Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kolik stojí život, svoboda …

Kolik stojí život, svoboda …

08.10.2007 11:15

Týdeník EURO přinesl před časem zamyšlení Václava Klause nad tématem diskontování v oblasti ekologických studií. Článek se pohybuje v rovině upozornění na (jen) některá úskalí diskontování a na vyzdvihnutí toho, že i malý rozdíl v diskontní sazbě může způsobit velké rozdíly ve výstupech a závěrech jednotlivých studií. Zároveň se snaží ukázat na, podle autora zřejmě důležitou, roli ekonomie a ekonomů v rozhodování o globální změně klimatu. I v rámci technické diskuse o diskontní sazbě se pak do článku vešlo i téma elitářství vs. trh. Dovolím si zde prezentovat v některých aspektech alternativní názor na věc.

Problematika ekologických studií je problematikou tzv. cost-benefit analýz (CBA). Jejich jádrem je (i) odhad nákladů a výnosů-benefitů a (ii) jejich převod na současnou hodnotu (oním diskontováním). Pokud pak současná hodnota benefitů převýší současnou hodnotu nákladů, projekt má ekonomické opodstatnění a naopak. Tento jednoduchý princip je ale při uvedení do praxe složitý:

1.Náklady a benefity:

Zatímco odhad nákladů bývá jednodušší, odhad benefitů je obvykle více vodě, protože pro ně často neexistuje trh (čistá voda, čistý vzduch, les za domem, více volného času …). Jejich převod do peněžních jednotek je tak založen např. na dotazníkových konceptech jako je „ochota zaplatit“ za určitou kvalitu. Slabé stránky toho přístupu jsou tak zejména (i) výběr vzorku, na kterém jsou preference zkoumány (venkov, město, věk, zaměstnání …) a zejména (ii) formulace a porozumění otázkám a zarámování problému (např. „suché“ otázky, které nevedou k zamyšlení nad tím, zda např. bude poškození zdraví bezbolestné, či bolestivé, budu postižení muset kupovat drahé léky, budou nemocny jejich děti ...)

S uvedeními omezeními je v tak v komplexních studiích v podstatě garantováno, že to, co z hlediska nákladů a benefitů spočítáme, je špatně, respektive, že to neříká nic o skutečných preferencích (ty se navíc den ze dne mění). Řešit pak, jak tyto odhady diskontovat na současnou hodnotu je už někdy hraní si s prázdnými čísly. Přesto:

2.Diskontování:

Svůj majetek můžeme buď projíst, nebo investovat a jíst více v budoucnu. Současná návratnost na trhu investičních příležitostí (pro každou úroveň rizika) odpovídá naší současné úrovni spoření – ochoty jíst méně dnes, než za rok (omluvte to velké zjednodušení). Pokud by se naše úspory měly přelít do jiných projektů (např. ekologických), musí tyto podle suché a velmi zjednodušené teorie vynášet (opět při dané úrovni rizika) stejně, jako jejich současné tržní alternativy. Posouzení eko-projektů se tak většinou odvíjí na základě odhadu jejich čisté současné hodnoty NPV (diskontování nákladů a benefitů vhodnými sazbami). Pokud je NPV větší než 0 (současná hodnota benefitů je větší než nákladů), má ekonomický smysl ho udělat a naopak.

Čím větší pak je diskontní sazba, tím menší význam mají peněžní toky ve vzdálené budoucnosti (více si ceníme současné spotřeby). U ekologických projektů jsou to tedy zejména benefity, které jsou takto penalizovány (jejich těžiště – durace, je obvykle více posunuta do budoucna). Přitom, čistě na základě jednoduché teorie, by při rizikovosti (nejistotě) ekologických projektů (bez dalšího zvažování jejich specifik) byla na místě diskontní sazba odpovídající ne málo rizikovým instrumentům, ale např. akciím, či dokonce private equity investicím. Tj. cca 10% a výše. Zajímavé je, že tento argument nikdo ze zanícených odpůrců zelené regulace nepoužívá.

Ale i relativně malé diskontní sazby (tj. brané obvykle z trhu vládních dluhopisů) díky zmiňované velké duraci benefitů posílají lehce NPV těchto projektů do červených čísel. Argument pro používání tržních sazeb po celé diskontované období ale naráží na to, že (i) budeme na trhu těžko hledat sazbu např. pro 100-leté diskontování, (ii) alespoň někteří z nás cítí, že ekologické projekty NEJSOU PROJEKTY STANDARDNÍ z pohledu jejich přínosů a (iii) v je dobře zdokumentováno tzv. HYPERBOLICKÉ DISKONTOVÁNÍ.

Řešením může tudíž být použití tržních sazeb pro pár let, či desetiletí a poté postupně menší a menší sazby. Tento postup není umělou (či elitářskou – viz zmíněný článek) konstrukcí s cílem zachránit eko-projekty, ale je v souladu s tím, co implikuje ono hyperbolické diskontování. Je totiž dobře empiricky zdokumentováno, že jednotlivci někdy přiřazují vyšší meziroční (!) diskontní sazby blízkému období ve srovnání se vzdálenou budoucností. Tento typ časově nekonzistentního diskontování, respektive toto chování populace, ale přirozeně není v souladu s neoklasickým přístupem k ekonomii, na středněproudé modely ho nelze rozumně napasovat. Nicméně z technického hlediska opřeného o studie chování lidí nelze jednoznačně tvrdit, že je v pořádku používat tržní sazby od času t do nekonečna (navíc ani takové pozorovat nemůžeme). Bohužel, tento fakt např. i ve zmiňovaném článku v týdenníku EURO úplně chybí.

