Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Online rozhovor s analytikem Tomášem Sýkorou o všem, co vás zajímalo o NWR

Online rozhovor s analytikem Tomášem Sýkorou o všem, co vás zajímalo o NWR

24.05.2013 15:15
Autor: Redakce

Akcie NWR od začátku letošního roku ztratily již dvě třetiny své hodnoty a zatím marně hledají dno. Na trhu uhlí stejně jako v celém energetickém sektoru celkově přetrvávají náročné podmínky v odbytu i tlak na ceny a brzkému obrat k lepšímu zatím nic nenaznačuje. Ocelárny, které jsou hlavními odběrateli koksovatelného uhlí, se v důsledku slábnoucího průmyslu potýkají s ochabující poptávkou a nevylučují další omezování svých hutních provozů. 

Těžební společnost NWR minulý týden spolu s historicky největší kvartální ztrátou konstatovala, že se trhy s uhlím po celém světě potýkají s jednou z nejhlubších a nejdelších korekcí trhu za posledních 30 let. Ve výhledu neslíbila rychlé zlepšení situace v letošním roce, snížila celoroční prognózu produkce uhlí z 10-11 mil. tun na 9-10 mil. tun. Dále uvedla, že snižuje letošní prognózu pro kapitálové výdaje na 100 mil. EUR a provede krátkodobá opatření za 100 mil. EUR pro posílení své finanční pozice. V rámci optimalizace podnikatelského portfolia NWR potom má dojít k prodeji koksárenského provozu OKK.

 

Pomohu oznámené škrty NWR přežít současné pro těžaře obtížné období? Kdy se firma vrátí do zisku? Mohou se akcionáři NWR opět těšit na dividendu? Je titul na současných úrovních atraktivní pro investování? Jaká rizika akcionářům NWR hrozí?

Na tyto a další vaše otázky odpovídal Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct pokrývající akcie NWR. Online rozhovor s Tomášem Sýkorou, analytikem Patria Direct, probíhal od 13. do 15. hod na Patria.cz.


SýkoraTomáš Sýkora - hlavní analytik Patria Direct. Do skupiny Patria nastoupil v roce 2010 jako akciový analytik a v nedávné době byl jmenován hlavním analytikem ve společnosti Patria Direct. Zaměřuje se na v Praze obchodované energetické a průmyslové podniky a jejich evropskou konkurenci. Před příchodem do Patrie 5 let pracoval pro pojišťovny Generali a ING, kde se zabýval správou aktiv a portfolií i řízením finančních rizik. Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na Ekonometrii a operační výzkum.


Čtěte více:

NWR může vydat až 33 % nových akcií nebo spustit zpětný odkup, dostala zelenou od akcionářů
26.04.2013 16:55
Možnost emise nových akcií odpovídajících až 33% podílu dosud vydaných...
NWR (z +7 % na -4 %) po kvartální vyšší ztrátě zhoršuje celoroční cíle, představuje úspory a prodává koksovnu (+komentář)
16.05.2013 8:29
Těžební společnost NWR hospodařila v prvním čtvrtletí letošního roku s...
NWR chce uspořit 100 mil. EUR a prodat koksovnu (komentář k výsledkům)
16.05.2013 10:21
Společnost NWR (43,05 CZK, 5,00%) oznámila, že v 1Q13 utrpěla provozní...
T. Sýkora - Nová opatření NWR pro akcie krátkodobou podporou, riziko emise nových akcií však narůstá (video)
16.05.2013 12:46
Společnost NWR dnes před otevřením trhu představila podle očekávání ne...
Finanční ředitel NWR na Patria.cz: V těžkém období je důležité neztratit vizi. Snížíme produkci, emisi nových akcií nechystáme
17.05.2013 18:44
„Věříme tomu, že situace na trhu s koksovatelným uhlím se nakonec obrá...
NWR (-3 %) – Dlouhodobé obtíže podle Deutsche Bank škrty nevyléčí
22.05.2013 11:49
Jednu z nejnižších cílových cen přiřkli akciím NWR analytici Deutsche ...
NWR – S&P snižuje rating o další stupeň. Čeká
23.05.2013 16:01
Podruhé za necelé dva měsíce dnes snížila ratingová agentura Standard ...

Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (big brother, 13:12) -
    Dobrý den, víte o nějakém úspěšném ziskovém podnikání pana Bakaly, nebo kromě cinknutých privatizací toho moc neumí?
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 15:13) -
    Dobrý den, podnikatelské aktivity pana Bakaly (s výjimkou NWR) nijak blíže nesleduji, ale jistě se mezi nimi najde celá řada těch úspěšných, například vybudování skupiny Patria.

    Děkuji moc všem za otázky. Tomáš Sýkora
  • ---
  • Otázka (rup*hej, 13:07) -
    Dobrý den. Pane Sýkoro, jaký nepřímý vliv na NWR by mohl mít vývoz LNG ze Států do Evropy? Děkuji za názor.
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 15:11) -
    Dobrý den, odpověď na otázku byste měl najít v jedné z těch předchozích. Díky.
  • ---
  • Otázka (rup*hej, 12:58) -
    Dobrý den. Pane Sýkoro, mohl by mít na situaci NWR (cenu uhlí) vliv spekulovaných aktivit Číny ve věci jejího dovozu nekvalitního indonéského uhlí? Mělo by to údajně být nějakých 70 miliónů tun ročně.
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 15:05) -
    Dobrý den, domnívám se, že z Indonésie dováží Čína především energetické uhlí a také si myslím, že cenu energetického uhlí v Evropě (resp. cenu, za kterou prodává NWR) ovlivňuje především růst kapacit/zásob v posledních letech v Polsku a také importy do Evropy z USA.

    Na benchmarkovou cenu kvalitního koksovatelného uhlí by pak měl mít vliv především zmiňovaná úroveň poptávky Číny a výše nabídky z Austrálie. Pokud by se jednalo o dovoz koksovatelného uhlí z Indonésie v tomto množství, svůj vliv na benchmarkové ceny to při takovém objemu jistě mohlo mít. Zprávu jsem bohužel nezaznamenal.
  • ---
  • Otázka (PaPe3814, 12:50) -
    1. Jaké by asi musely být ceny uhlí a koksu, aby NWR bylo break even? 2. Není prodej koksovny chyba? Vždyť prodej koksu se podílí značnou částí na zisku.
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 14:52) -
    Otázkou je break-even na které úrovni zisků? Pokud provozní úrovni EBITDA, pak by ve spojení s ohlášeným plánem úspor měly postačit ceny z 2Q13. Pokud na úrovni EBIT, musely by ceny jít zhruba o 10 % výše (celoroční průměr), pokud na úrovni čistého zisku, pak alespoň o 20 %.

    Prodej koksu se např. v loňském roce podílel zhruba na 12 % tržeb a 20 % EDITDA, v roce 2011 pak na 13 % tržeb a zanedbatelné části EBITDA. Vliv na hospodaření společnosti zase není tak velký. I tak se domnívám, že by NWR koksovnu neprodávalo, kdyby nebylo pod tlakem aktuálních okolností.
  • ---
  • Otázka (rup*hej, 12:43) -
    Dobrý den. Pane Sýkoro, co by se dle Vás muselo nastat, aby byl kurz akcie Zdrojů nového světa za 20 korun? Jaká kombinace známých rizik na dolní straně? Čest Vaší práci.
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 14:47) -
    Dobrý den, zřejmě by k tomu stačila velká prodejní objednávka, např. z řad velkých londýnských bank, v kombinaci aktivace stop-loss pokynů. Z fundamentálního pohledu pak například pokles ceny koksovatelného uhlí o dalších 10-20 %. Dnes kvalitní koksovatelné uhlí stojí zhruba 140 USD za tunu. Díky za uznání.
  • ---
  • Otázka (David Skála, 11:46) -
    Co si v současném tržním i ekonomickém prostředí myslíte o projektu uhelného dolu Debiensko? Dojde spíše ke spuštění jeho provozu nebo prodeji? Díky za Vaše odpovědi
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 14:40) -
    V součaném prostředí nemá NWR volné prostředky pro rozvoj projektu Debiensko. Případné zahájení provozu Debienska se tak odkládá někam min. za horizont roku 2020.
  • ---
  • Otázka (Tono, 11:16) -
    Dobrý den, Tomáši, zajímalo by mne - zda při důvěře v samostatnou budoucnost NWR by byla smysluplnou podporou akvizice některého dalšího dolu v regionu, který by a/ pomohl snížit těžební náklady b/ zajistil zásoby uhlí (u kterých se ohledně NWR diskutuje, zda skutečně dosahují odhadovaných a vykazovaných) nebo zda pokud nevěříme v samostatnou budoucnost NWR, zda by bylo výhodnější realizovat její převzetí tak, kdy zájem opakovaně projevuje například polská JSW (viz její vyhlášená strategie skupovat uhelné zásoby kde se dá). Díky za Váš otevřený pohled. T.
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 14:34) -
    Dobrý den, obávám se, že v hornoslezské pánvi nejsou doly s významně nižšími náklady na vytěženou tunu, snad takové, kde je při obdobných nákladech větší podíl kvalitního koksovatelného uhlí (dle studií např. Debiensko). Momentálně ale na žádnou takovou akvizici (ani rozvoj Debienska) nemá NWR prostředky a to v dobré víře v jeho budoucnost.

    Na druhou stranu se také obávám, že např. JSW nemá zájem o celou společnost NWR, ale maximálně o některé její části (koksovna?, licence pro těžbu v Debiensku?).
  • ---
  • Otázka (MK, 10:39) -
    Dobrý den, jak velkým konkurentem pro uhlí bude plyn a jeho import z US? Nebude uhlí postupně vyšachováno ze hry (podobně jako se to děje v Americe)? Lze nahradit koksovatelné uhlí plynem? Děkuji MK
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 14:28) -
    Dobrý den, jedná se o postupný proces. Přímou substituci, tj. nahrazování energetického uhlí plynem při výrobě elektřiny můžeme pozorovat v USA. Aktuálním důsledkem jsou mj. i importy uhlí do Evropy z USA. V delší budoucnosti si dovedu dobře představit postupný rozvoj terminálů na dovoz plynu např. z USA a jeho přednostní využití při výrobě elektřiny i v Evropě. Je to ovšem otázka jak budování kapacit terminálů, tak (především v našem regionu) i výstavby plynových elektráren.

