Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Akciovým trhům se v uplynulém týdnu nedařilo

16.01.2002 15:30
Autor: 

Akciovým trhům se v období mezi 9.1. a 15.1. nedařilo. Index DJIA oslabil o 1,68%, S&P500 ztratil 0,77% a technologický Nasdaq odepsal 2,15%. Optimismus minulých týdnů opět vyprchal. Blíží se období, kdy jednotlivé společnosti začínají zveřejňovat své hospodářské výsledky za poslední loňské čtvrtletí, popř. za celý rok 2001. A ty ve většině pří-padu nebudou nijak vynikající. Navíc i různá prohlášení, popř. zveřejňované analýzy, se obávají delšího oslabení hos-podářství. Objevují se ale i náznaky oživení. Snížil se počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Zásoby v pod-nicích jsou nízké, firmy budou muset nakupovat a lze tedy čekat růst výrobních objednávek. Maloobchodní tržby v pro-sinci navíc poklesly méně, než se čekalo.

Do obtížné situace se dostal obchodní řetězec Kmart. Již veřejně se zmiňuje konkurz, jeho akcie se stále propadají. Od ledna by měla v USA platit úprava systému účetnictví, které vyžaduje pravidelné přeceňování položky goodwill. Při pro-padu akcií klesá také přepočítaná hodnota tohoto goodwill a společnosti budou muset tento rozdíl vypořádat do nákladů. V celém americkém hospodářství se jedná údajně až o 1000 mld.USD z akvizic podniků v předešlých letech. Postiženy by měly být např. AT&T a AOL Time Warners. Velké pro-blémy má účetní a konzultační firma A.Andersen. Její pra-covníci zničili doklady Enron a znemožnili tak vyšetřování nekalých praktik, kterých se Enron měla údajně dopustit. Další propouštění, až 35 tis.zaměstnanců a uzavření pěti zá-vodů, ohlašuje Ford. Pod tlakem jsou akcie DowChemical, v USA probíhá řada soudních řízení ohledně používání azbestu a jeho následků na zdraví a právě Dow byla v těžbě a zpracování dosti aktivní. Včera pak oznámila Intel, že její tržby v 4Q01 klesly o 20%, zisk pak o 77%. Navíc zlepšení firma nepředpokládá ani v tomto čtvrtletí. Z titulů DJIA byla s růstem 4,4% nejúspěšnější PhilipMorris, při nejistotě se in-vestoři opět vrací k bezpečným titulům. Přidaly i finanční společnosti. Tento týden by měly zveřejnit své výsledky IBM a Apple. Jestliže i jejich výsledky budou slabé, lze oče-kávat pokles trhu, jinak spíše stagnaci.

Růst si ve sledovaném období připsaly i celoevropské indexy. DJIA Stoxx50 se zvýšil o 1,36% a EuroStoxx50 přidal 1,19%. Britský FTSE vzrostl o 1,03%. Díky růstu prosinco-vého maloobchodního prodeje ponechala Bank of England úrokové sazby beze změny. V listopadu ale klesla průmyslo-vá výroba o 0,3%, v ročním porovnání o 4,8%. Přitom brit-ská ekonomika se nyní považuje za jednu z nejlepších v ze-mích EU. Propad utrpěly opět akcie Marconi. Ty v minulém roce oslabily o 97%. Společnost propustí další zaměstnance, ani tak však letos nečeká zlepšení. Ztrátu 3,5% utrpěla Voda-fone. Pro zlepšení svých financí prodává německé Siemens svůj zbytkový podíl v Atecs Mannesmann.

Švýcarský SMI oslabil o 0,14%. Nedařilo se pojišťovnám. Zurich Financial oslabila o 5%, pojišťovna plánuje prodat pro zlepšení finanční situace za 600 mil.Sfr akcií, které má ve svém držení. Od 1.2. se končí obchodování na burze s akciemi SwissAir.

Pařížský Cac40 přidal 1,45%. Francouzská ekonomika je i nyní poměrně úspěšná. Listopadová průmyslová výroba stagnovala, to je příznivější výsledek, než se čekal. Prosin-cová inflace byla jen +0,1%, ročně pak +1,4%, i to je lepší, než průměr EU. Úspěch si připsala společnost Airbus z kon-cernu EADS, když získala letos první objednávky na nová letadla. Společnosti sice vloni klesly objednávky na nová letadla o 30%, jejímu konkurentu americké Boeing ale o 45%. Navíc Airbus získala státní úvěr 1,16 mld.Euro na vý-voj nového velkokapacitního letounu A380. Včera také oznámil předseda vlády, že Francie sníží státní podíl v elekt-rárenské EdF, plynárenské GdF a ve France Telecom, i když rozhodující balík zůstane v jejích rukou.

Německý DAX ztratil 0,08%. Pokles průmyslové výroby SRN v listopadu dosáhl 1,8%. Přitom se jedná o snížení již třetí měsíc po sobě. Téměř 10% ztratila Deutsche Telekom. Kromě svého dluhu 66 mld.Euro by měla odkoupit podíl DaimlerChrysler ve společnosti Debris. O 6,7% oslabila ThyssenKrupp, v letošním roce čeká pokles poptávky po oceli. Firma přesto plánuje zdražení stejně jako v Lucembur-sku registrovaná Usinor. Přes 3% oslabila SAP, i když její výsledky v 4Q01 jsou lepší, než se čekalo a než firma před-povídala.

Pro příští období čekáme spíše další pokles akciových trhů, zveřejňované hospodářské výsledky nebudou určitě nijak oslňující.

(ČSOB - Trhy a komodity)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data