I použití hyperbolického diskontování ale může být nepřesné, respektive použití celého NPV přístupu). Např. nutnost regulace zaměřené na životní prostředí je, pokud chceme být důslední, nutno posuzovat ne z hlediska NPV, ale z hlediska OPCÍ (jejich aplikace na reálné projekty). Bez zabíhání do detailů – o této problematice je namístě spíše přemýšlet v rámci toho, jakých opcí se zbavujeme, když bychom nevěnovali pozornost narůstajícímu znečištění vs. jaké opce tím získáváme. Jsem osobně přesvědčen, že s tímto kompletním přístupem by z tohoto vyšly ekologické projekty velice dobře.

3.Závěr:

Výše uvedené krátce shrnuje technické problémy a někdy argumenty proti používání CBA u některých druhů projektů. Druhý typ protiargumentů, který je vážnější, je založen na morálních a sociálních základech – nesmyslnosti a škodlivosti snahy snažit se přidělit nominální hodnoty věcem, jako jsou lidské životy a smrt, svoboda, či hrubé znečišťování životního prostředí. To samé pak následně platí o tom uvažovat o těchto tématech jako o běžném investičním problému (nakolik jsme ochotni se jich vzdát výměnou za současnou vyšší spotřebu).

Diskuse kolem relevance CBA tak není diskusí o tom, zda při rozhodování potřebujeme více informací, pokud možno kvantifikovaných – odpověď je samozřejmě ano. Je o tom, zda JE MOŽNÉ TYTO INFORMACE ZÍSKAT a zda jen tento pokus sám o sobě NEMÁ NEGATIVNÍ DŮSLEDKY. Jinak řečeno, bavíme se o cost-benefit analýze samotné CBA – o tom, kde udělat čáru. Proč např. nedělat CBA na téma svoboda vs. bezpečnost, upuštění od minimálních rychlostí ve městech, atd. Technicky to jistě proveditelné je, budeme se dokonce moci dlouze a ekonomicky „fundovaně“ bavit o vhodné diskontní sazbě (my ekonomové si najdeme svůj raison d'etre) a výstup bude směšný. A hlavně přibude lidí, kteří si zkrácený závěr studie přečtou v novinách a nabudou dojmu, že skutečně vše je na prodej a budou se podle toho chovat.

Hlavním bodem, kde nesouhlasím se závěry zmiňovaného článku, tedy není výběr, respektive diskuse kolem diskontní sazby (ignorování jevu hyperbolického diskontování a hlavně nedůsledností NPV přístupu samotného), ale role ekonomie a ekonomů ve zmiňovaných problémech. Nemyslím, že jako ekonomové k tomu máme mnoho co říci nad rámec upozornění na hlavní, relativně dobře kvantifikovatelná pozitiva a negativa projektů, na to všechno, co kvantifikovat nemá smysl, hlavní ekonomické a finanční nejistoty, možné opomenuté vazby, atd. To nejhorší, co můžeme dělat, je předstírat, že naše studie poskytují kompletní odpovědi na složité otázky a schovávat se za rádoby odborné diskuse.

Detailnější pohled na uvedenou problematiku naleznete v zítřejším článku: "Kolik stojí život, svoboda – trochu více do detailu I."


Váš názor
  • Dobrý článek
    12.10.2007 17:29

    Konečně rozumný článek, který pomůže oddémonizovat ekonomy v diskuzi o ekologických záležitostech. V.K. je politik a nemůžeme mu vyčítat jeho zjednodušující model chování resp. argumentace. Je ale dobré odlišit politiku od skutečných ekonomie. Pooh
    Pooh
  •  
    12.10.2007 10:31

    Souhlasím s textem, opomenutí hybrbolického diskontování ze strany Václava Klause je naprosto zásadní problém. Nevím, ale domnívám se, že mu o něm ještě nikdo nic neřekl.
    Honza
    • předpoklad konstantních přínosů v čase
      12.10.2007 12:59

      Nejsem si uplně jist, zda autoři předpokládají konstantní přínosy a náklady v čase. Stačí aby přínosy ekologických projektů rostly rychlejším tempem(což nemusí být úplně nerealné), než (i) použitá diskontní sazba a (ii) rychleji než náklady, vysledek bude vždy hovořit ve prospěch ekol. projektů.
  • NPV, CBA
    08.10.2007 12:11

    velmi zajimava polemika a myslim, ze zcela na miste. Cetl jsem i clanek od V.K. a zda se mi opravdu , ze jeho pohled je velmi, velmi zjednodusujici. Samozrejme mu ale rozumim resp. akceptuji jeho "ekonomicko - matematicky" pristup , pokud se na tyto tezko vycislitelne deje diva pouze pres cisla ......Na autora: je mozne se nekde vice docist o aplikaci OPCI na realne projekty, jak to zminujete? Diky
    MilHann
    • Re: NPV, CBA
      09.10.2007 11:57

      Dobrý den, doporučuji začít s reálnými opcemi u damodarana (http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/), poté doporučuji pokračovat u Pablo Fernandeze (nektere jeho studie se daji vyhledat na webu).
      Jiří Soustružník
Aktuální komentáře
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
    Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
    Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
    Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
    Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
    UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
    Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
    Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
    6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
    7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
    7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
    8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
    9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
    9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
    11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
    13:00BP PLC (03/24 Q1)
    13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
    14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
    22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)