Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Irák - ekonomická obnova bude stejně náročná jako vojenské operace

Irák - ekonomická obnova bude stejně náročná jako vojenské operace

08.04.2003 14:29
Autor: 

Vojenské operace ještě probíhají, přesto je čas na otázky týkající se ekonomiky Iráku a světa poté, co "odzbrojení" Iráku vejde do své poslední fáze. S odchodem vojenských jednotek starosti spojenců rozhodně neskončí, "dát iráckou ekonomiku dohromady" nebude vůbec jednoduché, píše The Economist.

O způsobu obnovy a rekonstrukce Iráku se zatím vedou spory dokonce uvnitř Bushovy administrativy. Otázka zní, jak oživit těžce zkoušené hospodářství, které je mimo to neobyčejné tím, že disponuje obrovskými zásobami ropy (druhé největší naleziště na světě).

Po desetiletí válečných a ekonomických sankcí proti Iráku je ekonomika země silně narušená, infrastrukturou počínaje a makroekonomikou konče. Zatímco opravit nebo vybudovat dálnice je problém spíše technický, zavést funkční měnovou a fiskální politiku je, jak to ukazuje případ Afgánistánu, neuvěřitelně obtížné. Před útokem spojenců byly v Iráku de facto dvě měny - tzv. švýcarský dinár, platilo se s ním v kurdské oblasti a byl silný a pevný, neboť zásoba bankovek a mincí byla omezená, a Saddámův dinár, měna slabá, tištěná ve větším množství podle požadavků režimu. Švýcarský dinár po vypuknutí války zhodnocuje proti dolaru díky spekulacím o pádu režimu, Saddámův dinár se naopak propadl ještě než válka začala. Obtížným úkolem bude založení měnové autority a samostatné měnové politiky, stejně tak zavedení jednotné měny. Podobnou prioritou bude tvorba rozpočtového a daňového systému, jenž by financoval rekonstrukci země.

Ruku v ruce s těmito strategickými rozhodnutími půjdou taktické "otázky", žádající urgentní řešení a rozhodnutí. Příkladem je problematika zahraničního zadlužení (jeho výše je odhadována na 130 mld. USD, komentář ZDE) Iráku. Váže se dluh k zemi, teritoriu, nebo k režimu? Interpretace mezinárodního práva je v této oblasti nejednoznačná. Budou irácké dluhy prohlášené za "odpudivé" a budou odmítnuty podobně, jako tomu bylo v případě Kuby po americko-španělské válce v 19. století? Odmítnutí závazků by přitom mělo velký vliv na důvěru věřitelů vůči ostatním "pochybným" režimům.

Asi všichni si klademe otázku, co bude s iráckou ropu? Rezervy jsou obrovské, nicméně 12 let sankcí se významně projevilo ve snížení produkčních kapacit. Podle expertů to může trvat roky než se obnoví produkce na úroveň před válkou v Zálivu v roce 1991. Čím rychleji se přitom těžba ropy zvýší, tím rychleji bude mít Irák prostředky na obnovu ekonomiky. Na druhou stranu cena ropy od začátku letošní války klesá a organizace OPEC se možná mimořádně sejde ještě v dubnu, aby nastalou situaci řešila omezením těžby. OPEC tvrdí, že ropy je nyní na trhu přebytek.

Ropa je přitom klíčovou komoditou pro celý svět a na její ceně závisí ekonomický růst nejen v USA. Co se týká globální ekonomiky, konec války by měl přispět ke zklidnění narušené geopolitické situace a zlepšení podnikatelské a spotřebitelské důvěry. Alan Greenspan, šéf amerického FEDu, již několikrát označil nejistotu na trzích za příčinu křehkého ekonomického růstu ve Spojených státech. Úspěch ve válce však nemusí přinést žádaný klid, na pořadu dne se dostanou teroristické útoky, resp. jejich hrozba. A na závěr, konec nejistoty může jen odhalit fundamentální ekonomické problémy, jejichž příkladem je německá nezaměstnanost a strnulý trh práce nebo japonská několikaletá deflace spojená se stagnací ek. růstu.

Pád Saddáma Husajna tak může být katalyzátorem globálního oživení, nelze se však na něj spoléhat.

(zdroj: The Economist, Patria Online)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university