Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko požádalo o aktivaci pomoci od MMF a EU. Euro sílí, dluhopisy klesly

Řecko požádalo o aktivaci pomoci od MMF a EU. Euro sílí, dluhopisy klesly

23.04.2010 11:38
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (13:31): Řecko dnes požádalo o aktivaci mezinárodní pomoci, na které se dohodlo s ostatními členy eurozóny a Mezinárodním měnovým fondem. V Aténách to dnes oznámil řecký premiér Jorgos Papandreu. Cílem Řecka je vymanit se z těžké dluhové krize. Řekové nyní v Aténách dojednávají s misí MMF, Evropské unie a Evropské centrální banky podmínky čerpání pomoci v objemu až 45 miliard eur. "Je nevyhnutelné, abychom požádali o aktivaci tohoto mechanismu," řekl podle agentury Reuters Papandreu, který rozhodnutí sděloval v televizním přenosu z nejvýchodnějšího řeckého ostrova Kastellorizo. "Tlak na finančních trzích je obrovský. Premiér řekl, že tohle už dál nemůže trpět a tak se rozhodl celý proces urychlit a oznámení, které chtěl učinit o víkendu, učiní dnes. V podstatě požádáme o to, aby byl záchranný mechanismus aktivován," řekl nejmenovaný zdroj z řecké vlády před vyslovením žádosti o pomoc agentuře Dow Jones Newswires. "Naší historickou povinností je přijmout jakékoliv rozhodnutí, které zabrání tomu nejhoršímu, co by mohlo Řeky potkat, jakékoliv rozhodnutí, které poskytlo řešení našich problémů," prohlásil řecký premiér Papandreu. Rozhodnutí je podle něj také vzkazem spekulantům, aby si nezahrávali s eurem.

Euro, které se začalo proti americkému dolaru zvedat již po dobrém výsledku německého Ifa a průmyslových objednávek v eurozóně, vystoupalo na denní maximum 1,3337 USD/EUR, aktuálně obchoduje kolem úrovně 1,3300 USD/EUR. Jeho denní minimum přitom leží až na 1,3202 USD/EUR, což byla blízkost jeho jednoročního minima.

EURUSD_23042010

Česká koruna v reakci na události k euru posílila pod 25,40 CZK/EUR, když jejím denním minimem je 25,483 CZK/EUR, aktuálně však ustoupila zpět k 25,43 CZK/EUR. K dolaru obchoduje po posílení do blízkosti 19 CZK/USD s denním minimem 19,253 CZK/USD aktuálně na 19,10 CZK/USD.

Zajišťující kontakty na zprávu o brzké oficiální žádosti o pomoc CDS reagovaly poklesem pod 600 bps, když ráno dosahovaly více jak 650 bazických bodů. Výnos na desetiletých dluhopisech po osmi dnech obrátil směr a klesl o více jak 40 bps k 8,55 procenta. Výnosy na dvouletých dluhopisech klesly o 35 bps pod 10,3 procenta. Rozdíl na desetiletých dluhopisech Řecka a Německa se zúžil pod 500 bps z 590 bps v úvodu dne. Včera po snížení ratingové hodnocení Řecka od Moody’s o další stupeň na „A3“ s ponecháním negativního výhledu vystoupaly dluhopisy na nová maxima, když 10leté vzrostly k 9 % (v závěru dne 8,97 %) a dvouleté dokonce přesáhly 11,5 %, aby později jejich výnos mírně ustoupil pod 11 %.

"Neřekl bych, že tím jsme z nejhoršího venku, protože teď se bude dost bojovat o to, jak velká ta pomoc má být a jaké budou podmínky, které s ní budou spojeny," poznamenal analytik finančního ústavu Nomura Sean Maloney. A podobně situaci vidí i další ekonomové. "Není to dobrý výsledek pro Řecko, ani pro eurozónu. Bylo to ale nutné, protože Řecko už si nemůže dovolit financovat dluh za současné tržní sazby," řekla šéfka výzkumu ve společnosti Forex.com Jane Foleyová. "Přiznáním Řecka, že potřebuje pomoc, to ale teď nekončí. Řecko se může znovu postavit na vlastní nohy jedině tak, že začne žít podle toho, na co má," dodala.

Německo, k němuž se k jako největšími členovi eurozóny upírají zraky všech ostatních, do poslední chvíle tvrdilo, že o žádné žádosti Řecka nic neví. Berlín ale nyní ujistil, že bude solidární, a naznačil tak, že případnou finanční pomoc Řecku blokovat nebude. Mluvčí německého ministerstva financí Offer uvedl, že Německo okamžitě zahájí legislativní kroky ke schválení pomoci Řecku. Ministr Schaeuble dříve uvedl, že legislativní průchod parlamentem si vyžádá cca 10 dní. "Německo může reagovat okamžitě. V tuto chvíli ale finanční potřeby Řecka nejsou akutní, peníze na financování deficitu mají i na květen," dodal mluvčí MF.

