Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Červnová inflace překvapivě vysoká, zvýšení sazeb nás nemine

11.07.2001 9:22
Autor: 

Inflace v červnu dosáhla překvapivě vysoké úrovně 1,0% meziměsíčně a meziročně tak vzrostla již na 5,5%. Čistá inflace, do konce roku ještě stále oficiální cíl České národní banky, rostla ještě rychleji: index čisté inflace dosáhl 1,3% meziměsíčně a meziročně je tak čistá inflace na úrovni 4,4%, tj. poměrně výrazně nad cílem ČNB na prosinec roku 2001 (2-4%). Inflace byla v červnu dvojnásobná, než očekával trh a výrazně komplikuje inflační výhled pro centrální banku.

Rychlejší růst cen, než jsme očekávali, byl zaznamenán u potravin, které meziměsíčně podražily o 2,8% což je nejvyšší měsíční růst cen od ledna roku 1996! Statistický úřad tento růst vysvětluje mimořádným růstem cen brambor, což je ovšem tradiční každoroční rituál nahrazení starých brambor novými (loni k němu ovšem došlo již v květnu). Rychle rostly i ceny masa (vepřového o 3,6% a kupodivu rostly i ceny hovězího a neprojevil se tak efekt prokázání BSE u domácího skotu).

Vyšší růst cen se projevil i u rekreace (3,6% meziměsíčně), kde došlo ke zdražení zahraničních zájezdů o téměř 15%. Naopak, o něco pomaleji, než jsme očekávali, rostly ceny v dopravě: místo měsíčního růstu o 1,5% (náš předpoklad) se ceny zvýšily "jen" o 1,1%, především díky tomu, že absolutně klesly ceny LPG. V některých skupinách (zboží pro domácnosti, rekreace+kultura+sport)se zřejmě otevírá prostor pro výraznější cenové nárůsty ve srovnání s předchozím rokem díky ekonomickému oživení a zesílení poptávky domácností.

Inflační vývoj je ovšem celkově výrazně horší, než očekával trh a zřejmě i ČNB. Centrální banka má nyní opět problém s dosažením svého inflačního cíle, tentokrát však je poprvé v historii cílování inflace ohrožena horní hranice cíle. Pro prosinec roku 2001 stále platí cíl čisté inflace ve výši 2-4%, zatímco čistá inflace je nyní 4,4%. V silách ČNB již nyní není ovlivnit vývoj cen v horizontu šesti měsíců a bude se tedy muset zřejmě smířit s přestřelením cíle čisté inflace na konci roku o několik desetin procentního bodu. Vážnější je situace v roce 2002, kdy se oficiálním cílem měnové politiky stává celková inflace. Cíl na leden 2002 byl stanoven ve výši 3-5% celkové inflace. Již dnes je tedy inflace nad tímto pásmem a podle našich odhadů by se v příštích měsících mohla ještě zvýšit. ČNB tedy bude muset svoji měnovou politiku zpřísnit, a to výrazně dříve, než jsme doposud očekávali. Ve světle zápisu z posledního zasedání bankovní rady a dnešního čísla o inflaci nelze vyloučit ani velmi rychlou reakci bankovní rady ještě během léta. Vysokou inflací budou také postiženy ceny dluhopisů, které již klesají.

(Martin Kupka)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data