Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Daně|Trhy & finance
Jak správně zdanit příjmy z cenných papírů? - druhá část

Jak správně zdanit příjmy z cenných papírů? - druhá část

24.03.2019
Jak správně jako fyzická osoba zdanit příjmy z prodeje cenných papírů a z titulu držby cenných papírů? Kdy je možné osvobození? Jak je to u dividend? U příjmů ze zdrojů v zahraničí? U daně, zaplacené v zahraničí a zápočtu? U cizoměnových příjmů a přepočtu na českou měnu? Na to jsme odpovědili v první části textu na téma správného zdanění příjmů z cenných papírů.

Jak správně jako fyzická osoba zdanit příjmy z prodeje cenných papírů a z titulu držby cenných papírů? Kdy je možné osvobození? Jak je to u dividend? U příjmů ze zdrojů v zahraničí? U daně, zaplacené v zahraničí a zápočtu? U cizoměnových příjmů a přepočtu na českou měnu? Na to jsme odpověděli v první části textu na téma správného zdanění příjmů z cenných papírů. Dnešními tématy jsou pořizovací cena, společné jmění manželů, osvobozené příjmy, certifikáty a další hybridní cenné papíry či zdanění u právnických osob.

Jak správně zdanit příjmy z cenných papírů jako fyzická osoba?

Pořizovací cena

Při prodeji cenných papírů, kdy příjmy podléhají dani, je třeba správně určit nabývací cenu cenného papíru. Tou je v případě úplatného nabytí pořizovací cena a v případě bezúplatného nabytí (např. darem nebo děděním) cena obvyklá (podle zákona č. 151/1997 Sb. o oceňování majetku). V případě stejného druhu cenných papírů, které jsou úplatně pořizovány postupně, lze pořizovací cenu stanovit trojím způsobem (analogicky dle § 25 zákona o účetnictví). Buď se vychází ze skutečné pořizovací ceny každého jednotlivého cenného papíru, nebo se pořizovací cena stanoví tzv. váženým aritmetickým průměrem (vahou je jmenovitá hodnota přepočtená na stejný základ), nebo metodou FIFO (first in first out). Způsob stanovení nabývací ceny, kterou lze uplatnit jako daňový výdaj proti příjmům z prodeje cenných papírů, může významně ovlivnit částku, která podléhá zdanění.

Cenné papíry v SJM

Manželé, kteří mají společné jmění manželů (SJM), se mohou rozhodnout, kdo z nich bude příjmy z držby nebo prodeje cenných papírů uvádět ve svém daňovém přiznání. Tyto příjmy zdaní jen jeden z manželů. Manželé si mohou zvolit, že jeden z nich zdaní příjmy z držby cenných papírů (zpravidla dividendy či úroky z dluhopisů) a druhý z manželů příjmy z prodeje cenných papírů. V dalším roce mohou rozdělení uvedených příjmů ke zdanění změnit. Pokud by byly cenné papíry vloženy do obchodního majetku jednoho z manželů, musí související příjmy zdaňovat tento manžel.

V případě, kdy dojde z důvodu rozšíření rozsahu nebo vypořádání SJM k tomu, že cenné papíry, které byly součástí SJM se stanou výlučným vlastnictvím jen jednoho z manželů nebo naopak se cenné papíry ve výlučném vlastnictví jednoho z manželů stanou součástí SJM, nejsou tyto příjmy z vypořádání či rozšíření nebo zúžení SJM předmětem daně. Pro posouzení časového testu pro osvobození příjmů plynoucích z následného převodu takovýchto cenných papírů od daně bude rozhodující okamžik původního nabytí cenných papírů.

Oznamování osvobozených příjmů

Od roku 2015 mají fyzické osoby povinnost oznamovat správci daně příjem, který je vyšší než 5 mil. a současně je osvobozen od daně z příjmů (neuvádí se tedy do daňového přiznání). Tento osvobozený příjem může vzniknout buď z titulu nabytí cenných papírů darem nebo děděním, a nebo jejich prodejem po uplynutí časového testu pro osvobození od daně z příjmů. Oznámení o osvobozených příjmech je třeba podat ve stejných lhůtách, které platí pro podání daňového přiznání. Osvobozený příjem plynoucí do SJM oznamuje jen jeden z manželů.

Certifikáty a jiné hybridní cenné papíry

V praxi se objevuje řada produktů, které nelze jednoznačně podřadit pod určitý druh cenných papírů, který definují české právní předpisy (dále jen „certifikáty“). Při zdanění příjmu, který takový certifikát nese (ať při prodeji, při odkupu jeho emitentem, při splatnosti apod.), je třeba podle základních právních charakteristik konkrétního certifikátu posoudit, zda se jedná o příjem z držby nebo z prodeje cenného papíru, případně o jiný druh příjmu.

Výměny akcií

Při výměně akcie emitentem za jinou akcii o celkové stejné jmenovité hodnotě se časový test pro osvobození od daně nepřerušuje; obdobně se postupuje i při výměně podílů, fúzi společností nebo rozdělení společnosti, jsou-li splněny podmínky uvedené v § 23b nebo § 23c zákona. Při nabytí akcie výměnou za zatímní list (u téhož majitele) se časový test pro osvobození od daně počítá ode dne předání nebo zaknihování zatímního listu.

Zdanění příjmů z držby a prodeje cenných papírů u právnických osob

Všechny výnosy z držby a podeje cenných papírů jsou u právnických osob předmětem daně. Tyto výnosy lze pak snížit o související náklady v rozsahu a výši, kterou umožňuje zákon o daních z příjmů. 

Příjmy z držby a prodeje cenných papírů jsou součástí výsledku hospodaření právnických osob a uvádí se na řádku 10. daňového přiznání. Následně se pak příjmy osvobozené od daně, příjmy zdaněné srážkovou daní a příjmy zahrnované do samostatného základu daně vylučují ze základu daně z příjmů právnických osob. Ze základu daně se dále vyučují náklady související s příjmy osvobozenými od daně.

Osvobozenými příjmy jsou příjmy mateřské společnosti z prodeje akcií dceřiné společnosti, ve které drží minimálně 10% podíl na základním kapitálu po dobu 12 bezprostředně předcházejících měsíců, přičemž musí být splněný další podmínky pro osvobození, jako je právní forma společnosti, míra zdanění příjmů dceřiné společnosti apod. Za obdobných podmínek jsou od daně osvobozeny příjmy z podílů na zisku (dividend).

Dividendy ze zdrojů v ČR, které nesplňují podmínky pro osvobození od daně, podléhají  srážkové dani ve výši 15 %, kterou je povinen srazit a odvést plátce dividend. 

Do samostatného základu daně se zahrnují dividendy ze zdrojů v zahraničí. Tyto příjmy uvádí právnická osoba v daňovém přiznání v brutto výši a aplikuje na ně sazbu 15 %. Daň sražená z těchto příjmů v zahraničí se započte na českou daň připadající na takto zdaněné dividendy a to za předpokladu, že poplatník prokáže, že srážka daně v zahraničí byla provedena ve výši stanovené příslušnou smlouvou o zamezení dvojímu zdanění.

 

Autory textu jsou daňoví experti Advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík

 

Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje