu a účelu. Druhá zpráva se týkala nového produktu jedné cestovní kanceláře, která nabízí "dovolenou na splátky".

Všechno po pořádku. "Americké hypotéky" jsou produktem, proti kterému - jako takovému - nelze nic namítnout. Pokud někdo má vlastnická práva k jakékoliv nemovitosti a je ochoten ji poskytnout jako zástavu za půjčku (a banka je tuto nemovitost jako zástavu ochotna přijmout), pak je všechno v pořádku. Problém se ale objevuje v okamžiku, kdy získané prostředky budou použity buďto na financování běžné spotřeby (ta nejhorší varianta) nebo na nákup věcí, jejíž hodnota klesne o X (a tímto X může být myšleno cokoliv mezi 5-20) procent v okamžiku zakoupení (automobil je klasický příklad). Navíc, všichni máme tendenci své budoucí příjmy o něco nadhodnocovat, o tendenci vidět realitu o něco růžověji ani nemluvě. Proto je reálné očekávat, že nákupní rozhodnutí budou tažena současnou spíše než očekávanou (a realisticky odhadnutou) finanční situací jednotlivců - pokud daný spotřebitel přijde o práci a nebude schopen splácet, měl by sektor komerčních bank začít výrazně posilovat své oddělení hypoték a oceňování nemovitostí. Argument, že český spotřebitel je na tom, co do zadlužení v porovnání s Evropou nebo Spojenými státy, ještě docela dobře není argument, ale varování.

Dovolená na splátku? Jsem si skoro jistý, že půjde ze strany dané (daných) cestovních kanceláří o komerční úspěch. Stejně jako v případě výše uvedených amerických hypoték jde o produkt, který spotřebitelům přibližuje určitý produkt. Problém ale opět objevuje v situaci, kdy klienti chybně odhadnou své budoucí finanční možnosti - pak se z dovolené stává noční můra a ne příjemně strávených 14 dní. Navíc - podle slov mluvčí dané kanceláře došlo nejenom k nominálnímu růstu počtu telefonických dotazů na daný produkt, došlo kromě jiného k nárůstu dotazů na tento produkt ve spojitosti s nejluxusnějšími destinacemi. To dává tušit, že i spotřebitelé, kteří by na takto drahou dovolenou jinak neměli prostředky (a proto by o ní ani neuvažovali) najednou došli k názoru, že si ji můžou dovolit. Je nepochybné, že dovolená v Řecku se dá v případě 4-členné rodiny a dvou zaměstnaných dospělých poměrně snadno utáhnout - u dovolené na Maledivách tomu tak být nemusí.

Petr Žabža, Patria Direct


Váš názor
  • Matematika
    14.04.2004 16:10

    Jednou z pricin je, ze lide si neumi spocitat jake vlastne plati splatkovym prodejcum uroky - co hur nekdy je to ani nezajima, a neumi / nejsou ochotni dlouhodobe planovat a pocitat si sve budouci vydaje a prijmy. Co ale chcete ve state kde se ministrine skolstvi takrka chlubi ze na matematiku byla tupa a proto matematika nebude povinnym maturitnim predmetem, kde intelektualove povazuji za cest nebyt dotceni temi odpornymi cisly a kde novinari sdileji obavy studentu ze povinna maturita z matematiky by zkomlikovala mnoha lidem ziskani tohoto papiru potvrzujiciho "vseobecne" vzdelani.
    TL
  • CNB vs. Provident Finance (ci jak se pisou...)
    07.04.2004 18:38

    Minule jsme koukal na bejvalou "21" na CT1 a byla tam "debata" o tehle chamradi co vam prinesou tri az 40000 litru domu za asi 300-400%ni RPSN a ta prsatice vylizana se ptala takovyho kloucka (prej poradce guvernera CNB - sic!) jestli je to "dle jeho nazoru" lichva a tomu mamelukovi to neslo pres pysky a ze "je to na kazdem klientovi zda na takovou smlouvu pristoupi" apod. vytacky! Je preci jasne, ze do toho jdou vesmes chudaci, kteri nemaj' ani paru kolik pak do toho nasypou, jak to, ze to takovejm lichvarum nikdo sakra nezatrne? To mi fakt hlava nebere, kde je nejaky OPRAVDOVY a v tomto tak potrebny statni dohled?
    jk
    • vrať se do školy
      25.06.2004 0:12

