Tisková zpráva MF: peníze na české dálnice

27.11.2001 10:21

Ministr financí Jiří Rusnok v pondělí 26. 11. 2001 podepsal smlouvu o úvěru na projekt Dálnice B. Za EIB smlouvu podepsal pan Jean Vrla (vedoucí divize pro ČR) a pan Gian Domenico Spota (právní odbor).

Projekt Dálnice B navazuje na projekt Dálnice A. Půjčku ve výši 170 miliónů EURO na zdokonalení dálniční sítě poskytuje České republice Evropská a investiční banka (EIB). Celková hodnota obou projektů je 810 mil. EUR, z toho participace ČR činí 410 mil. EUR a úvěr EIB 400 mil. EUR. Projekt Dálnice A se již realizuje a ČR na něj čerpá úvěr od EIB ve výši 230 mil. EUR. K čerpání úvěru na Dálnice B by mělo dojít v roce 2003.

Projekt Dálnice B má zajistit realizaci těchto dálničních úseků :

D8 – 0805 Lovosice – Řehlovice (cca 20 km)
D11 – 1104 Libice – Chýšť (cca 24 km)
D11 – 1105 Chýšť - Hradec Králové (cca 23 km)
R35 – 3509 Slavonín - Přáslavice (cca 14 km)

Prostřednictvím výše uvedené půjčky bude tedy realizováno v ČR zhruba 81 km dálnic a rychlostních silnic.

Na výstavbu dálnic a rychlostních silnic v ČR byly věnované finanční prostředky v celkové výši 820 mil. EUR (cca 27,150 mld. Kč).

Na základě předchozích Rámcových dohod byly do ČR poskytnuty finanční prostředky v celkové výši 2652 mil. EUR ( cca 87,808 mld. Kč).

Finanční prostředky byly použity na projekty s poskytnutím státních záruk ve výši 1832 mil. EUR (cca 60,658 mld. Kč) tak i bez poskytnutí státních záruk ve výši 820 mil. EUR ( cca 27,150 mld. Kč) (použitý kurs ze dne 27.11. 2001).

Dosavadní finanční spolupráce je založena na realistickém přístupu jak ČR tak i EIB. Oceňujeme zvláště velmi pružný a vstřícný přístup EIB při řešení problémů spojených s financováním jednotlivých projektů a jsou vytvořeny velmi dobré předpoklady pro další spolupráci s EIB v ČR.