Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zahraniční obchod v roce 2006: druhý rok s kladnou bilancí

Zahraniční obchod v roce 2006: druhý rok s kladnou bilancí

05.02.2007 9:26
Autor: David Marek

(Komentář doplněn)
Obchodní bilance sice vykázala v prosinci schodek 3,2 miliardy korun, za celý loňský rok ovšem dosáhla přebytku 47,3 miliardy korun, což je nejvíce v novodobé historii české ekonomiky. V prosinci se vývoz zvýšil o 12,5 procenta, dovoz o 11,7 procenta. V roce 2006 vývoz stoupl o 14,6 procenta a dovoz o 14,4 procenta. Prosincový i celoroční vývoj zahraničního obchodu určovaly především stroje a dopravní prostředky, a to jak na straně vývozu tak i dovozu.

Prosincové dění v zahraničním obchodu určuje především nižší počet skutečných pracovních dní, kterých je méně než v říjnu či listopadu vzhledem k vánočním svátkům a častějšímu čerpání dovolených. Loňský prosinec měl navíc o dva dny méně než předloňský prosinec. Nižší počet pracovních dní negativně ovlivňuje objem produkce i vývozu a výsledkem je tradičně horší bilance zahraničního obchodu v závěru roku. V závěru roku příznivě ovlivnily výsledky zahraničního obchodu klesající ceny ropy a pokračování rychlého růstu vývozu výpočetní a telekomunikační techniky. Nicméně v reálném měřítku se v prosinci saldo zahraničního obchodu ve srovnání s předchozím rokem zhoršilo, stejně jako v předcházejících dvou měsících, což se projeví na tempu růstu hrubého domácího produktu v posledním čtvrtletí loňského roku.

Za celý loňský rok se přebytek obchodní bilance zvýšil o 8,6 miliardy korun na 47,3 miliardy. Dvě třetiny roku byly ovšem poznamenány nepříznivým vývojem směnných relací (zejména kvůli rostoucím cenám ropy a zemního plynu). Kdyby loni nedošlo k pohybu cen v zahraničním obchodu, dosáhl by přebytek obchodní bilance zhruba 78 miliard korun.

Kvůli vysokým cenám se loni prohloubil schodek v obchodu s nerostnými palivy na 139 miliard z předloňských 110 miliard korun. Klíčovým faktorem bylo zvýšení přebytku v obchodu se stroji a dopravními prostředky o 65 miliard na 277 miliard korun. Zde nejde pouze o vliv nových výrobních kapacit v automobilovém průmyslu, ale také o velmi rychle rostoucí vývoz výpočetní techniky a telekomunikačních zařízení.

K dosažení rekordního přebytku zahraničního obchodu pomohla příznivá hospodářská situace v zemích, které jsou hlavními obchodními partnery ČR. V Německu tempo růstu ekonomiky loni zrychlilo na 2,5 procenta z 0,9 procenta v roce 2005. Slovensko, druhý nejvýznamnější obchodní partner ČR, patrně dokázalo akcelerovat tempo růstu své ekonomiky na 8,2 procenta z 6,1 procenta v roce 2005. Obchodní bilance zároveň zatížila pokračující domácí investiční aktivita, jež se projevila zvýšením dovozu strojů a dopravních prostředků o 16,6 procenta.

Diskutovaným aspektem bývá rostoucí koncentrace české ekonomiky, tj. zvyšování závislosti na některých odvětvích. Z pohledu zahraničního obchodu došlo k dalšímu zvýšení podílu vývozu strojů a dopravních prostředků na celkovém vývozu. Loni tento podíl činil již 53,1 procenta. Herfindahlův index, používaný jako měřítko koncentrace, se v případě komoditní skladby vývozu zvýšil na 0,343 z 0,325 v roce 2005.

V letošním roce očekáváme zvýšení přebytku obchodní bilance na 64 miliard korun za příznivého působení směnných relací, ale snižujícím se pozitivním vlivem konjunktury v západní Evropě.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data