Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konec námluv ODS a ČSSD aneb jak ladí oranžová s černou

Konec námluv ODS a ČSSD aneb jak ladí oranžová s černou

25.08.2006 13:59
Autor: David Marek

Hledání východiska z volebního patu by mohlo být v učebnicích jako příklad z kombinatoriky. Dosud se dění odvíjelo podle analýzy, kterou jsme publikovali krátce po volbách. Prvním pokusem bylo sestavení vlády v rámci koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Nezdařilo se. Druhým scénářem, jemuž jsme se věnovali, byla spolupráce ODS a ČSSD. Zdá se, že dneškem skončil i tento pokus. Poslední možností zmiňovanou v našem povolebním reportu byly předčasné volby. Nicméně předseda ČSSD Jiří Paroubek dnes uvedl, že by rád zahájil dialog s KDU-ČSL o koaliční spolupráci. Nikoli nepodstatnou otázkou zůstává, kde by vláda tvořená touto koalicí získala dostatečnou podporu v Poslanecké sněmovně. Navíc nikdo s ČSSD zatím nebyl pověřen sestavováním vlády. Ale co kdyby? Zkusme se jen tak letmo podívat na možnosti takové vlády.

Programy ČSSD a KDU-ČSL mohou být slučitelné především v oblasti rodinné politiky a s ní souvisejícími sociálními dávkami. Patrně by nebylo příliš náročné nalézt kompromis v daňové politice, který by mohl v hrubých rysech spočívat ve snížení přímých daní při zachování či jen mírných změnách progrese u daně z příjmu fyzických osob. Společnou notu by možná obě strany našly při snížení daní pro „střední třídu“ s dětmi. Sazba daně z příjmu právnických osob by se dle programů obou stran mohla snížit pod dvacet procent. Skepse je na místě při úvahách o výraznější reformě veřejných rozpočtů, neboť tyto dvě strany byly v dosavadní vládní koalici a nic takového se nekonalo. Tentokrát by potřebovali podporu KSČM, čímž se prakticky zavírá cesta k omezování mandatorních výdajů, jež stojí za současnými rozpočtovými schodky. V případě reformování penzí se názory obou stran rozcházejí, snad bychom se mohli dočkat alespoň některých parametrických úprav dočasně stabilizujících důchodový systém. Obecně by se asi dalo říci, že ekonomický program KDU-ČSL by mohl být korektivem programů obou velkých politických stran. Otázkou je, nakolik by se dokázala KDU-ČSL prosadit proti dvojbloku ČSSD-KSČM. Poslední rok se jí to příliš nedařilo.


Váš názor
  • Protestní akce!!!!
    28.08.2006 14:24

    Lidé republiky této!!!! Pojďme se všichni zůčastnit protestní akce, jejímž obsahem nebude nic jiného než to, že v příštích 10 letech nepřijdeme k žádným volbám!!!
    Zlosyn
    • Protesní akce - cíl!!!
      28.08.2006 14:28

      Nakonec těm bařtipánům dojde, že bez nás, prostých i sprostých občanů, jsou naprosto ztraceni. Třeba jim si budou svých pupků a křesel, alespoň trochu vážit. Třeba budou konat dobré a smysluplné zákony, třeba začne republika vzkvétat, třeba...... A nebo se z toho ještě víc poserem! Potom nám nezbyde nic jiného než uklidit bordel bordelem.
      zlosyn
  • No, no, no, to nebude tak horké
    25.08.2006 19:13

    Pane Marek, ta první půlka jakš-takš. Tu druhou jste si mohl ušetřit. To je jako ten článek Lenky Zlámalové v IHNED. Jak ho tam pověsila, za hodinu se stal přesný opak. Přečtěte si ho hned, než tu ostudu redakce sundá, je to ukázkové. Nevíte, že je to dlouhodobá strategie ČSSD jak definitivně potrestat lidovce za Grose ? Vždyť sám naznačujete, že matematicky je to nesmysl. Lidovci řekli, že přijmou toleranci KSČ, ale to by jim chyběl 1 hlas, který musí dodat KSČ. Ale ta nic takového neslíbila ! Jen toleranci, ne 1 hlas. Navíc poslancům KSČ toto řešení nevoní a lidovcům teprve ne.
    Učitel
  • panbickari
    25.08.2006 11:33