      Příště až budeš psát o této firmě,tak se nauč psát pořádně její název a vsadil bych se,že si její neplatič.Nechápu jak se může snížit na takovou úroveň a pomlouvat práci solidních lidí.
      Mirek
    • Opravdový dohled
      09.04.2004 9:49

      Pochopte, že stát nemůže suplovat výchovu lidí.100x v televizi a novinách mluví o Sorena invest, VK fondy a o Futurum Aurum ani nemluvě. Češi jsou jako parta debilů,co znovu a znovu nalítává na tyhle podfuky. Mám jednoho v rodině ( má VŠ a 30 let praxe,vše k hovnu). Jasně že ti věřitelé čekají na nějakého blbce, co jim naletí. Ale to si už skutečně musí rozmyslet každý sám. Vidno, že ona americká hypotéka je totéž se souhlasem státu. Co však bude s lidmi,co přijdou o bydlení už nikdo neřeší.Padnou na bedra státu a tím nám všem.
      Jan spáčil
      • Řešení...?
        14.04.2004 17:43

        Nerozumím Vašemu názoru, že stát nemůže suplovat výchovu lidí, naopak - kdo jiný by se tím měl zabývat? Měla by tu být neustávající mediální masáž "co se taky může stát když si nebudu dávat majzla na tyhle vykuky"! A to bych viděl jako zásadní selhání odpovědných institucí (všech - ČNB, MSTM, MF, KCP apod.). Lidi jsou tupci (ne teda úplně všichni) - je to vidět na různejch "preferencích" (komouši apod. odpad) - a pokud jim to STÁT nezačne nalejvat tak pak bych tyhle padlé anděle nastěhoval Sobotkovi do baráku.
        j k
      • Lidé se na úroky neptají a neumí počítat
        10.04.2004 18:34

        Problém je jinde. Lidé se ptají: Kolik budu týdně / měsíčně splácet? To je zajímá. Ale na úrokovou sazbu se nezeptají ani náhodou - a věřím, že tam někde malinkým písmem bude i napsaná. A sami si ji spočítat nedovedou. Příklad: kolegyně si kupovala na půjčku nábytek. Půjčka 11 tis, platí 6 měsíčních splátek po 2200 Kč, tedy zaplatí 13 200 Kč. Ona vzala 13 200 a vydělila to 11 tisíci - a vyšlo jí 1,1. Z toho usoudila, že sazba je 10% a byla spokojená. A určitě není sama.
        Honzajs
      • Lichva v kapitalismu neexistuje.
        10.04.2004 1:33

        Lichva je komunistický pojem. Za socialismus stát chrání a vychovává lidi. Za kapitalismus je to urvy co se dá. V příštích volbách vyberte co chcete.
        Visitor
  • Dluhy
    30.03.2004 11:43

    Jsem rád, že na problém využívání cizích zdrojů t.j. na systém jejich získávání, čerpání a splácení, autor upozorňuje. Nevím jak funguje v USA nebo jinde, ale vím z okolí mých přátel, že "ubránit se" masáži reklamy/dopisů/letáků podporující financování pomocí úvěrů není jednoduché ...Dnes je jejich "měsíční splátky" tíží a určitě by se rozhodovali jinak ....Podle mého názoru je třeba i nadále upozorňovat na to, že využít úvěr lze na investici (např. bydlení, ale i auto) a na spotřebu (např. dovolenou, ...), i když konkrétní osoba může právě tento úvěr chápat např. jako investici velmi potřebnou (odpočinek, poznání jiných kultur a hodnot, zvýšení sebevědomí apod.) Právě toto jemné rozlišování považuji za důležité a lidé by před uzavřením úvěru měli znát určité souvislosti. Dále si podle mne řada lidí neuvědomuje výši příslušenství t.j. kolik uhradí úroků, nezajímá je primárně sazba, % p.a., ale "splátka" převedeno slovy "měsíčně budu dávat 5 tis.Kč a za 2 roky to bude moje". Mají radost když jem někdo půjčí peníze a "zbytečně je netrápí s xy papíry". Ale když jdou potom do obchodu a ví že něco stojí 10Kč a mohou si koupit stejnou věc za 9Kč, dají se práci a čas aby tuto úsporu realizovali ....., přitom vzhledem k jejich předchozímu rozhodování o úvěru je již nepodstatné ..... Myslím si tedy, že před zásadními rozhodnutími o osobním zadlužení, by si měl každý udělat udělat minimálně plusy a mínusy úvěru, pokusit se je vyčíslit a pokud toho není schopen, s někým se poradit ze svého okolí (nemusí být jen experti..), získat alespoň 2-3 názory a pak jednat.
    pisatel
    • agresivita reklamy
      30.03.2004 21:19