    O přímé možnosti nahrazení koksovatelného uhlí plynem nevím, nepřímá varianta ovšem existuje – elektrická vysoká pec zásobená elektřinou z plynové elektrárny. V středoevropském regionu je to o budování takových kapacit, případně útlumu výroby a výrobě v regionech, kde kapacity existují, pokud by trend dalšího vývoje šel tímto směrem.
  • ---
  • Otázka (mojson26, 10:37) -
    Dobry den. Chcem sa spytat, ze ake je Vase odporucanie na dlhopis emitenta splatny v maji 2018, ktory je secured ? Mimochodom cim je secured, kedze nemam moznost nahliadnut do prospektu emisie ? Kam by sa mohla dostat cena, resp. vynos ?
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 14:21) -
    Dobrý den, nevydáváme doporučení pro dluhopisy. A bohužel také nemám možnost nahlídnout do prospektu emise, ale předpokládal bych, že zajištěním bude akciový podíl NWR v OKD, tzn. majetek OKD, především těžební zařízení, budovy, atd. Aktuální cena je 80,804 při výnosu do splatnosti 13,310%. Jistě se nemusí jednat o cenové dno, resp. maximální výnos.
  • ---
  • Otázka (Vrána, 10:36) -
    Na kolik odhaduje páku , která vyjadřuje zisk/ztrátu okd v závislosti na světových/nasmlouvaných cenách uhlí ?
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 14:12) -
    Není to úplně jednoduché, jelikož při různých úrovních cen se dopad do zisků liší. V současné situaci z vlastního modelu odhaduju, že +/- 10% změna cen koksovatelného uhlí (ceteris paribus) znamená zhruba +/- 50 mil. EUR do provozních zisků EBITDA. Pozor, jedná se ale o změnu průměrné dosažené ceny za celý rok.
  • ---
  • Otázka (sws, 10:34) -
    Myslíte, že kroky vedoucí k optimalizaci vyhlášené vedením NWR budou dostatečné a udrží společnost nad "vodou"?
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 14:06) -
    Věřím tomu, že ano, pokud nebudou ceny (především koksovatelného) uhlí rychle klesat ještě podstatně níže, než je současná úroveň.
  • ---
  • Otázka (sws, 10:32) -
    Co by jste doporučil vedení NWR, aby se společnost vymanila z nelehké situace.
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 14:03) -
    Vedení ví mnohem lépe než já, co má v dané situaci dělat
  • ---
  • Otázka (sws, 10:23) -
    Myslíte, že je možnost, aby NWR zbankrotovala při současném trendu?
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 14:00) -
    Nevím přesně trend čeho máte na mysli, ale při pokračování poklesu cen obou typů uhlí toto bohužel nelze vyloučit.
  • ---
  • Otázka (Zdeněk Davídek, 10:09) -
    Hezký den, investoři se obávají, že v případě nesolventnosti NWR by vedení upsalo nové akcie a tím zředilo základní jmění společnosti. V případě opravdu už vážných potíží NWR by to ale společnost snad zachránilo a do budoucna posílilo. Co si o případném úpisu nových akcií myslíte Vy?
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 13:56) -
    Dobrý den. V nedávném rozhovoru pro náš server finanční ředitel NWR Marek Jelínkem variantu emise nových akcií odmítnul. Vedení má tak zřejmě jiný plán odvrácení nesolventnosti, resp. spíše problému s likviditou společnosti (ostatně část tohoto plánu již známe – viz oznámené úspory v objemu 100 mil. EUR).

    Předpokládám, že investoři se zdaleka neobávají „jen“ úpisu nových akcií. Pomocí jakékoliv formy kapitálové injekce společnost získá jen čas, stabilizace by nastala až v případě stabilizace cen uhlí doplněných úspěšným výrazným snížením nákladů na vytěženou tunu a na obsluhu dluhu.
  • ---
  • Otázka (Petra, 10:08) -
    Pane Sýkoro, dovolím si navázat na předchozího tazatele a dotáhnout jeho scénář ještě dál. V případě, že by společnost NWR zbankrotovala, kdo z věřitelů by přišel při uspokojování pohledávek nejdřív a kdo nejpozději? Předpokládám, že jako akcionářka bych byla na konci řetězce, že...
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 13:50) -
    Dobrý den, nejsem znalcem (zřejmě) britského, či evropského práva, dle kterého by vypořádání zřejmě v takovém případě probíhalo, ale obecně se domnívám, že nejprve by byl uspokojen stát, tedy zaplacené daně, dále pak zaměstnanci společnosti, tedy případné dlužné mzdy, následně držitelé „zajištěného“ dluhopisu, tj. toho splatného v roce 2018, pak držitelé dluhopisu splatného v roce 2021, pak další věřitelé a na závěr akcionář, na kterého by v takové situaci zřejmě mnoho nezbylo, obávám se spíše nic.
  • ---
  • Otázka (Petr, 10:00) -
    Dobrý den. V případě, že cena uhlí bude v následujících 2 letech klesat a úsporná opatření deklarovaná zástupci NWR nebudou dostačující k udržení finanční stability, jaký vidíte nejpravděpodobnější scénář? (nová emise akcií, prodej dolů, prodej celé společnosti, bankrot společnosti...)? Děkuji za odpověď
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 13:42) -
    Dobrý den. Ve Vámi naznačeném scénáři bych ještě dříve očekával snahu vedení úsporná opatření dále rozšířit. Dále snahu o prodej veškerého zlikvidnitelného (a ne nezbytného) majetku. Ještě rozsáhlejší omezení provozu, tj. uzavření např. ne jednoho ale 2 dolů.