    Po odchodu zaprodancu z Unie svobody(Mlynare a jemu podobnych) tu jeste zustala strana vychcanku.Ti by se pro udrzeni u koryt byli schopni spojit i z Hizbalahem.Vsak on by to na 4 roky panbu pochopil. Pro me z tohoto souboje vitezne vysla ODS,ktera konecne neustoupila od sveho programu a rozloucila se s klausovymi manyry.Mohla sestavit vladu s podporou CSSD za to,ze by ustoupila a tim by se na nejakou dobu dostala ke korytu.Hodne povzbudive je,ze to neudelala.Jak jsem byl vlazny k panu Topolankovi tak za to si ho vazim.Konecne jeden jaktaz politik ktery drzi slovo.Je to hodne povzbudive pro pristi volby kdy se zase o neco zmensi pocet prestarlych komunistickych volicu a doufam ze i tradicni stoupenci KDU pochopi,ze jejich predstavitele jsou pro osobni vyhody zaprodat sve volice treba dablu.
    Vasek
    • omluva prozatimni
      25.08.2006 20:46

      Asi se budu muset prozatim omluvit radovym clenum KDU.Opravdu me prekvapili.Takovy vyvoj jsem necekal.Jen tak dal.
      vasek
      • Díky Bohu
        28.08.2006 14:07

        Musím to říci, ačkoli jsem ateista. Taky jsem si oddechl po večerních zprávách v TV. Je vidět, že ti na méně pohodlných křeslech lépe myslí a je jim jasné, že by mohli pomalu začít rozpouštět členskou základnu, kdyby Kalouska nesundali. Kéž by se tímto příkladem inspirovali naši zákonodárci a odsouhlasili si výměnu křesel ve sněmovně za tvrdší. Alespoň by pak na jednání nechrápali a možná by jim to taky líp pálilo.
        Jirka
    • Re panbickari
      25.08.2006 12:10

      Bohužel to není tak jednoduché, kdyby ODS ukončila jednání, pak s Vámi zcela souhlasím, jenže jednání ukončila ČSSD :-( Nemá asi cenu se vyjadřovat ani k ČSSD, ani k lidovcům, zde souhlasím, s tím, že pro svoje korýtka jsou ochotni i zapřít vlastní matku.
      oh171
  • Proč najednou tolik křiku...
    24.08.2006 22:37

    Je vidět, že plno lidí se probudilo až po velmi dobře promyšleném úderu Paroubka. Co ale všichni z ODS dělali celé tři měsíce po volbách? Copak neznají Paroubkovce už dlouho? Na co čekalo vedení ODS? Že jim Paroubek všechno odkývne a nebude za to nic chtít? Jak dětinské...KDU-ČSL se zachovala jako vždy, ale neházejme vinu pouze na ně. I když jsem voličem a stoupencem ODS,toto je fatální selhání a neskutečná potupa jejího vedení a celého vyjednávacího týmu v čele s Topolánkem. Je to hazard s hlasy voličů a neomluvitelná porážka...ODS z toho musí vyvodit ihned důsledky. Celé vedení ODS by mělo rezignovat a dát šanci novým tvářím. Každý je nahraditelný,uvědomte si to pánové a učiňte odpovědné kroky!!! Propadli jste na celé čáře!!!
    Karel Berka
    • nejsem histerický
      25.08.2006 22:39

      Jsem realista a s klidnou hlavou sleduji dění po volbách. To, jak začal Topolánek jednání po volbách s KDU a SZ také plně schvaluji.Proč ale potom začal jednat i s ČSSD? Chtěl tam hledat podporu, když mu muselo být jasné, že první co musí udělat, aby s ním Paroubek vůbec jednal, je ukončení jednání s malými stranami a tím de facto rozbít trojkoalici ? Proč ODS už po ustanovení PS PČR nesestavila vládu z původní trojkoalice a nepožádala o důvěru? V tom bych viděl sílu a zachování renomé, o kterém píšete. A i kdyby důvěru vláda nedostala/ což se dalo předpokládat/, existují další ústavní postupy a Paroubek byl stále mimo hru.
      Karel Berka
    • nebuďte hysterický
      25.08.2006 12:15

      Jak byste chtel vest povolebni jednani pri pomeru hlasu 100 na 100 ? Jedine podvraťák si může dovolit lézt do zadku komunistům a zároven vylízat pr**l tomu, na koho čpěl síru. Tak buďto si zachováte renomé a klidnou hlavu,anebo kvůli postům a teplým místům se spojíte i s ďáblem. Já jsem pro velmi korektní a nekompromisní postup, tak jak ho začal Topolánek. Když Klaus udělal opoziční smlouvu, taky mu to dlouho všichni vyčítali. Jako pravičák bys měl vědět, že výhra je běh na dlouhou trať.
      MartinFX
    • Ano
      25.08.2006 8:51

