Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Případný konkurz nemá vliv na povinný odkup akcií

Případný konkurz nemá vliv na povinný odkup akcií

02.02.2004 13:01
Autor: 

V praxi nejsou zcela ojedinělé případy, kdy do společnosti v kritické finanční situaci vstoupí nový většinový investor, jehož podnikatelský záměr počítá s tzv. „ozdravením“ společnosti (většinou formou drastických ekonomických opatření, včetně např. omezení výroby, propouštění, atd.) a následným prodejem své majetkové účasti s vysokým ziskem. Pokud ovšem jde o společnost s registrovanými (tj. veřejně obchodovatelnými) akciemi a tato se i navzdory provedeným opatřením octne v konkurzu, měl by si uvedený investor ke svým „utopeným“ nákladům kromě kupní ceny za akcie připočíst ještě náklady na nabídku převzetí (tedy povinný odkup akcií od minoritních akcionářů).

Komise pro cenné papíry („Komise“) totiž koncem loňského roku vydala rozhodnutí, dle něhož skutečnost, že na cílovou společnost byl prohlášen konkurz, neznamená zánik povinnosti učinit povinnou nabídku převzetí.

Komise své rozhodnutí odůvodnila zejména následujícím:

* zákon s prohlášením konkurzu výslovně nespojuje zánik povinnosti učinit nabídku převzetí (a tedy není důvod, proč by se nabídka neměla činit);

* prohlášení konkurzu na majetek cílové společnosti nemá vliv na trvání práv a povinností spojených s účastí na společnosti a nemůže být proto důvodem pro odepření práv akcionářů vyplývajících z účasti na společnosti, včetně práva na prodej svých akcií v rámci povinné nabídky převzetí.

Platné právní předpisy skutečně neřeší situaci, kdy po vzniku povinnosti učinit nabídku převzetí dojde k prohlášení konkurzu na majetek cílové společnosti. Komise se tedy opět postavila na ochranu práv minoritních akcionářů, kteří musí mít za všech okolností možnost realizovat své zákonné právo na prodej akcií v případě, že dojde ke změně ovládání společnosti. A to i když prohlášením konkurzu oprávnění nakládat s majetkem podstaty přechází na správce konkurzní podstaty, a tedy ovládání společnosti se stává čistě právním pojmem bez reálného základu. V této souvislosti dále stojí za zmínku, že rozhodující je, zda v den nabytí akcií cílové společnosti byly tyto akcie registrované. Skutečnost, že později (tj. v době, kdy se nabídka převzetí činí) tyto akcie již registrované nejsou (např. v důsledku prohlášení konkurzu), nehraje roli.

Minoritní akcionář naprosto samozřejmě bude mít na prodeji akcií zájem, jelikož akcie společnosti v konkurzu mají tržní hodnotu i likviditu mizivou, když ne nulovou. Zajímavou v této souvislosti je otázka určení ceny za akcii v nabídce převzetí, zejména jakým způsobem určí znalec cenu přiměřenou hodnotě akcií. Do jaké míry bude možné v případě společnosti v konkurzu snížit cenu ve srovnání s cenou průměrnou ukáže asi až znalecká praxe a rozhodovací praxe Komise.

Subjekty podnikající v oblasti rizikového kapitálu a investující do společností na pokraji krachu s cílem vyvést je z nepříznivé hospodářské situace budou muset zvýšit ostražitost, bude-li objektem jejich zájmu společnost s registrovanými akciemi. Pokud se jim totiž nepovede vyvést společnost z krizové situace a na společnost bude prohlášen konkurz, pak nejenom ztratí reálnou kontrolu nad společností a přijdou o svou investici, ale utrpí další finanční ztrátu v důsledku odkoupení často prakticky bezcenných akcií od minoritních akcionářů za cenu pravděpodobně mnohem vyšší.

Eva Buchová
Weinhold Legal

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
  • Nepřesné
    20.04.2004 17:21

    Povinnost sice nezaniká, ale praktický vliv to má mizivý. KCP je bezzubá příšerka, která se spokojí s pokutičkou, avšak nápravné opatření neuloží. Akcionáři tedy nezbyde, než se domáhat svého práva soudní cestou. Zdůvodnění je pikantní, doporučuji si ten plod přečíst. Podepsali se pod ním jak odstupující předseda Jakub, tak aktuální šéf Šimáček. http://www.sec.cz/download/WallBoards/WLB_10SeO7620022_PKProdukt.rtf Povinnosti se může majoritář bránit poměrně elegantně: podíl nakoupí přes chudé sróčko, kterému na nákup podílu půjčí. V případě, že se "akce nepovede", nebo častěji že se mu povede po ovládnutí odprodat jiné spřízněné osobě "zajímavou část chcíplého podniku za zajímavou cenu", není problém poslat do konkurzu i chudé sróčko, i s jeho povinností učunit nabídku převzetí.
    Kozina+
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data