    Pokud by toto nestačilo/nedařilo se, tak bych čekal emisi akcií, či snaha prodat celou společnost a zavdá-li se na cestě důvod k povinnosti splatit dluhopis splatný v roce 2018 a nenajde se nikdo ochoten dluh refinancovat, tak zřejmě přijde nějaká forma bankrotu. Upozorňuji, že vše se může odehrát rychleji než během 2 let.
  • ---
  • Otázka (Svatopluk Andršt, 9:55) -
    Dobrý den pane Sýkoro, obchoduje se koksovatelné uhlí taky na burze? Dow Jones U.S. Coal Index sleduje cenu koksovatelného uhlí nebo společností těžící uhlí v USA? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 13:36) -
    Dobrý den, aktuální spotové ceny koksovatelné uhlí bohužel nelze nijak snadno dohledat. Zdrojem jsou především specializované mediální společnosti (např. Platts), které mají informace o probíhajících obchodech v oboru a vytvářejí benchmarkové ceny.

    Já sám čerpám z komoditních analýz Citigroup, které se právě na tyto zdroje odvolávají. Coal Index (pokud máte na mysli Stowe Glbl Coal) je složen z údajů těžebních společností, především z USA a Číny, kde největší váhu má například Consol Energy (10,5 %), či Peabody (8,8 %). Index tak nesleduje cenu koksovatelného uhlí, těžaři v něm zastoupení obvykle těží oba základní typy uhlí.
  • ---
  • Otázka (L, 9:25) -
    Dobrý den, nemohu se ubránit dojmu že celé uvedení NWR na trh, jeho oceněni a následné řízení firmy bylo založeno na zkreslovaní reálného stavu společnosti. Myslíte, že je vedení firmy schopné hodnověrně vysvětlit, kam zmizelo 640 mio EUR dluhu? Není ve skutečnosti hodnota aktiv firmy menší než dluh, a nemá tedy vedení samo navrhnout konkurz? Děkuji.
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 13:27) -
    Dobrý den, na ocenění při IPO jsem se nijak nepodílel, předpokládám ale, že vycházelo z tehdejších (z dnešního pohledu) relativně vysokých cen uhlí a optimistického očekávání budoucnosti. Z tohoto pohledu – vhodné načasování IPO tehdejšími vlastníky. Po dobu, co společnost sleduji, jsem nenabyl podezření ze snahy zkreslovat reálný stav společnosti. Nezbytně ale v tomto ohledu vždy vkládáte svoji důvěru do rukou managementu a auditora.

    Společnost NWR prostředky získané z emise dluhopisů investovala především do rozvoje a zefektivňování své těžby, zvyšování bezpečnosti. Např. jen program POP 2010, kdy NWR modernizovalo své těžební zařízení a razící komplexy přišel na 350 mil. EUR.
  • ---
  • Otázka (investor, 9:23) -
    Dobrý den. Považujete za reálné, že v případě neúspěšného pokusu o vytvoření ziskového podniku NWR hodí vlastník pan Bakala OKD přes palubu? Prostě se ho zbaví a vytáhne před tím zbytek jeho hodnoty pro vlastní potřebu. Pro mě je pan Bakala velmi nedůvěryhodná osoba a nevěřím mu ani slovo.
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 13:23) -
    Pana Bakalu osobně neznám, jistě bych jej ale a priori nepovažoval za nedůvěryhodnou osobu. Jedná se o finančního investora, který se snaží maximalizovat zisky ze svých investic. Pokud v OKD neuvidí perspektivu do budoucna, jistě se bude snažit spíše o zisky v oborech, kde perspektivy vidí.
  • ---
  • Otázka (Jirka244, 9:17) -
    Dobrý den, akcie NWR ztratily od svých maxim na začátku roku 2011 již téměř 90 % hodnoty. Jak velká je podle Vás pravděpodobnost, že dopadnou podobně tragicky jako akcie KIT digital?
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 13:21) -
    Dobrý den. Situaci NWR a KITD bych vůbec nesrovnával. Příběh KITD je o nerelevantních účetních výkazech, velkých akvizicích výměnou za vlastní akcie a obrovské porci goodwillu v rozvaze. Příběh NWR o řízení likvidity při vysokých těžebních nákladech a dluhu v období nízkých cen uhlí. Jistá pravděpodobnost, že NWR stávající situaci (především v případě jejího dalšího rychlého zhoršení) neustojí, sice existuje, ale neumím ji bohužel vyčíslit.
  • ---
  • Otázka (Jakub, 9:17) -
    Co si myslíte o zadlužení NWR? Dokáže společnost přestát současné obtíže v hospodaření bez nutnosti dále výrazně navýšit svůj dluh? Přichází podle vás aktuálně v úvahu i možnost navýšení kapitálu skrze novou emisi akcií?
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 13:13) -
    Dále zvyšovat svůj dluh by bylo pro společnost myslím aktuálně velmi obtížné. Dluhopis splatný v roce 2018 se obchoduje zhruba na 80 % své nominální hodnoty a ten splatný v roce 2021 pak asi na 60 %.