      Souhlasím s tím že agresivita a vlezlost reklam je vysoká a spousta lidí snadno těmto návalům "výhodných nabídek" neodolá. Nedokážou si totiž vlastně spočítat, kolik je to vůbec všechno stojí a i když dnes už musí uvádět u půjček RPSN tak je to napsáno minipísmem někde na konci posledního řádku smluvních podmínek. Pak se diví i ušima že musí pořád platit a dluh se nezmenšuje.
      student UTB Zlín
  • ??
    30.03.2004 10:21

    Rad bych vedel jaka myslenka je v tom clanku obsazena?? Jiste lide si pujcuji. Pujcuji se treba i iracionalne, ovsem vzdycky je to jejich volba a ponesou odpovednost. Snazil se autor rici ze pujcovat si na spotrebu je vseobecne spatne? Co navrhuje jako reseni. Pokud si vezmu hypoteku tak mam vzdycky ten dum na splaceni ne? Tak kde je problem. Jestli ten dům prozeru tak to je moje vec
    ondraa
    • Ondrovi
      04.01.2005 9:16

      Milý Ondro, jestli ten dům prožereš, je tvoje věc jen potud, pokud zároveň neupadneš do sociální sítě. Pak se staneš přítěží pro své spoluobčany daňové poplatníky. To už pak bohužel není jen tvoje věc. Zdraví Karel.
      Karel Vomáčka
    • 30.3. Ondrovi
      01.04.2004 18:27

      Jestli dům "prožereš" je to opravdu Tvoje věc. Chci jenom připomenout, že se budeme také setkávat s tím, že lidé budou splácet hypotéku např.1,5 mil třeba 10- tý rok a jejich dům bude mít hodnotu 1 mil. Ne že by dům tak schátral. Ale trh za něj více nedá.
      Jirka
    • Re
      30.03.2004 13:24

      Da se tam taky najit jemna narazka na to ze jeste stale u reklamy na podobne splatkove sluzby jeste najdete cerne ovce ktere vam neprozradi kolik vas to ve finale bude stat. A od toho se mohou odvinout i chybne zavery spotrebitele, ktery preceni sve moznosti nez kdyby tam podobna informace byla.
      Skeeter
      • Podvod
        09.04.2004 15:20

        pak se jedná ovšem o podvod.
        Hynek
        • Lidé se na úroky neptají
          10.04.2004 18:32

          Problém je jinde. Lidé se ptají: Kolik budu týdně / měsíčně splácet? To je zajímá. Ale na úrokovou sazbu se nezeptají ani náhodou - a věřím, že tam někde malinkým písmem bude i napsaná. A sami si jispočítat nedovedou. Příklad: kolegyně si kupovala na půjčku nábytek. Půjčka 11 tis, platí 6 měsíčních splátek po 2200 Kč, tedy zaplatí 13 200 Kč. Ona vzala 13 200 a vydělila to 11 tisíci - a vyšlo jí 1,1. Z toho usoudila, že sazba je 10% a byla spokojená. A určitě není sama.
          Honzajs
    • Problém není půjčování
      30.03.2004 12:53

      Pokud bychom tu měli "normální" ekonomiku, tak by problém nebyl nárůst zadluženosti, protože "zdroje" jsou omezeny a nárust zadluženosti by znamenal vyčarpání těchto "zdrojů", růst úrokové sazby a konec dalšího zadlužování. Problém je, že centrální banka drží úrokové sazby nízko, a dělá to tak, že tiskne nové peníze. Takže je tu odstraněna omezenost zdrojů na straně peněz, jenomže tu stále ještě exstuje omezeneost skutečných zdrojů. Díky nízké úrokové sazbě se lidé zadluží - jenomže ve skutečnosti čerpají úspory někoho jiného na úplně jiném místě ekonomiky. A jednoho dne se srovná cenová hladina a ti lidé zjistí, že nemají z čeho ten dluh zaplatit. A to je ten problém - levné úvěry dávají "racionálně" myslícím lidme pocit, že v ekonomice jsou nadbytečné zdroje, které mohou využít. A ony nejsou, je to jenom iluze podporovaná centrální bankou.
      ondra
      • ano
        31.03.2004 9:45

