Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak lze také pomoci ceně akcie - ČEZ, Siemens, BHP a mnoho dalších …

Jak lze také pomoci ceně akcie - ČEZ, Siemens, BHP a mnoho dalších …

19.11.2007 14:09

K 9. listopadu ČEZ odkoupil zpět 7,01% vlastních akcií, v průběhu 138 obchodních dnů tak na svůj program zpětného odkupu vynaložil 46,3 mld. korun. V daleko větším měřítku Siemens před několika dny oznámil, že hodlá ve zpětném odkupu do roku 2010 vykoupit 11,5% svých akcií, což by byla doposud největší akce tohoto druhu v Německu. Rio Tinto v posledních dnech odmítlo nabídku BHP Billiton na převzetí, BHP Billiton tak ohlásila, že pokud bude její nabídka přijata, uskuteční zpětný odkup akcií v celkové hodnotě 30 miliard dolarů. A podle S&P v první polovině tohoto roku dosahovalo množství zpětných odkupů rekordních úrovní (druhé pololetí bude asi rozdílnější).

Zřejmě nejběžnějším (a zároveň nejpochybnějším) argumentem pro to, že zpětný odkup zvýší hodnotu a následně cenu akcie je, že zvyšuje zisk na akcii - EPS. Tj., díky snížení počtu akcií a zachování celkového objemu zisku se zvýší zisk na akcii; to při zachování stejného PE zvedne cenu akcie. Jednak se ale odkupem celkový objem zisku zmenší - (i) buď je odkup financován snížením hotovosti, která generuje úrok, nebo (ii) dluhem, na který je placen úrok. A hlavně – mělo by se změnit i PE. Zjednodušeně proto, že v případě dluhového financování roste finanční riziko firmy, v případě snížení hotovosti roste operační riziko (klesá podíl málo rizikových aktiv). Nelze tak předem klást rovnítko mezi nárůstem zisku na akcii a vyšší hodnotou, popř. cenou akcie. V konečném důsledku záleží na tom, zda za odkupem stojí finanční, resp. operační restrukturalizace (a z ní plynoucí zvýšení hodnoty), nebo zda je odkup alespoň určitým spouštěcím mechanismem, díky kterému investoři hodnotu ve firmě objeví. Mimochodem, ne náhodou se z odkupů v naprosté většině případů neradují dluhopisoví investoři - ti přímo vnímají zvýšenou rizikovost firmy plynoucí z tohoto kroku (tj., že zvýšení EPS není zadarmo).

Zpětný odkup bývá také interpretován jako indikace (i) dobrého výhledu ohledně výsledků společnosti (vyšší zisky = více hotovosti = více peněz akcionářům), (ii) nedostatku nových investičních příležitostí, ale zároveň malé tendence managementu propálit hotovost ve špatných projektech (první ne zrovna dobré, druhé ano). Zajímavé je ale to, že velmi často je s odkupem spojeno následné vydávání nových akcií, vedoucí nejednou k tomu, že počet akcií po celém tomto kolečku dokonce převyšuje původní stav. To může být odrazem toho, že akcie jsou firmou kupovány z velké části pro držitele opcí, akcionářsko-zaměstnanecké programy, apod. Nabízí se tak i další vysvětlení toho, proč zpětné odkupy zvyšují cenu akcií na burze – čistě proto, že zvyšují likviditu daného titulu a dostávají akcie firmy do hledáčku investorů (což je zejména u menších firem nezanedbatelný faktor). Podle studií se zdá, že tento efekt je skutečně znatelně nejsilnější.

Největší váhu tedy má obvykle to, že firma více rozproudí obchody se svými akciemi. I když je někdy otázkou, nakolik by vedení firmy mělo provádět podobný management ceny na trhu, proč ne, pokud jsou akcie na trhu férově ohodnocené (dejme stranou transakční náklady), či dokonce podhodnocené. Problém ale může být ve shodě cyklů ziskovosti firem, jejich nadměrné hotovosti a ceny akcií na trhu. Tj., obvykle se vysoká ziskovost kryje s velkou zásobou hotovosti (či zvýšenou dluhovou kapacitou) a zároveň s relativně vysokými cenami akcií. Z hlediska podhodnocení/nadhodnocení ceny akcie na trhu je tak období vysoké ziskovosti firmy pro zpětný odkup tím nejhorším – a tento efekt je znatelnější u cyklických odvětví.

Odkupům každopádně hraje do karet to, že jsou často daňově výhodnější, než výplata hotovosti akcionářům přes dividendy. Navíc zpětný odkup poskytuje firmě výrazně vyšší flexibilitu, než dividendy. U nich mají investoři tendenci požadovat určitou stálost (a její porušení bývá vnímáno negativně), zatímco odkup lze poměrně rychle měnit. V naší době poměrně širokého rozšíření opcí (jak mezi investory, tak mezi managementem, popř. zaměstnanci) do hry navíc vstupuje to, že dividendy poškozují držitele opcí. To proto, že opce na akcie firmy v sobě obvykle nemají úpravu strike price o dividendy (její snížení odpovídající vyplacené dividendě a následnému poklesu ceny akcie). Oproti tomu, cenu akcie zvedající odkup jim prospívá.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    4:00Čína - HDP, y/y
    4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
    4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
    11:00DE - Index očekávání ZEW
    14:30USA - Počet nově zahájených staveb
    15:15USA - Průmyslová výroba, m/m