    Tomu odpovídá i aktuálně požadovaný výnos do splatnosti 13, resp. 17 %. Takový úrok by pro společnost byl velkým břemenem (v kombinaci se stávajícími náklady na obsluhu dluhu) i v mnohem příznivějších dobách na trhu s uhlím než panují pro těžaře nyní.

    Emisi akcií v případě dalšího prohloubení potíží v hospodaření NWR (tj. dalším poklesu cen uhlí) vyloučit rozhodně nemůžu.
  • ---
  • Otázka (VSE LIMITED, 9:09) -
    Tomáši, zdravím a rád bych se zeptal na Váš názor na SUPER LONG nákup (tedy s horizontem 3-5 let) NWR. Je možné, že čas "uhlí" se ještě vrátí, respektive jak je to pravděpodobné i z hlediska konkrétního zdraví NWR. Díky VŠE student
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 13:05) -
    Také Vás zdravím. V horizontu 3-5 let je jistě možné, že „čas uhlí“ se ještě vrátí, ačkoliv se obávám, že postupný strukturální posun především v energetice probíhá v neprospěch uhlí. Ovšem „čas koksovatelného uhlí“ zřejmě v daném horizontu ještě nastane.

    Nevýhodou NWR ovšem je, že náklady na vytěžení 1 tuny jsou v globálním těžebním sektoru jedny z nejvyšších a společnost navíc musí obsluhovat poměrně velký dluh. Nemusí tedy již být u toho, a pokud ano, pak zřejmě ne v podobě, jak jej dnes známe.

    Doporučil bych vám raději tento záměr zkusit realizovat prostřednictvím investice do těžebních společností s nižšími náklady na vytěženou tunu a nižším (nejlépe žádným) dluhem. Případný zisk možná nebude takový, ale riziko významně omezíte.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 9:08) -
    Dobrý den, věříte, že NWR splní vytyčený cíl stát se do roku 2017 lídrem na trhu koksovatelného uhlí? Má společnost podle vás opravdu v současné hotovostní i tržní pozici prostor pro realizování (zámořských) akvizic dolů, nebo čekáte spíše prodeje dalších nyní provozovaných dolů. Zdraví JK
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, 13:00) -
    Dobrý den, obávám se, že právě stávající potíže s nedostatkem volných hotovostních prostředků mohou být limitem v naplňování dlouhodobé strategie do roku 2017. O žádných akvizicích bych v nejbližší době rozhodně neuvažoval. Momentálně je na prvním místě stabilizovat společnost a zastavení úbytků hotovosti, zřejmě nevyhnutelným je tak prodej části majetku a omezení provozu, tj. útlum těžby ve vybraném dolu (dolech).
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • Tečka
    24.05.2013 15:13

    Pane Sýkoro, zdravím Vás a děkuji za pravdivé odpovědi. Zbývá se už jenom zeptat zda jste toto vše nevěděl před rokem či dvěma a v čích rukou skončily peníze long drobných investorů do NWR.
    db
  • NWR - to označení
    24.05.2013 15:07

    mi připadá dnes dosti out-of-date. Zdá se, že firma stojí v mnoha směrech mimo veškeré dění. Vaší situaci Vám pane Sýkoro nezávidím.
    Jado
  • LSE
    24.05.2013 13:49