      Souhlas, dokonce by ODS měla zvážit nominování Klause za prezidenta, ten taky selhal.
      TPCE
    • 25.08.2006 2:16

      Ani nahodou. Postup vedeni ODS schvaluju. Vsechny kroky.
      Honza
  • Aspoň si ČSSD vyžere, co vysela!
    24.08.2006 16:40

    Tato situace aspoň dospěje k tomu, že celá slavná oranžová strana bude muset během následujích dvou let přiznat celý ekonomický krach, který nastane vlivem jejich populistické sociální politiky! Jinak by do té pasti spadla ODS a pak by se Paroubek vracel s tím, jak to ODS dopracovala, že jen za dva roky rozvrátila republiku, že to za ČSSD nebylo a mohl by vypadat jako spasitel!. Takhle aspoň definitivně otevře(snad) ovcím oči a pošle některé strany do kol dějin a ČSSD do pekel.
    ON
    • -
      25.08.2006 10:55

      To je to jediné, co mě na tom těší. Jen si pořád nejsem jist, jestli ty následky budou stačit na to, aby se v těch našich makovicích dubových konečně trochu rozsvítilo. Paroubka nepotrestá to, že země pod jeho vedením chcípá, ale jen to, že ho lid konečně vyžene od koryta. Takže my si to budeme muset vyžrat první a doufat, že je to naposled.
      Jirka
      • Jirka+ON
        25.08.2006 11:30

        Naprosty souhlas,jenom mam obavu,abychom za ty ctyri roky nedopadli jak v Argentine,protoze jenom zakony,ktere schvalili s rudochy odcerpaji obrovske prachy a musime doufat,ze s dalsima pujckama to nebudou mit tak jednoduche.Nakonec to stejne ods...u nejvice ti,kteri je volili.
        Spekulant
        • Bohužel se jen zvýší daně a ta 1/3 nás pitomců co je platí na tom bude hůře nebo bude muset ještě více makat
          25.08.2006 14:54

          Voliči socanů a komoušů si budou jen chrochtat, protože ty dluhy mohou ještě pár let růst "více méně bez rizika"
          Mike
    • ON
      24.08.2006 22:16

      Hlavně si vyžemee všichni zahraniční nabídky a daňové prázdniny socanské bandy!!!!
      tentát
    • Co po ODS sklidila to vysela!!!
      24.08.2006 18:11

      Sadba byla znehodnocena a bylo ji malo, pole zplundrovany, tak se musela pujcit odjinud. Lid musel byt nakrmen, jinak by dnes uz komunisti na 100 byli u moci a mocni rybo(sorry to je za ty ovce). Myslim, ze ODS by byla schopna rozvratit republiku za dva roky, vzdyt pred tim se ji to podarilo za 4. Nepochybuji o tom ze se od te doby zdokonalila.
      one
      • socanská banda
        24.08.2006 22:13

        Pablbe,kde asi žiješ?
        ccc
  • Paroblbá koalice
    24.08.2006 16:02

    KDU-ČSL se vždy zachovala jako prostitutka, jde s každým,kdo ji něco dá.Je z nich na blití.
    Pasák
    • Souhlas
      24.08.2006 16:34

      Vidím to úplně stejně.....
      Česťa
  • tak už je to tady...
    24.08.2006 15:53

    Paroubek mě nepřekvapil a vlastně ani Kalousek, teď už mu podpora komunistů vadit nebude, myslím, že se přidají i zelení (v podstatě přebarveni červení). Ta politika je docela prima zábava...
    Josef Šťoural
    • Kupředu levá...
      24.08.2006 16:12

      I já to vydím pozitivně z pohledu PŘESTAVBY socializmu. Mnoho mnou navrhovaných prvků se uvádí v život a jsou u toho stejní lidé jako dříve, ať už přímo nebo typově. Škoda, že ke všemu dochází až s 20-ti letým zpožděním. Dnes jsme už mohli být mnohem dále. Je vidět, že oněch milion členů KSČ jdou vpřed a zpátky ni krok, jen dříve bylo více kontrolních mechanismů a více se báli. Dnes je možné vše.
      Lubomír Štrougal
      • Jasánek
        24.08.2006 18:37

        Štrougal je ale inteligentnější než vy.
        Prťka
Aktuální komentáře
10.05.2024
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university