Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pomohlo by české ekonomice zavedení eura?

Pomohlo by české ekonomice zavedení eura?

27.09.2002 16:01
Autor: 

V médiích se opět rozvířila diskuse o možnostech zavedení eura v České republice. Viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer dnes prohlásil, že Češi budou moci používat euro jako vlastní měnu nejdříve v roce 2007. Obdobný termín zmiňuje také ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok. Podívejme se na několik aspektů spojených s přijetím eura.

Výhodou zavedení eura by bylo odstranění fluktuací směnného kurzu, a tedy snížení rizika pro firmy vyvážející či dovážející zboží, suroviny a materiály.

Čím je ekonomika otevřenější (tj. čím je vyšší podíl zahraničního obchodu na všech transakcích v ekonomice), tím je citlivější na změny kurzu. Česká ekonomika patří mezi velmi otevřené ekonomiky. Dovoz zboží a služeb dosáhl v loňském roce 74% HDP, vývoz 71% HDP. Dalším přínosem by bylo snížení transakčních nákladů pro firmy i domácnosti, ať již v podobě poplatků ve směnárnách či poplatky za vedení devizových účtů.

Nevýhodou je částečná ztráta autonomie hospodářské politiky umožňující vyhlazovat cyklické výkyvy domácí ekonomiky. Výhled vývoje veřejných rozpočtů v nejbližších letech nedává příliš šancí, aby fiskální politika začala plnit úlohu stabilizační hospodářské politiky. Tuto úlohu dnes plní především měnová politika a po zavedení eura o tuto možnost v podstatě přijdeme.

Dalším problémem je proces konvergence cenových hladin. Po zavedení eura by na sebe tíhu konvergence cenových hladin musela převzít inflace. Vzhledem k tomu, že u obchodovatelného zboží stále existují rozdíly v cenových hladinách v ČR a EU v desítkách procent, lze předpokládat postupné sbližování cen v této oblasti. ČNB by tak patrně na určitou dobu musela rezignovat na desinflační a následně stabilizační strategii obsaženou v jejích inflačních cílech a dlouhodobé měnové strategii. Je otázkou, zda se nepromítne několik let vyšší inflace do inflačních očekávání a mzdových požadavků. Domácímu firemnímu sektoru by se náklady spojené s reálnou apreciací měny, která je pouze jiným vyjádřením konvergence cenových hladin, nakonec stejně nevyhnuly, jen by nepřišly od nominálního směnného kurzu, ale růstu cenové hladiny a mezd. Je zřejmé, že zavedení eura má své přínosy a náklady. Změna měny je sama o sobě pouze administrativní opatřením. Díky zavedení nové rigidity (kotvy) do ekonomického systému může mít i reálné ekonomické důsledky, pozitivní i negativní. Nemůžeme však očekávat, že zásadně změní stav české ekonomiky. K tomu je potřeba nejen administrativních změn, ale reálných ekonomických změn, tj. zvýšení tempa růstu produktivity práce a potenciálního produktu české ekonomiky. A to za nás výměna korun za eura neudělá.

Na závěr ještě malá poznámka. Zavedení eura by mělo předcházet splnění maastrichtských kritérií. Podle dosavadních informací o fiskálních záměrech současné vlády nebudeme v roce 2006 schopni dostát kritériu, jež se týká rozpočtového deficitu. Jak to bude po tomto roce, je ve hvězdách, resp. v rukou příští vlády. Pokud se však do roku 2010 nedočkáme skutečné reformy veřejných rozpočtů, nebudeme schopni splnit ani druhé fiskální kritérium týkající se veřejného dluhu. Za takové situace by diskuse o tom, kdy vstoupit do eurozóny byla zcela zbytečná.

David Marek


Váš názor
  • Absurdní diskuse
    03.10.2002 12:14

    Diskuse o zavedení Eura v ČR je absurdní, protože ČR nesplňuje ani náznakem kriteria Maastrichu. Čili je zcela jedno, zda ČR Euro chce či nechce, takováto ekonomika Euro dostat nemůže. A to je správné, jinak by Euro zažilo dřívější osud italské liry nebo polského zlotého (nebo latinskoamerických měn). Nejprve musí ČR dát do pořádku státní rozpočet, potom může filozofovat o Euru. A do pořádku dostane rozpočet až tehdy, když lidé začnout platit daně. Co se však nikomu nechce a stát není schopen to vynutit. Čili další kolo diskuse o zavedení Eura má tak zhruba 15 let čas.
    R.V.
  • Nespěchejme s eurem
    02.10.2002 16:58

    Domnívám se, že překotné zavedení eura by nám spíše uškodilo. Faktické odpadnutí kurzového rizika a úspora nákladů na směnu podle mého názoru nemůže kopmenzovat ztrátu autonomie monetární politiky. O kurzovém riziku se v současnosti téměř nedá mluvit, koruna se poměrně stabilně drží lehce nad 30 CZK/EUR. Případné další posilování může být naší ekonomice jen prospěšné. Exportéři by měli přestat vzklykat a začít hledat, kde mohou snížit své náklady, aby neztratili konkurenceschopnost. Další argument proti euru je příklad sjednocení SRN a NDR. NDR zavedením Deutschemark ztratilo svou komparativní výhodu a připravilo se tak o možnost expandovat na západní trhy. Cenové hladiny obou částí Německa se srovnaly a bývalá NDR se stále nemůže vymanit z ekonomické zaostalosti. Západní část Německa "cpe" do východní částo miliardy EUR, ale výsledek je stále tristní - nezaměstnanost mezi 15 a 20 %. Myslím si, že stejný efekt by mělo pro nás zbrklé zavedení eura. Využijme toho, že naše cenová hladina je na polovině průměru EU a nespoléhejme na to, že euro je synonymem blahobytu. Díky za pozornost
  • Jednoznacne ANO!
    02.10.2002 11:57

    Zavedeni eura by jednoznacne velmi pomohlo nam exporterum a soucasne by se vyresil jinak neresitelny problem konverze prijmu z privatizace velkych podniku (ktery je pravdepodobne prvotnim zdrojem onoho "trzniho" posilovani koruny). Divim se, proc o tom vlada zcela vazne neuvazuje a ze se vubec o tomto tematu tak malo diskutuje.
    Petr Vitek
  • euro
    29.09.2002 18:54

    zastávám názor že zavedení eura by mohl stát uskutečnit prakticky ze dne na den a také se toto asi pravděpodobně tak stane
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m