Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
RWE: Návrh EK nepovede k liberalizaci energetického trhu

RWE: Návrh EK nepovede k liberalizaci energetického trhu

19.09.2007 16:48
Autor: ČTK

Praha 19. září (ČTK) - Návrh Evropské komise, aby se koncerny vlastnící výrobu i rozvod energií zbavily přenosových soustav, nepovede podle plynárenské skupiny RWE (86 EUR, 0,61%) k další liberalizaci na trhu. Balíček, který dnes komise schválila, naopak uvítala tuzemská elektrárenská společnost ČEZ (1 108 CZK, 0,54%) (více ZDE).

"Konečný efekt plánovaných opatření by mohl být naopak kontraproduktivní," řekl ČTK mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský. Nové opatření podle něj představuje rizika pro zajištění bezpečných dodávek energie v rámci celé EU.

RWE Transgas, který v Česku ovládá zhruba 80 procent trhu se zemním plynem, tvrdí, že nikdo dosud neprokázal, že by tzv. vlastnický unbundling, tedy nucený odprodej přenosových a distribučních soustav, posílil hospodářskou soutěž v rámci EU a vedl by ke snížení cen energií.

"Veškeré podklady a analýzy ukazují naopak zvýšení nákladů na straně provozovatelů a v konečné fázi i zvýšení cen energií pro konečné spotřebitele," uvedl Chalupský.

Komise usiluje o to, aby zaniklo 27 národních energetických trhů a byl vytvořen pouze jeden pro celou EU. Pokud by její návrh přijal Evropský parlament a schválily jej členské státy, například RWE Transgas by musel odprodat přenosovou soustavu anebo se rozdělit na dvě naprosto nezávislé společnosti. Některé státy, například Francie či Německo, už dříve nad návrhem vyjádřily pochybnosti.

"Hlavní příčina přetrvávajících problémů na trhu evropském trhu s plynem, tedy omezená omezena diverzita zdrojů zemního plynu v rukou producentů z nečlenských států, zůstává tímto opatřením nedotčena," řekl mluvčí Transgasu.

Největší tuzemská energetická společnost ČEZ naopak návrh uvítala. "ČEZ tento balíček podporuje a doufá, že zejména snaha o zvyšování propojení mezi členskými státy přispěje k dotvoření jednotného evropského trhu s energiemi bez zbytečných bariér," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Přenos elektřiny v Česku se oddělil vlastnicky od ČEZ před čtyřmi roky. Přenosovou soustavu dnes vlastní a provozuje ČEPS stoprocentně ovládaný státem.

Návrh komise obsahuje i "mírnější verzi". Firmy by se mohly unbundlingu vyhnout tak, že jejich přenosovou soustavu by spravoval nezávislý systémový operátor (ISO). Firma by ale nad celou soustavou ztratila kontrolu, byť by na "papíře" zůstala jejím majetkem.

"Posun Evropské komise od striktního trvání na vlastnickém unbundlingu směrem k nezávislému systémovému operátorovi je pro Českou republiku přijatelnější," prohlásil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Myšlenku nezávislých provozovatelů vítá rovněž ČEZ. "Vznik těchto provozovatelů považuji za zásadní pro zajištění daleko užší přeshraniční spolupráce při rozšiřování obchodovatelných kapacit," řekl obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda.

Dnes schválený liberalizační balíček se nezaměřuje pouze na rozštěpení energetických gigantů. "Za nejvýznamnější považujeme tu část energetického balíčku, která klade důraz na investice do infrastruktury a takového propojení sítí mezi členskými státy, aby mohl v EU začít fungovat jednotný trh s energiemi. Podporujeme také jednotný způsob regulace evropského energetického trhu," řekl dále ministr.

Nově má totiž vzniknout Agentura pro spolupráci energetických regulačních úřadů. Úřad bude vydávat stanoviska určená provozovatelům přenosových soustav, regulačním úřadům, Evropské komisi a přijímat individuální rozhodnutí vůči energetickým společnostem.

Unbundling se v minulosti uskutečnil například v telekomunikacích. V Česku funguje od konce roku 2003 zpřístupnění místního vedení konkurenci, kde si firmy mohou pronajmout pevnou linku od Telefóniky O2 a poskytovat na ní své služby. Ceny volání z pevných linek po uvolnění trhu poklesly řádově o desetihaléře za minutu. Většímu poklesu ale bránil poplatek, který si O2 za pronájem účtovala.

Liberalizovaný telekomunikační trh má v současnosti většina evropských zemí. Podíl pronajatých linek konkurencí ale většinou nepřesahuje pět procent.


Váš názor
  • Čtěte zákony a direktivy
    19.09.2007 17:44

    Pan Chalupský si buď vědomě z české veřejnosti utahuje nebo nezná stávající normy platné i v ČR. Již dneska by měl být po zákonném unbundligu nezávislý prodejce plynu jako komodity od přepravce (resp. distributora), který mu nabízí přepravu komodity k zákazníkovi, jako službu. A na tomto rozhodnutí EK nic nemění. Chce jen odstranit tu nemravnostž, která je zavedena i u nás, aby jeden s obchodník s plynem vlastnil společnost vlastnící přepravní soustavu, kterou by měli užívat i ostatní obchodníci, kteří mají tomuto obchodníkovi konkurovat, a tudíž mít z hlediska přepravy (distribuce) stejné podmínky. I když jsou již dnes obchodník a distributor dvě různé právní entity, dokud je vlastní stejný holding, dochází díky personálnímu i vlastnickému propojení k programové diskriminaci ostatních prodejců plynu, což chce EU odstranit ve prospěch nás zákazníků. Z hlediska "náplně práce" příslušných subjektů se tedy oproti dnešku nic nemění, takže ani nová operativní rizika nevznikají, jen obchodník RWE bude postaven na stejnou startovní čáru s ostatními obchodníky ku prospěchu trhu s energiemi.
    Vtipálek Chalupský
  • Ale kdy to bude?
    19.09.2007 17:31

    Nechce se mi věřit, že by lobbisti RWE zastupující v parlamentě a u EU ČR nebrzdili co nejdéle tenhle proces, jako to bylo v minulosti v případě odkládání unbundlingu. Dokud bude nepřehledný majetkový spletenec distributorů a obchodníků RWE umožňující křížové dotace mezi unbundlovanými regulovanými a neregulovanými podniky umožňovat likvidaci nových prodejců plynu protizákonnými triky, nelze čekat změnu ceny plynu k lepšínu ani nové prodejce plynu u nás.
    Naděje
  • Konec monopolů v Čechách?
    19.09.2007 17:23

    Pro ČEZ, který již překročil hranice české kotliny, kde má historicky založenou dominantní pozici (tj. téměř-monopol), a uchází se o aktivity v teritoriu jiných "zavedených" monopolů je vstřícná reakce logická. Od RWE, který "zabetonoval vertikální monopol distribuce a prodeje plynu" v ČR (a ukotvil i teritoriálním kartelem dělby území s E-ONem a neprůstřelnou zákonnou pozicí prolobovanou u současné i minulé vlády a zákonodárců... až po "ochočení" regulátora), jsou obavy ze ztráty jeho současných nepřiměřených marží víc než na místě. A to je naděje pro velké i malé podniky u nás.... I pro celou ekonomiku.
    GpointRWE
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.