Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Slováci vyšetřují firmu Afin Brokers, která v ČR přišla o licenci

ČTK: Slováci vyšetřují firmu Afin Brokers, která v ČR přišla o licenci

17.07.2007 10:33
Autor: ČTK

Bratislava 17. července (ČTK) - Slovenská policie vyšetřuje finanční společnost Afin Brokers, která působila i na českém trhu, ale vloni ji Česká národní banka (ČNB) odejmula licenci k obchodování s cennými papíry. Napsaly to dnes slovenské Hospodářské noviny (HN), které se odvolávají na vyjádření Generální prokuratury. Důvodem k vyšetřování se údajně staly stížnosti klientů, že je firma poškodila.

"Okresní prokuratura Bratislava I zaevidovala trestní oznámení od občana. Bylo zahájeno trestní stíhání za přečin podvodu," řekla mluvčí prokuratury Jana Tökölyová. Obviněn ale prý zatím nikdo nebyl.

Někteří klienti si podle HN stěžovali, že jim zástupci firmy slibovali vysoké výnosy z obchodování s akciemi. Makléři společnosti údajně záměrně nakupovali akcie, když byly na vrcholu, takže klienti kvůli tomu přišli o statisíce až miliony korun.

Afin Brokers se proti obvinění brání. "Vím o jednom trestním oznámení, které bylo podáno na Slovensku. Šlo pravděpodobně o stejnou osobu, která podala trestní oznámení v České republice, tam ale bylo stíhání odloženo, což fakticky znamená, že v trestním stíhání se nebude pokračovat," řekla podle HN Adriana Šklíbová, která vedla organizační složku Afin Brokers na Slovensku. Podle deníku nicméně byla proti odložení stíhání v Česku podána stížnost.

Šklíbová předpokládá, že i na Slovensku bude stíhání zastaveno. "Klienti naší společnosti byli s naší prací spokojeni, o čemž svědčí i to, že za celé toto období jsme měli jen minimální množství reklamací," tvrdí. Zástupci firmy prý nemohli slibovat ani výnosy v rozsahu 20 až 50 procent, HN se ale odvolávají na klienta, kterému prý bylo řečeno, že firma by jeho investici mohla zhodnotit až o polovinu.

Někteří klienti chtějí podle HN podat na Afin Brokers žalobu a vymáhat vložené peníze. "Oni to ale hráli jen na vlastní prospěch. Když jsem to pochopil a žil v naivní naději, uběhla dost dlouhá doba a akcie, které oni nakupovali, šly téměř všechny jen do minusu," postěžoval si klient Afinu Ivan Čaja. S Afin Brokers prý přišel asi o milion korun, i když postupoval při obchodování podle pokynů odborníků Afin Brokers. 

ČNB odejmula společnosti Afin Brokers licenci kvůli dlouhodobému porušování pravidel komunikace ve vztahu k zákazníkům a kvůli tomu, že nedostatečně vedla evidenci zákaznického majetku. Afinu se nepodařilo toto rozhodnutí zvrátit ani po podání rozkladu, její jediný akcionář podepsal smlouvu o převodu firmy s obchodníkem s cennými papíry Capital Partners.


Váš názor
  • u soudu
    17.07.2007 18:03

    pokud Afin má ještě nějaké vazby na Česko.
    možná by jste se mohli dožadovat škody
  •  
    17.07.2007 12:23

    dobry den, s nazorem poskozeneho musim je souhlasit a mam naprosto steny pocit. Kupovali akcie, ktere hned oslabily.. 9 z 10 obchodu byly ztratove.. neustale jsem byl ujistovan, ze se nic nedeje atd..myslim, ze kdybych vlozene penize si investoval sam, rozhodne bych neprisel na buben, tak jako s temito "chytraky".. M.Š.
    Marek Šulc
    • podvodnici
      17.07.2007 17:51

      boli to a su to nadalej podvnodnici. klienti urcite vedia.. kolkokrat sa vam zmenil broker? ake boli nakupy/predaje? tuto nemoralnu pracu nevydrzi nikto dlho robit. ale kazdy je za svoje ciny zodpovedny, takze prajem pekny spanok vsetkym zamestnancom, pretoze sa este uvidime - na sude aj mimo.
    • vlastní zkušenost
      17.07.2007 12:38

      Kdysi jsem pro ně přes jednoho zprostředkovatele chtěl pracovat. Bylo mi spiklenecky pošeptáno, že není problém udělat z klientova účtu ve výši 50000 za chvíli jen 20000 a napakovat se na poplatcích, ale že je to samozřejmě neetické a nedělají to všichni.... Co k tomu dodat. Zmizel jsem od nich a teď si obchoduju jen se svými penězi samozřejmě přes jiného brokera.
      tajný
      •  
        19.07.2007 15:56

        Žiaľ na svoju škodu, musím so všetkými týmito názormi súhlasiť. Sladkými rečičkami sľubovali vysoké zisky, avšak postupne sa ukázali ako tvrdí bezohľadní obchodníci. Vôbec im nešlo o zhodnotenie prostriedkov klientov, ale častým opakovaným zadávaním pokynov na nákup a predaj na ten istý titul v období rastu sledovali iba svoj prospech. A odhad vývoja trhu - ani nespomínam. Ja si myslím, že by bola veľká škoda, keby to polícia odložila, hoci si myslím že dokazovanie bude ohromne ťažké. Domnievam sa, že by polícia mala vyhľadať klientov a vypočuť ich, lebo z rôznych dôvodov klienti (myslím že ich je veľa) nechcú z vlastného popudu dať na polícii trestné oznámenia. Možno pri vypočúvaní by sa dozvedeli aj iné závažné nedostatky v činnosti AFIN.
        anonym
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data