Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Starýho Demokrata novým kouskům...

Starýho Demokrata novým kouskům...

07.09.2009 10:21
Autor: Petr Žabža, Patria Online

„Change you can believe in!“ – předvolební heslo senátora Baracka Obamy

„Pokud nejste součástí řešení, jste součástí problému“ – anglické přísloví

„To máš z toho života, jakej vedeš. To je taky z toho, jaký lidi Ty si vybíráš,
s jakejma lidma se stýkáš!“ – Hana Maciuchová ve filmu „Samotáři“


V jednom z předchozích sloupků se mě jeden z diskutujících formou otevřeného dotazu ve fóru zeptal, co považuji za hlavní příčinu současné krize. Dala by se na toto téma napsat nejedna diplomová práce (a nepochybně jich mnoho také napsáno bude), ale odpověď na tuto otázku není cílem dnešního textu. Osobně se přikláním k definici, kterou použil ekonom Tomáš Sedláček v magazínu HN – „Krize způsobená nedostatkem nedostatku.“ Západní civilizace má prostě a jednoduše „všeho moc“ a bylo jenom otázkou času, než se kyvadlo dostane na druhou stranu. Z určitého pohledu je tak mudrování na téma „kdo/co za to může“ ztrátou času – jednou to prostě přijít muselo a bylo jenom otázkou času kdy.

Pokud však necháme globální úvahy stranou a podíváme se na segment komerčních a investičních bank v USA, mnoho komentátorů vyslovuje názor, že prapočátkem všech problémů bylo zrušení tzv. Glass-Steagallova zákona z roku 1933. Jenom pro připomenutí, tento zákon dal kromě jiného vzniknout Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC), ale hlavně – rozdělil banky na komerční a investiční, čímž velmi striktně rozdělil jejich oblasti působení a přeneseně také jejich rizikové profily. Finanční svět a jeho lobbyisté se snažili toto omezení odstranit již od 80. let minulého století, povedlo se jim to však až v roce 1999 za vlády – ejhle, demokratického prezidenta Billa Clintona. Ten 12.11.1999 podepsal tzv. Gramm-Leach-Bliley Act, který zasadil smrtelný úder na solar plexus duchu Glass-Steagallova zákona, když znovu povolil stav, kdy jedna instituce může být současně komerční a investiční bankou, případně pojišťovnou. To vedlo – kromě jiného – ke vzniku molocha jménem Citigroup (spojení Citicorp a Travellers Group) v roce 1998 (všimněte si data, Citigroup vznikla de facto protiprávně, Glass-Steagall Act byl v tu dobu ještě plně v platnosti a toto spojení efektivně zakazoval).

Proč ten exkurs do historie? Když se prezident Barack Obama ucházel o úřad prezidenta, vyrazil po státech Unie s heslem „Změna, které můžete věřit“. Stačí se však jen zběžně podívat na seznam jeho ekonomických poradců a ministrů abyste zjistili, že je to jedna velká lež. Jsou to totiž ti samí lidé, kteří stáli u počátku všech problémů bankovního sektoru v USA, zasetých za vlády demokratického prezidenta B. Clintona (1993-2001).

Timothy Geithner, ministr financí
Pracoval jako jeden z nejvyšších lidí na Ministerstvu financí v letech 1998-2001 pod ministry jako Robert Rubin a Lawrence Summers (ještě o nich bude řeč). L. Summers byl jeho mentorem, podle jiných zdrojů byl však T. Geithner chráněncem R. Rubina. V říjnu 2003 se stal prezidentem Federal Reserve Bank of New York, současně se stal vice-prezidentem Federal Open Market Committee. Vzhledem k faktu, že newyorský Fed má velmi významné postavení v rámci dohledu nad americkým finančním sektorem, události posledních dvou let mu rozhodně neslouží ke cti.