    Dobrý den pane Sýkoro, zkuste odpovědět na otázku a nebojte se si zaspekulovat: co stálo za vstupem na NWR na LSE , když se v tak krátké době po něm začalo ukazovat ja je spolenost slabá, předlužená, neperspektivní a nemocná?
    db
  • Bakala privatizátor
    24.05.2013 13:12

    Dobrý den, víte o nějakém úspěšném ziskovém podnikání pana Bakaly, nebo kromě cinknutých privatizací toho moc neumí?
    big brother
  •  
    24.05.2013 12:52

    Pardon, musely.
    PaPe3814
  •  
    24.05.2013 12:50

    1. Jaké by asi museli být ceny uhlí a koksu, aby NWR bylo break even? 2. Není prodej koksovny chyba? Vždyť prodej koksu se podílí značnou částí na zisku.
    PaPe3814
  • Debiensko
    24.05.2013 11:46

    Co si v současném tržním i ekonomickém prostředí myslíte o projektu uhelného dolu Debiensko? Dojde spíše ke spuštění jeho provozu nebo prodeji? Díky za Vaše odpovědi
    David Skála
  • Otázka převzetí oběma směry
    24.05.2013 11:16

    Dobrý den, Tomáši, zajímalo by mne - zda při důvěře v samostatnou budoucnost NWR by byla smyslupnou podporou akvizice některého dalšího dolu v regionu, který by a/ pomohl snížit těžební náklady b/ zajistil zásoby uhlí (u kterých se ohledně NWR diskutuje, zda skutečně dosahují odhadovaných a vykazovaných) nebo zda pokud nevěříme v samostatnou budoucnost NWR, zda by bylo výhodnější realizovat její převzetí tak, kdy zájem opakovaně projevuje například polská JSW (viz její vyhlášená strategie skupovat uhelné zásoby kde se dá). Díky za Váš otevřený pohled. T.
    JoN
  •  
    24.05.2013 10:40

    Dobry den. Este jedna otazka. Je situacia pana BAKALU v jeho dalsich spolocnostiach taka, ze by vedel (ne) priamo financne pomoct NWR ?
    mojson26
  •  
    24.05.2013 10:39

    Dobrý den, jak velkým konkurentem pro uhlí bude plyn a jeho import z US? Nebude uhlí postupně vyšachováno ze hry (podobně jako se to děje v Americe)? Lze nahradit koksovatelné uhlí plynem? Děkuji MK
    MK
  •  
    24.05.2013 10:37

    Dobry den. Chcem sa spytat, ze ake je Vase odporucanie na dlhopis emitenta splatny v maji 2018, ktory je secured ? Mimochodom cim je secured, kedze nemam moznost nahliadnut do prospektu emisie ? Kam by sa mohla dostat cena, resp. vynos ?
    mojson26
  •  
    24.05.2013 10:37

    Měl by jste nějaký vzkaz pro zaměstnance OKD ?
    sws
    • na tohle
      24.05.2013 10:42

      ...bych dokázal odpovědět už předem, jedno z toho: 1/ Polibte si 2/ Neznám je a neřeším 3/ Pokračujte v dobré práci..))
      db
  • Páka
    24.05.2013 10:36

    Na kolik odhaduje páku , která vyjadřuje zisk/ztrátu okd v závislosti na světových/nasmlouvaných cenách uhlí ?
    db
  •  
    24.05.2013 10:34

    Myslíte, že kroky vedoucí k optimalizaci vyhlášené vedením NWR budou dostatečné a udrží společnost nad "vodou"?
    sws
  •  
    24.05.2013 10:32

    Co by jste doporučil vedení NWR, aby se společnost vymanila z nelehké situace.
    sws
  • bankrot
    24.05.2013 10:23

    Myslíte, že je možnost , aby NWR zbankrotovala při současném trendu?
    sws
  •  
    24.05.2013 10:09