Evropská centrální banka bezprostředně po oznámení nechtěla žádost nijak komentovat. Prezident ECB je nyní ve Spojených státech, kde se účastní jarního zasedání MMF a Světové banky.

Akciové trhy v Evropě během dopoledne zpevňovaly díky dobrému německému Ifu a průmyslovým objednávkám a po zprávě o Řecku zisky ještě zvýraznily. Aktuálně německý DAX roste o 1,3 %, CAC o 0,62 % a britský FTSE o 0,7 %. Praha je výše o jedno procento.


Řecká krize chronologicky:

Řecko v pátek oficiálně požádalo o pomoc Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Agentura Mediafax přináší profil Řecké finanční krize.

Řecko se dostalo do vážných finančních potíží kvůli bývalé vládě, která dlouhou dobu falšovala statistiky hospodaření země. Až na konci loňského roku nová socialistická vláda premiéra George Papandrea zveřejnila údaje, podle nichž rozpočtový deficit Řecka dosáhl 12,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP). To mělo za následek zhoršení úvěrového hodnocení země od všech tří nejvýznamnějších ratingových agentur světa.

Z pohledu evropského statistického úřadu Eurostat jsou údaje o řecké ekonomice stále ještě nedůvěryhodné a je možné, že v budoucnu dojde k další úpravě čísel o vývoji hospodářství a k revizi rozpočtového deficitu za rok 2009. Již čtvrteční údaje Eurostatu ukazují, že deficit řeckého státního rozpočtu dosáhl vloni úrovně 13,6 procenta hrubého domácího produktu. Podle Eurostatu řecký veřejný dluh dosáhl v roce 2009 úrovně 115,1 procenta HDP, zatímco v roce 2008 to bylo 99,2 procenta HDP.

Zhoršení úvěrového hodnocení mělo za následek prudké zdražení půjček, které Řecko nutně potřebovalo na refinancování svých starých dluhů. V pátek, krátce před oznámením o žádosti o pomoc, se tato cena dokonce vyšplhala na nejvyšší historickou úroveň a cena za pojištění řeckých vládních dluhopisů se pohybovala až kolem úrovně 6,5 procenta.

Kvůli prudkému zhoršení situace na finančním trhu začalo Řecko hledat nejprve politickou pomoc u ostatních členských zemí eurozóny a Evropské unie. Až březnový summit šéfů Evropské unie však nastavil základní mechanismus, jakým jednotlivé státy eurozóny zadluženému Řecku pomohou. Do pomoci se měl navíc zapojit i Mezinárodní měnový fond (MMF), jehož pomoc však valná část řecké veřejnosti odmítá. Půjčky fondu totiž obvykle doprovázejí velmi tvrdá rozpočtová opatření, která dlužnická země musí splnit.

Řecko přitom od začátku roku přijalo již několik balíčků úsporných opatření, které měly snížit deficit státního rozpočtu o čtyři procentní body na 8,7 procenta HDP v roce 2010. Během dalších dvou let se chtěla země dostat pod tříprocentní hranici poměru rozpočtového deficitu k HDP.

Proti zapojení MMF do pomoci Řecku se zpočátku stavěly i některé evropské špičky, například šéf ECB Trichet či předseda skupiny Eurogroup Juncker. Někteří politici, například německá kancléřka Angela Merkelová, se však stavěli proti pomoci Řecku jako takové s tím, že by si země měla vyřešit své problémy sama.

Na březnovém zasedání Evropské rady se evropští lídři dohodli na kompromisu, který zahrnoval i částečnou účast MMF. Záchranný plán počítá se omezeným zapojeným MMF. Dvě třetiny potřebných prostředků by měly přijít z evropských zdrojů, zbývající třetinu by měl poskytnout právě MMF. Plán počítá pouze s půjčkami v letošním roce, které by se měly celkově vyšplhat na 45 miliard eur. EU by měla poskytnout 30 miliard, zatímco MMF okolo dalších 15 miliard eur. Žádné detaily ohledně pomoci v dalších letech nejsou známy. Půjčka by měla být poskytnuta s úrokem okolo pěti procent.