Rahm Emanuel, šéf štábu Bílého domu
Řídil finanční výbor první prezidentské kampaně tehdy-guvernéra Billa Clintona. Mezi roky 1993-1998 působil jako senior-poradce prezidenta Billa Clintona. V letech 1998-2002 pracoval jako investiční bankéř u Wasserstein-Perella (nyní Dresdner Kleinwort). V roce 2000 se stal členem představenstva Freddie Mac, jeho jmenování navrhl a posvětil prezident Bill Clinton.

Petr R. Orszag, šéf rozpočtové kanceláře Kongresu
Během éry Billa Clintona působil jako speciální asistent prezidenta pro ekonomickou politiku (1997-1998) a současně jako starší poradce v Council of Economic Advisers (1995-1996).

Lawrence Summers, předseda Národní ekonomické rady USA (hlavní poradce pro ekonomiku)
V roce 1993 získal nominaci na Ministerstvo financí jako “Undersecretary for International Affairs”, prezidentem byl v tu dobu Bill Clinton. V roce se stal druhým nejmocnějším mužem v rámci Treasury pod ministrem Robertem Rubinem, kterého v roce 1999 v pozici Ministra finance nahradil. Kromě jiného byl velkým zastáncem Gramm-Leach-Bliley Act z roku 1999, který jsme popisovali výše.

Robert Rubin, ekonomický poradce B. Obamy
Mezi roky 1993 a 1995 působil jako asistent B. Clintona pro otázky hospodářské politiky. V lednu 1995 se stal ministrem financí, v letech 1997 a 1998 těsně spolupracoval s Lawrencem Summersem a Alanem Grenspanem na řešení nejprve ruské a posléze asijské krize. V roce 1997 byl společně s Alanem Greenspanem jedním z největších kritiků návrhů na regulaci trhů s deriváty. V roce 1999 se stal Robert Rubin členem představenstva Citigroup (té, která vznikla nezákonně), 9. ledna 2009 Robert Rubin z funkce staršího poradce Citigroup rezignoval a odnesl si celkem 126 milionů dolarů v hotovosti a v akciích.

Tak o jaké změně se tady, proboha, bavíme?

Hezký týden,


Váš názor
  •  
    09.09.2009 12:27

    no jo, to jsou ti demokrati... Vsechno tak podelaji, ze chudacci republikani, prestoze jsou pak u moci 10 let v kuse s tim nemuzou vuuubec nic udelat. A co s takovymi grafy, co se nam moc nehodi do kramu? http://www.ontheissues.org/AskMe/NatDebt.htm Ty budeme radeji ignorovat. Demokrati fuj!
    qwe
  • jak 100 ho ven
    09.09.2009 0:34

    Souhlas, takže co s tím, existuje vůbec nějaké řešení. Žádný se seznamu výše uvedených pánů na vlastní kůži jistě nepocítí důsledky svých rozhodnutí. Jsem jen prostý playboy Jenda, ale vím jedno: nechutně mlaskající prasata od plnýho žlabu dostanete buďto násilím nebo jim odmítnete znovu naplnit prázdný žlab. Změna jednou příjde a je celkem jedno kdo a jakým způsobem ji provede, vždy z toho vznikne nějaký ....ismus. Důležité je, aby ten budoucí ......ismus měl alespoń trochu lidskou, nikoli prasečí tvář. Doufám, že mi ta skutečná vepřová zvěř promine tu urážku na cti, že jsem si ji dovolil přirovnat k té lidské.
    jan
    • Re: jak 100 ho ven
      09.09.2009 1:08

      to nic, eric arthur blair ve zvireci farme taky prisoudil ty horsi lidske vlastnosti cunikum. jeste me napadla treti moznost, dat jim do zlabu 100ho ven :)
      Azb
  •  
    08.09.2009 23:32