        Mate pravdu Cely problem zadluzovani zapadniho sveta je způsoben statnim monopolem na penize. Je jenom otazka kdy se to cele zhrouti.....
        ondraa
        • Obávám se, že se toho ještě dožiju
          31.03.2004 13:43

          Je mi 32
          Honzajs
  • Franto nezadluzuj se!!!!
    29.03.2004 20:42

    Jsem ve firmě dnes a den2 svědkem toho, jak si čtyřicetiletý muž příjde před víkendem pro zálohu tisíc korun, aby měl z čeho nakoupit jídlo. Problém není v tom, že by tak málo vydělával, problém je v tom, že mu tak málo vyplácíme.. a tak málo mu vyplácíme proto, že téměř povinu svého příjmu ani nevidí a odchází na splátky jeho nového domácího kina za 60.000, které se již dávno válí někde v koutě. Jestli tímto způsobem poletí do Tramtárie a pak příjde o střechu nad hlavou....
    ufobijec
    • Kino
      09.04.2004 15:25

      Tak mu radši stát pomůže, aby nepřišel od střechu nad hlavou a pak si Franta koupí třeba auto, a tak pořád dokola. A nebo zakročíme proti lichvě, aby lidé nemohli páchat hlouposti. Problém je, že pak z lidí nikdy neuděláme nic lepšího než primitivy, kteří se při první příležitosti zase spustí.
      Hynek
  • POVRCHNI PUBERTALNI ZVANENI
    29.03.2004 19:07

    Prave system americkych hypotek umoznil americanum docilit toho, ze je dnes v USA nejvyssi podil vlastnictvi domu a bytu v cele historii USA, a je myslim take nejvyssi v industrializovanem svete, G.W. Bush to o weekendu zminil ve svem projevu ve state New Mexiko. Dnes skoro 70% Americanu vlastni to v cem bydli. Hypotekove uvery setri Americanum obrovse mnozstvi penez, protoze, uroky na hypotekovou pujcku jsou kolem 6%, zatim co uroky na bezne pujcky jsou priblizne 2x vetsi a uroky na kreditni karty jsou vice nez 3x vetsi, nekdy az pres 20% rocne na pujcky v hotovosti. Navic ta cast splatky hypoteky na osobni rezidenci ktera predstavuje uroky /u hypoteky na 20, 25 let je to kolem 2/3 az 4/4 splatky/, muze byt odectena z prijmu pri priznavani dani, takze pokud muze americky danovy poplatnik pouzit svoji danove a jinak zvyhodnenou hypoteku na vykryti jinych nakladu je to obrovska vyhoda. Dalsi obliben propaganda , rozsirovana casto i americkymi bankami, je o tom, jak vzrostlo zadluzeni Americanu za poslednich 20 let. napr. tatka dluzi na kreditni karte 5 tisic, mamka jeste vic treba 10 tisic a deti jsou na studiich na universite a uz maji take kreditni karty s dluhem, cela rodina dohromady dluzi 20 tisic, treba i 40 tisic. No a co??? . Na druhe strane tatka s mamkou maji v soukromych penzijnich fondech, ktere pred 20 lety sotva zacinaly, nejakych 100 tisic dolaru, dale ten dum co pred 20 lety koupili za 100 tisic na uver tak uz na nem dluzi jenom 30 tisic a nyni ma cemu 350 tisic. Samozrejme ze v bilanci bank se ukazuji jenom dluhy na kartach a na baraku ale neukazuji se tam investice ktere jsou v akciich a v nemovitostech a banky zavidi investicnim spolecnostem priliv penez, protoze drive si Americano ukladali vsechny penize a uspory do bank za smesny urok a akcie byly jenom pro bohate, nyni je to lidovy sport a akcie firem vlastni 2/3 americkych domacnosti a americke banky rvou o tom jak je spolecnost zadluzena. No a tyto nesmysly prebiraji lide jako pan Zabza a vytrubuji je do sveta. Primlouvam se za nej aby mu Patria zaplatila vylet do Ameriky aby se podival. Protoze i kdyz Ameriku moc rad nema, presto o ni pise daleko vice nez o jakekoli jine zemi a je uz nacase aby se konecne seznamil s tim o cem tak casto pise a usetril nas od cteni tech svych pubertalnich hovadinek.
    J Podhradsky
    • Dokonalá analyza
      30.03.2004 15:33

