Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJ: Východoevropané příliš riskují s hypotékami v cizí měně

WSJ: Východoevropané příliš riskují s hypotékami v cizí měně

29.05.2007 17:10
Autor: ČTK

Budapešť 29. května (ČTK/The Wall Street Journal) - Když Tamás Bencze loni v létě roztrhl obálku s výpisem splátek hypotečního úvěru, nestačil se divit. Během dvou měsíců se výše splátky za jeho třípokojový byt zvýšila o deset procent, a to jen proto, že si dostatečně neuvědomil rizika, když si vyřizoval hypotéku v cizí měně. Lidí, jako je on, ale žije ve východní Evropě dost.

"Manželka se podívala na výpis a zeptala se: 'Co se děje?'," vysvětluje v listu The Wall Street Journal Bencze.
Lidé jako je Bencze přistoupili na riskantní hru a spálili se. Protože v Maďarsku, kde Bencze žije, jsou mnohem vyšší úrokové sazby než třeba v eurozóně, někteří lidé se nechali zlákat vidinou značných úspor. To se může vyplatit, problém ale nastává, když se nevýhodně pohnou směnné kurzy. Právě to Bencze poznal.

Finanční strategie, kterou zvolil, tedy vypůjčit si v zemi s nízkými úroky a peníze použít v zemi s vyššími sazbami, je většinou hra pro spekulanty a hedgeové fondy. Manévr je v branži známý jako "carry trade" a v poslední době je velmi rozšířený.

Na svou vlastní verzi "carry trade" ve východní Evropě vsadilo mnoho lidí a všichni doufají, že právě jim se riziko vyhne. Půjčují si hlavně v eurech a švýcarských francích. Češi jsou ale podobných lákadel ušetřeni. Základní úrok je v Česku nejnižší v Evropské unii, takže není důvod podstupovat tuto zkoušku.

Málokdo z těchto lidí tuší, jak velké riziko podstupuje. Maďarská centrální banka loni zaznamenala enormní nárůst zájmu o hypotéky v cizí měně, že se rozhodla vydat varování. Příliš to ale nepomohlo, a tak letos v lednu nechala udělat průzkum na reprezentativním vzorku 1000 lidí, kteří si hypotéku v cizí měně vzali. Výsledek? Katastrofa, přiznává banka.

"Hodně těch lidí nemá ani ponětí, co se může stát," podotýká Tamás Kalman z centrální banky. Ještě dál zašlo Polsko, které loni v červenci rovnou vydalo pokyn, kterým ztížilo přidělování úvěrů v cizí měně. Zatímco ještě před pár lety neměl v Polsku hypotéku v cizí měně skoro nikdo, teď už ji má asi třetina těch, co nějakou hypotéku splácejí. Ještě horší je to v Pobaltí a na jihu Evropy, v Bulharsku a Rumunsku.

"Každý je tak trochu hazardér," přiznává Bencze, který se živí jako finanční analytik. Tvrdí ale, že za to riziko mu to stojí. Hypotéku si vzal ve švýcarských francích a díky nízkým úrokům ve Švýcarsku platí z hypotéky úrok 5,75 procenta. Pokud by ji měl v domácí měně, tedy ve forintech, úroky by se vyšplhaly na 14 procent.
Maďarům se ale nelze divit. Vlastnictví domů či bytu má v této zemi velkou tradici, a to i z dob komunismu. Po revoluci, když se majetek převáděl do osobního vlastnictví, úřady často dotovaly půjčky, aby umožnily převody a nezpůsobily lidem velkou finanční újmu. Později si to ale nemohly dovolit, a tak nastoupily banky s nápadem, že si lidé mohou půjčit i v cizí měně. A řada z nich poslechla.

Vlády se ale takového přístupu obávají; podobné důvody totiž před deseti lety stály za pádem asijských ekonomik, který ovlivnil i zbytek světa. I na začátku asijské krize totiž stály nepovedené "carry trades", kterých hojně využívaly velké korporace i banky.


Váš názor
  •  
    29.05.2007 18:58

    Chtel by nekdo z oboru komentovat, jestli se tohle deje v Cechach? Cekal bych, ze o hodne min nez Madarsku (pokud vubec), ne? Ceske urokove sazby - na rozdil od Madarska - jsou prece dlouhodobe pod evrospskymi a ted i americkymi... Vyplatilo by se to jenom jako sazka na to, ze bude koruna dal zpevnovat, a to o vic nez je rozdil urokovych mer. To neni uplne nerealisticke ocekavani, ale zaroven si nemyslim, ze by tenhle potencialne maly zisk vyvazil to pomervne velke menove riziko.
    • Maďaři mají jít do CZK
      29.05.2007 19:09

      nejnižší úrok v Evropě...nejlepší volba, kde tam Euro nebo Frank
      palfik
      • Rozdil?
        29.05.2007 20:26

        A v cem by podle tebe byl tedy pro takoveho huna rozdil mezi hypotekou v CZK a EUR nebo CHF?
        Tee
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data