Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ubrzdí Čína?

Ubrzdí Čína?

19.04.2010 8:03
Autor: Redakce, Patria.cz

V důsledku monetárního stimulu a fiskální podpory dosahující hodnoty 586 miliard dolarů čínská ekonomika pomohla zvýšit globální růst. Nyní ale čelí riziku přehřátí. Ekonomika roste tempem blížícím se 12 %, neklamnými známkami jsou bubliny na trhu s nemovitostmi a 22,5% růst peněžní zásoby M2. Čínská hybridní ekonomika tvořená zčásti trhem a zčásti státem jedné strany, která má obrovský vliv na alokaci úvěrů, nyní projde zajímavým testem. Může Peking opravdu zpomalit složitou ekonomiku dosahující velikosti 4,9 biliónů dolarů, když jeho moc tolik závisí na tom, že zemi zajistí vysoký růst?

Někteří z čelních představitelů vyjádřili svou ochotu ekonomiku zbrzdit, program úspor se ale těžce prodává v zemi, která potřebuje dosahovat růstu na úrovni 8 %, aby vytvářela pracovní místa pro 10 miliónů Číňanů, kteří každý rok rozšiřují řady pracujících.

Po diplomatickém přetahování mezi americkým ministrem financí Geithnerem nyní může Peking přikročit k oslabení navázání juanu na dolar tím, že dále rozšíří obchodní pásmo, ve kterém se měna obchoduje. Do volného obchodování juanu je ale ještě daleko, stejně jako do uvolnění restrikcí pro jednotlivce a firmy na tok kapitálu do a ze země. A debata týkající se měny je jen jednou z obrovských výzev, kterým Čína čelí při pokusech provést strukturální reformy v ekonomice.

Liberalizace měny bude snazší, pokud domácí poptávka dosáhne pro rozvíjející se ekonomiky běžného poměru k HDP na úrovni 50 %; nyní dosahuje jen 36 %. Spotřeba ale neporoste, dokud se neuvolní tuhá regulace v oblasti služeb a více kapitálu nepoteče směrem k malým a velkým společnostem. Klíčem je také snížení nákladů na zdravotnictví a daní, které platí střední třída, uvádí čínský ekonom Fan Gang.

V korporátním světě se státem vlastněné ocelárny, výrobci automobilů a telekomunikační společnosti těší neproporcionální podpoře ve formě úvěrů ze státem kontrolovaných bank. Tyto společnosti pak dominují celé ekonomice a privátní sektor nemá do některých oblastí vůbec přístup. Zvýšení výkonu ekonomiky tak záleží na deregulaci.

Peking dosáhl určitého pokroku ve své snaze donutit banky k omezení půjček. Po dvou zvýšeních povinných rezerv spadl v březnu objem nových úvěrů meziměsíčně o 27 %. Zvýšení sazeb by mohlo přijít brzy kvůli růstu spotřebitelských cen. Vláda ale státem kontrolované úvěry nesnižuje dramaticky. Cíl celkové velikosti úvěrů pro tento rok ve srovnání s minulým rokem sice výrazně klesl, stále je ale o 50 % vyšší, než byl objem úvěrů v roce 2008.

Čínské vedení se instinktivně brání, pokud je ze zahraničí tlačeno k posílení juanu. Vláda ale bude muset přikročit ke zbrzdění ekonomiky, pokud nechce riskovat krach na trhu s realitami, který by měl široké sociální a politické důsledky. A není pochyb, že krize v Číně by silně poznamenala obchodní toky v Asii, komodity exportující země jako je Austrálie či Brazílie a poškodila by i USA, Japonsko a Evropu právě v době, kdy se začínají zotavovat z recese.

(Zdroj: Businessweek)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m