      Pan Podhradský velice správně vyhodnotil situaci s hypotékami v Americe. Konkrétní situace: dům koupen v roce 71 na hypotéku 6%, vyplacen v roce 91 se skutečnou hodnotou 4x větší než nákupní cena. V roce 95 použit jako další zástava na novou hypoteku,rovněž 6%, přestavěn. Dnešní hodnota domu 10x původní kupní ceny anebo 3,5x původní ceny plus dodatečná investice. Nesplacená část hypotéky předtavuje 10% hodnoty domu a každou měsíční splátkou se dále zmenšuje. Takže pokud by majitel měl náhodou nějaké finanční potíže múže dům vždy prodat a zůstává mu 90% hodnoty v ruce. Múže se přestěhovat do menšího domu, kondomínia, etc. Velký zisk díky příznivé daňové politice která jde nazpět po desetiletí a zahrnuje obě politické strany. Expat
      Eric Railip
      • Může dům vždycky prodat...
        30.03.2004 19:46

        Ano, může dům vždycky prodat a dostat 90% jeho hodnoty. Otázka ja, jaké hodnoty. Hodnota je subjektivní, a pokud bude pordávat více lidí, tak se ta cena může snížit klidně na 10% toho, co stojí dnes. A to je ten problém. Někde jsem četl článek (bohužel jsem ho nemohl najít)...: Představte si 0% úrokovou sazbu. Nebo půjčku, za kterou budete platit úroky. To vše tu dnes je.... A vy se divíte, že se lidi zadlužují? Reakce lidí je naprosto normální. Naprosto nenormální jsou ty úrokové sazby.
        ondra
        • jalové povídání
          01.04.2004 6:00

          Mark Twain (nevím zda p. Ondra o něm někdy slyšel) svého času řekl:"Kupujte půdu, přestali jí vyrábět." Za 36 let v USA jsem ještě neviděl ceny realit klesnout. Někdy cena šla nahoru mírně, jindy prudce, někdy stagnovala. To má co do činění s demografickými trendy a s ekonomikou. Navíc čtenáři Patrie, a možná ani p. Žabža, neví že v USA platí jiná formule na hypotéky než jak je běžné v Evropě. Měsíční splátky jsou konstatní počas celé životnosti hypotéky, což může být i 30 let. Pokud se týká hypotéky v uvedeném příkladě koupeného domu v roce 71 tak poslední splátka v roce 91 byla v dolarech tatáž jako první splátka v roce 71. Jenom ten dolar už nebyl stejný leč daleko levnejší. Plat splátce hypotéky byl v roce 91 6x vyšší jako v roce 71. Mzdy a platy rostou každý rok, hypotéka se nehýbe. Navíc, pokud úrokpvá sazba se zvyšuje tak sazba hypotéky je neměnná (s vyjímkou t.zv. ARM hypoték které se pohybují s mírou úrokovou). Banka nemůže sazbu na fixní hypotéce zvýšit. Naproti tomu, poklesne-li úroková sazba potom ten kdo si peníze půjčil může tuto hypotéku refinancovat za nižší úrok bez problémů. Tato flexibilita způsobila v posledních dvou letech kdy na jedné straně úrokové sazby prudce poklesly a na straně druhé ceny realit prudce stouply, že spousta majitelů těchto realit refinancovala domy za nížší sazby na podstatně větších hodnotách kterýmžto pádem se spoustě lidem dostalo do rukou spousta peněz kterí byli právě v převážné většině použity na přestavování existujících obydlí a na stavbu nových. Ti, kdož v ČR sledují ekenomické trendy tady vědé, že v posledních letech stavebnictví tady prožívá zlaté časy. Takže komentář pana Ondry a jiných jemu podobných je povídání o věcech o kterých nemají ani páru.
          Eric Railip
          • Už mě nebaví
            01.04.2004 9:49

