Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Greenspan: Pravděpodobnost recese se zvýšila, největším rizikem je pokles cen domů a bytů

Greenspan: Pravděpodobnost recese se zvýšila, největším rizikem je pokles cen domů a bytů

18.09.2007 9:02
Autor: ČTK

Washington 18. září (ČTK) - Riziko recese je ve Spojených státech na vzestupu a zatím nelze říci, že kroky centrální banky (Fed) toto riziko zcela zažehnají. Řekl to bývalý guvernér Fedu Alan Greenspan, podle něhož musí centrální banka případné snižování úrokových sazeb pečlivě dávkovat, protože se začíná probouzet inflace.

"Začátkem roku jsem hovořil o třetinové pravděpodobnosti, že se objeví recese. Ta pravděpodobnost se mezitím zvýšila, v této fázi je ale zatím pod 50 procenty," řekl Greenspan v rozhovoru s agenturou Reuters. V úterý bude měnový výbor centrální banky posuzovat měnovou politiku a obecně se očekává snížení základní sazby minimálně o čtvrt procentního bodu.

Bývalý šéf Fedu včera vydal paměti, v nichž otevřeně vyjadřuje názory na politiky, a to včetně nynějšího prezidenta George Bushe. Bílý dům pak vydal stanovisko, v němž vyjadřuje údiv nad Greenspanovými názory. Greenspan Bushovi nejvíce vyčetl, že nedokázal zastavit nezřízené utrácení, takže USA mají značný rozpočtový deficit.

"Největším zklamáním pro mě zůstala prezidentova neochota využít práva veta proti nekontrolovanému utrácení." Bush a bývalá republikánská většina v Kongresu se prý vzdala principů, takže výsledkem byla slabá vláda. Bílý dům nicméně tvrdí, že pouhá hrozba využití veta zpravidla stačila na to, aby se výdaje nešplhaly do závratných výšin.

Za vůbec největší riziko pro americkou ekonomiku ale Greenspan považuje výrazný pokles cen domů a bytů. Ekonomika se prý může vypořádat s nepatrným poklesem cen, pokud klesne výstavba a tím pádem i zásoba neprodaných domů. "Ale pokud se to ještě zhorší, nabourá to rozpočet rodinám a nakonec se to projeví i v tom nejdůležitějším, co ekonomiku podpírá: ve spotřebitelských výdajích," varoval Greenspan.

V kritice Bushovy administrativy Greenspan neopomenul ani pokles vládních příjmů v důsledku daňových škrtů. Bush v roce 2001 zavedl daňové škrty, které měly v průběhu deseti let poplatníkům ušetřit 1,35 bilionu dolarů. Nikdy ale nedošlo na vysoké přebytky, s nimiž se na začátku počítalo, místo nich se naopak objevil deficit.

Lidé kolem Bushe ale namítají, že koncem roku 2000 americká ekonomika směřovala k recesi, takže daňové škrty byl v danou chvíli ten správný recept. Že bylo toto rozhodnutí úspěšné, o tom svědčí mimo jiné následující léta prosperity. Greenspan v roce 2001 v Kongresu daňové škrty obhajoval, v pamětech ale říká, že to byla chyba.

Bushova mluvčí Dana Perinová zpochybnila také pasáž, v které se Greenspan věnuje válce v Iráku. "Jsem smutný z toho, že je politicky nevhodné přiznat, co každý ví: že ve válce v Iráku jde hlavně o ropu," píše Greenspan. Perinová nicméně Greenspanovi připomněla, že k této otázce už se vyjadřoval. Greenspan totiž dříve řekl, že ropa nebyla motivem prezidentova rozhodnutí vstoupit do Iráku.

Přestože Greenspan v pamětech zpochybnil hned několik svých dřívějších postojů a podrobil značné kritice administrativu George Bushe, Bílý dům konflikt neeskaloval. "Prezident má k bývalému guvernérovi centrální banky Alanovi Greenspanovi velkou úctu. Sloužili spolu tolik let a on svou práci dělal výborně," uzavřela Perinová. Greenspan byl v čele Fedu skoro 19 let a zažil v úřadu čtyři americké prezidenty.


Váš názor
  • Greenspan
    18.09.2007 12:34

    dobře vidí, kam jejich ekonomika směřuje. Stejně tak dobře ví, že musel ve službě vlasti říkat i to, o čem přesvědčen nebyl nebo byl dokonce názoru opačného. A pokud jde o paměti - dnes je napíše nakonec každý politicky významný jedinec, jednak pro přilepšení k důchodu (svého vlastního nebo vydavatele pamětí), jednak pro očistu svého svědomí. Růst a pokles akciových trhů je dnes i dlouhodobě spíš vyjádřením pocitů než vyjádřením reálných hodnot, stejně jako dnes už platí spíš teze "zákazník koupí to, co mu trh nabízí" než "trh nabízí to, co si zákazník přeje". No a ekonomiky - to je podobné jako konkurence jednotlivých firem, ale s tím rozdílem, že nemůže dojít k "nepřátelskému převzetí" Kompenzovat tento nedostatek - k tomu je vojenství dobrá věc a v konečném důsledku poslední možnost.
    Obcan
  • ale s něčím nesouhlasím
    18.09.2007 10:40

    pokud klesnou ceny domů a zároveň klesnou úroky a stím spojené hypotéky tak si naopak myslím, že možná recese vyvolaná z této příčiny už odeznívá.
    nečetl jsem to sice celé
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university