    Hezký den, investoři se obávají, že v případě nesolventnosti NWR by vedení upsalo nové akcie a tím zředilo základní jmění společnosti. V případě opravdu už vážných potíží NWR by to ale společnost snad zachránilo a do budoucna posílilo. Co si o případném úpisu nových akcií myslíte Vy?
    Zdeněk Davídek
  • věřitelé
    24.05.2013 10:08

    Pane Sýkoro, dovolím si navázat na předchozího tazatele a dotáhnout jeho scénář ještě dál. V případě, že by společnost NWR zbankrotovala, kdo z věřitelů by přišel při uspokojování pohledávek nejdřív a kdo nejpozději? Předpokládám, že jako akcionářka bych byla na konci řetězce, že...
    Petra
  •  
    24.05.2013 10:00

    Dobrý den. V případě, že cena uhlí bude v následujících 2 letech klesat a úsporná opatření deklarovaná zástupci NWR nebudou dostačující k udržení finanční stability, jaký vidíte nejpravděpodobnější scénář? (nová emise akcií, prodej dolů, prodej celé společnosti, bankrot společnosti...)? Děkuji za odpověď
    Petr
  •  
    24.05.2013 9:25

    Dobry den, nemohu se ubranit dojmu ze cele uvedeni NWR na trh, jeho oceneni a nasledne rizeni firmy bylo zalozeno na zkreslovani realneho stavu spolecnosti. Myslite ze je vedeni firmy schopne hodnoverne vysvetlit kam zmizelo 640 mio EUR dluhu? Neni ve skutecnosti hodnota aktiv firmy mensi nez dluh a nema tedy vedeni samo navrhnout konkurz? Dekuji.
    L
  • Jak perspektivní jsou akcie NWR?
    24.05.2013 9:17

    Dobrý den, Akcie NWR ztratily od svých maxim na začátku roku 2011 již téměř 90% hodnoty. Jak velká je podle Vás pravděpodobnost, že dopadnou podobně tragicky jako akcie Kit Digital?
    • Re: Jak perspektivní jsou akcie NWR?
      24.05.2013 9:23

      Dobrý den.Považujete ze reálné,že v případě neúspěšného pokusu o vytvoření ziskového podniku NWR hodí vlastník pan Bakala OKD přes palubu?Prostě se ho zbaví a vytáhne před tím zbytek jeho hodnoty pro vlastní potřebu.Pro mě je pan Bakala velmi nedůvěryhodná osoba a nevěřím mu ani slovo.
      ?
  • dluh
    24.05.2013 9:17

    Co si myslíte o zadlužení NWR? Dokáže společnost přestát současné obtíže v hospodaření bez nutnosti dále výrazně navýšit svůj dluh? Přichází podle vás aktuálně v úvahu i možnost navýšení kapitálu skrze novou emisi akcií?
    Jakub
  • SUPER LONG - NWR
    24.05.2013 9:09

    Tomáši, zdravím a rád bych se zeptal na Váš názor na SUPER LONG nákup (tedy s horizontem 3-5 let) NWR. Je mozne, ze cas "uhlí" se ještě vrátí, respektive jak je to pravděpodobné i z hlediska konkrétního zdraví NWR. Díky VŠE student
    VSE LIMITED
  •  
    24.05.2013 9:08

    Dobrý den, věříte, že NWR splní vytyčený cíl stát se do roku 2017 lídrem na trhu koksovatelného uhlí? Má společnost podle vás opravdu v současné hotovostní i tržní pozici prostor pro realizování (zámořských) akvizic dolů, nebo čekáte spíše prodeje dalších nyní provozovaných dolů. Zdraví JK
    Koutný
    •  
      24.05.2013 9:55

      Dobrý den pane Sýkoro, obchoduje se koksovatelné uhlí taky na burze? Dow Jones U.S. Coal Index sleduje cenu koksovatelného uhlí nebo společností těžící uhlí v USA? Děkuji za odpověď.
      Svatopluk Andršt

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více

    Analýzy online