    Konečně máme jasno-příčinou současné krize je vláda demokratů.vlastně socialistů,ne-li přímo kom unistů,kteří se snaží vzbouřit americký lid proti hodným podvodným bankéřům a manažerům,kteří se snažili poctivě obohatit,současná vláda omezuje jejich posvátná občanská práva používat podvodů-legitimních to prostředků ke zvyšování vlastního blahobytu.A je jasno!Clinton a a demokraté jsou prapříčinou všeho zla,Snad dá Bůh Americe nového Bushe-spasitele.
    V+W
  • Clinton spasitel
    08.09.2009 10:49

    Jestli si dobre vzpominam, tak i ta podpora hypotek pro nemajetne americany vyrazne zesilila za Clintona. To jsou proste ty demokraticke (v nasich meritkach) socialisticke vymozenosti. ... a Obama k tomu doda mega-rozpoctovy schodky... god save USA.
    pbursa
    • Re: Clinton spasitel
      10.09.2009 12:37

      To se moc dobře nevzpomínáš. Změna standardu běžného u FnM a FrM s plně dokumentovaným příjmem a zástavou byla provedena až po 9/11. 2002 podepsal GWB výnos přezdívaný "Renewing the Dream act" . který postupně umožnil vznik dalších fin. institucí sjednávajících hypotéky, které byly následně prodávány WS bankám. Čím horší (stated income), tím pro tyto banky, které je míchaly s lepšími a nechávaly si je u ratingových inst. (SnP, M, F) oštemplovat na tripple A, výnosnější. Btw, na onom aktu se významně podílel i tehd. senátor BHO.
      Kalka.
  • ...diplomku radsi ne
    08.09.2009 9:47

    Diky moc za hezky clanke. Nechtel bych cist diplomky na tema soucasna krize, jelikoz pri vsi ucte k nasim studentum-aspirantum jejich znalosti a hlavne zivotni zkusenosti jsou vetsinou bidne...vsichni jsme tim prosli! To ze, americka administrativa je takova, jaka je by nemelo moc vzdelanych lidi prekvapit, jelikoz kampan Obamy byla ne vzdalena od kampani, ktere muzeme nyni videt v CZ - same blabla, PR, marketingove zabarvene a podstata, obsah se neresi (i kdyz nam nektere strany - opet marketingove - sdeluji ze resi). Jenom houst takovychto clanku a doporucil bych je posilat jako darky na stranicke sekretariaty (ale asi by bylo potreba do vsech demokratickych zemi). Obecne se klonim ke scenari "E" - tj. pokles, stabilizace. pokles stabilizace pro pristi 4-5 let, pak jsem optimista a vidim to klasicke "neverending "WWW".
    MilHann
  • Změn žádná celá, nula nula nic
    07.09.2009 14:12

    Přesně, krizi řeší ti, co ji způsobili a používají k tomu nástroje, které ke krizi přispěly..........stávající situace vyžaduje ZMĚNU SYSTÉMU. ....... To se však dosud nestalo ani náznakem. Nejhorší je ještě před námi, příští rok, možná i letos............. Teprve skutečná ekonomická krize vyústí v předělání finančního systému od základů. Všechna rádoby řešení do té doby budou jen flikováním nejhorších děr, aby se to celé nesesypalo.
    Jan Dvořák
    • Re: Změn žádná celá, nula nula nic
      07.09.2009 16:59

      Současná situace přece není flikování nejhorších děr - lidi je třeba něčím zaměstnat, aby si nevšímali, jak jim někdo vybírá kapsy (i mozky). :-)
      Kalka.
  • Nádhera...
    07.09.2009 12:12

    ....jak to tak vypadá, soupeříme s Amerikou o titul "Země neomezených možností"! Myslím si ovšem osobně, že po nedávném výroku Ústavního soudu přece jen výrazně vedeme....:-)
    DeGuise
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    4:00Čína - HDP, y/y
    4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
    4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
    11:00DE - Index očekávání ZEW
    14:30USA - Počet nově zahájených staveb
    15:15USA - Průmyslová výroba, m/m