Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Problém vládního dluhu – šest klíčových bodů

Problém vládního dluhu – šest klíčových bodů

11.03.2010 18:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Vždy jednou za čas se v ekonomice objeví vývoj, kterému nejdříve špatně rozumíme a považujeme ho za málo relevantní a který poté překvapí vlády, společnosti i domácnosti. Dnes bychom měli věnovat pozornost významnému zhoršení stavu veřejných financí v mnoha rozvinutých ekonomikách. V současnosti je náš pohled na tento problém primárně a nadměrně ovlivněn Řeckem. V budoucnu pochopíme, o co jde – významný posun v rozvinutých ekonomikách s dlouhotrvajícími následky. Aby nás vývoj nezaskočil, měli bychom mít na paměti následujících šest bodů.

Za prvé, na té nejzákladnější úrovni lze to, co zažíváme, nejlépe charakterizovat jako sérii poškození rozvah. V letech 2008 a 2009 musely vlády zasáhnout, aby zabránily zhroucení ekonomiky v oblasti spotřeby, financí a trhu s bydlením. Nyní se svět musí vypořádat s následky toho, jak to vlády provedly. Zadluženost USA se za poslední dva roky zvýšila o dříve nemyslitelných 20 procentních bodů a poměr dluhu k HDP bude v dalších deseti letech i v těch nejlepších scénářích možného vývoje dále růst.

Za druhé, šok, který veřejné finance utrpěly, podkopává relevanci konvečních analytických pohledů. Za příklad lze uvést názor o velkém rozdílu mezi rozvinutými a rozvíjejícími se ekonomikami. Rostoucí počet ekonomik z první skupiny přitom dnes čelí významně horšímu výhledu a větší zranitelnosti než mnoho ekonomik z druhé skupiny.

Za třetí je nutné se ptát, zda se vlády v rozvinutých ekonomikách přizpůsobí. Ony se přizpůsobí, otázkou je, jaká bude povaha této změny, její načasování a následky. Se špatnou dynamikou dluhu se vlády obvykle snaží vypořádat kombinací růstu a ochoty části privátního sektoru držet vládní dluh. V současnosti však budou jednotlivé země čelit těžké volbě týkající se vyšších daní a nižších výdajů. Pokud k nim včas nepřikročí, spektrum možných scénářů se rozšíří o inflační umořování nadměrného dluhu, neschopnost splácet či konfiskaci majetku.

Za čtvrté, vlády mohou ovlivnit rozdělení a užití zdrojů v domácí ekonomice, což je relevantní zejména tehdy, pokud existuje omezená možnost převodu aktivit do zahraničí. Ta dnes kvůli obecné povaze problémů veřejných financí skutečně existuje.

Za páté, mezinárodní dimenze bude nápravu ve fiskální oblasti komplikovat, protože efektivita přizpůsobení je ovlivněna i tím, co dělají ostatní země, nejen ochotou a schopností vlády k zavedení potřebných kroků.

Těchto pět bodů podporuje názor, že šok, který rozvahy utrpěly, je relevantní pro široké spektrum sektorů a trhů. Přesto nyní máme tendenci považovat problém spíše za izolovaný a přechodný. To vede k šestému bodu. Měli bychom očekávat a ne být překvapeni tím, že zpoždění, s jakým pochopíme rozsah problémů, napáchá škody ve veřejném i privátním sektoru. A včasné poznání problému je jednou, ne jedinou z podmínek úspěchu. Musí být následováno správnou reakcí.

Autorem článku je Mohamed El-Erian, výkonný ředitel společnosti Pimco.

(Zdroj: Financial Times)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data