            AMR, a bankovní sektor: http://www.mises.org/fullstory.asp?control=1480 Pokles úrokové míry se už nemůže opakovat - takže pokračování minulého trendu je nemožné, nejoptimističtější odhad je stagnace cen. V případě růstu úrokové sazby dojde u AMR ke krachu domácností, u fixních ke krachu bank (už chápete, proč banky prosazují AMR?). Všude, kam se podíváte, se objevuje inflace (ceny jídla rostou o desítky procent, ceny energie kolem 10%). Že problém začínajá vidět i Fed: http://www.mises.org/fullstory.asp?control=1463 . Jaký je důvod, aby ceny nemovitostí rostly? 30ti letý růst cen nemovitostí neznamená, že budou růst dál. Pokud v ekonomice rostou ceny všeho, nazývá se to inflace. Takže nám rostou ceny jídla, energie, nemovitostí. Kde klesají? Nikde. Jaká je budoucnost? Buď inflace - reálná cena nemovitostí klesne, nebo deflace - nominální cena klesne. Přírodní zákon se nedá odvolat.
            ondra
            • Naprostý souhlas - čekají nás problémy, a velké
              01.04.2004 10:04

              Ekonomika USA je velmi předlužená (NPV budoucích příjmů a výdajů staátního rozpočtu je MINUS 44 bilionu USD)a je třeba se těchto dluhů zbavt. Obávám se však, že jiné vyspělé země na tom nejsou o moc lépe. Proto existují v budoucnu v zásadě 2 možnosti - velká infalce (pokles reálné hodnoty dluhů) a sní spojena v lepším případě stagnace (ala 70. léta) nebo deflace (krachy + odpisy nedobytných dluhů) a sní spojená krize (ala 30. léta). Deflace se Fed bojí jak čert kříže a proto tiskne peníze ostošest.
              Honzajs
          • BUBLINA NA TRHU NEMOVITOSTÍ
            01.04.2004 8:43

            To, že něco neklesá posledních 36 let není důvod, aby top rostlo donekonečna. Spíše bych se obával poklesu PRÁVĚ PROTO, že již 36 let nepřetržitě rostou. AR? hypotéky jsou nyní velmi poulární, a většina refinancování je právě přes ARM. Takže dlužníci nemají foxované současné rekordně nízké úroky. Peníze vytažené z refinancování hypoték byly ve velké míře použity na SPOTŘEBU a nikoliv úpravy nemovitostí. JE TO BUBLINA.
            Honzajs
          • možná
            01.04.2004 7:09

            "Tito lidé" možná páru nemají. Soudil bych ale, že Bill Gross z PIMCA páru má. A ten ve svých měsíčních "outloocích" obává přesně tohoto vývoje. Co vy na to?
            král
      • nemovitost jako zástava - rizika
        30.03.2004 16:57

        Pokud by to bylo tak, jak říkáte, nebyl by zásadní problém. Zádrhel je ale v tom, že nemovitosti nejsou zadluženy pouze z 10%, ale velké množství nemovitostí je zadluženo mnohem více (až 80-90%). V případě poklesu nemovitostí a jejich prodeji by pak vlastník nemusel dostat nic, v horším případě by mu ještě nějaký ten dluh zbyl. Navíc lidé sice čerpají vyšší a vyšší hypotéky kryté rostoucí cenou domu, ale peníze takto získané nepoužijí na přestavbu. ale koupí si za ně např. auto...
        Honzajs
    • No ne..
      29.03.2004 22:47

      .. dnes skoro 70% američanů [díky hypotékám] vlastní to v čem bydlí.... Hloupá otázka: pokud mám na barák hypotéku, tak ho vlastním, nebo ne? Já bych řek, že ne. Ohledně penzijních fondů - co myslíte, že penzijní fondy dělají s těmi penězi? Uloží je do státních dluhopisů. Co udělá stát? Utratí je. Tak kdo má ty peníze, které jsou ve fondech? NIKDO. Než něco takového napíšete, zkuste chvíli přemýšlet: od kud se vzaly ty peníze? Jak je možné, že všichni žijí na dluh? NĚKDE se to muselo vzít, není možné aby "finanční produkt", jehož důsledkem je jenom pár záznamů v počítači, z ničeho nic dodal "zdroje" pro stavbu bytů. Navíc spousta lidí je na "adjustable mortgage rate" a stoupají ceny prakticky všech komodit. Co se stane, až Fed zvýší sazby? Co se stane, když Fed sazby nezvýší? A při úvaze nad tímto tématem si přečtěte esej "Co je vidět a co není vidět" od F.Bastiata.
      ondra
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data