Po vytvoření záchranného mechanismu řecký premiér George Papandreu označil plán za "velmi přijatelný". Stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy, který se již před začátkem summitu zaměřil na sladění postoje evropských států k řecké otázce, vyzdvihl význam dohody. Z jeho pohledu přispěje ke stabilitě celé eurozóny.

Předseda Evropské komise José Barroso, který podporoval evropské řešení řeckého problému, byl "velice šťastný, že se podařilo uzavřít dohodu". Francouzský prezident Nicolas Sarkozy řekl, že "eurozóna vzala osud do svých rukou".

Podobný postoj nakonec zaujal i předseda Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet, který se obával, že Evropa vyšle negativní vzkaz, že není schopná vyřešit své vlastní problémy a došlo by k výraznému ohrožení eura. 

Mezi hlavní opatření patří, kterými chce řecká vláda zlepšit finanční stav země je i zvýšení daně z velkých pozemků, snížení benefitů pro zaměstnance či boj proti daňovým únikům, které každoročně připraví řecký rozpočet o miliardy eur.

Velká část Řeků považuje vládní opatření za nespravedlivé. Z jejich pohledu je zacílené na nesprávnou vrstvu společnosti, protože v Řecku je široce rozšířena korupce a daňové úniky. Podle průzkumů veřejnosti se velká část řecké populace staví proti vládním opatřením, které z jejich pohledu povedou k snížení životní úrovně a nejvíce zasáhnou důchodce a nezaměstnané. Na protest proti škrtům a úsporám byly do současné doby svolány celkem čtyři celonárodní stávky, kterých se zúčastnily tisíce Řeků. V těchto dnech do práce nedorazili učitelé, lékaři, zaměstnanci státní správy či aténské městské hromadné dopravy, přístavů i daňových úřadů.


(Zdroj: Bloomberg, CNBC, AP, DJNW, FT, čtk, mediafax)


Váš názor
  • Řecko zevnitř
    24.04.2010 20:07

    Zajímavý článek o řeckých reáliích z vlastních řad: http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=666642
    First Knight
  • Recko je bohuzel jen spicka ledovce
    23.04.2010 16:16

    Hlavni naraz teprve prijde. Teprve az se ukaze, ze to spolecna mena prezije, ma smysl se do tohoto "elitniho" klubu, jak mu rikaji eurotroubove (pardon, optimisti), tlacit. Prumerne zadluzeni zemi Eurozony v pomeru k HDP je vice nez dvakrat vetsi nez nase. Pokud do tohoto klubu predluzenych duchodcu vlezem drive, budeme nepochybne primo i neprimo platit cizi dluhy. Recko ma tak pul roku, aby seskrtalo vydaje na kost. Pokud se to vzhledem k odporu obyvatelstva nepovede, pak bude z Eurozony popravu vyhozeno a buh mu pomahej. Jak rikalo stare heslo:Komu neni rady, tomu neni vzajemne hospodarske pomoci.
    Skeptik
  • bankrot je neodvratitelny
    23.04.2010 15:37

    Recko jednoznacne smeruje k bankrotu ("restrukturalizaci dluhu") ... pomoc MMF - "vytloukani dluhu dluhem", je negativni news, reakce trhu je ale pozitivni ? ... to dopadne hodne spatne !!! .... tento extremni optimismus se jednou otoci v extremni pesimismus
    SKF
    • Re: bankrot je neodvratitelny
      23.04.2010 16:26

      Temer vsechny staty OECD poslednich 20 let vytloukaji dluh dluhem a zatim to celkem slo :). Hlavni pomoc Recku spociva v tom, ze trh chce momentalne za refiancovani dluhu urok az 11 %, zatimco IMF staci mene nez polovina. To dava Rekum nejaky "oddechovy" cas, nez budou muset pro penize znovu na trh. Vlada ale musi udelat naprosto brutalni kroky. Pokud to nezvladnou, IMF pomoc neuvolni vubec nebo zastavi dalsi transe a zeme skonci v propadlisti balkanske bidy. Pokud se to povede, ceka Reky jen 10 let velmi tvrdeho odrikani... Statni bankrot je velmi draha legrace, kez by to pochopili i nasi drazi spoluobcane.
      Skeptik
    • Re: bankrot je neodvratitelny
      23.04.2010 15:52

      Hmm, tohle jsem si přesně říkal, když zachraňovala US vláda Fannie a Fredie. Taky mi mozek nebral proč po negativní informaci trhy rostly o 3%.
      ..
      •  
        23.04.2010 16:47

        Ohledene Fannie a Fredie bych nebyl tak optimisticky. Problem byl pouze prechodne zasypan penezi a zameten pod koberec. Az znovu vyhrezne, pak neni vubec vylouceno, ze si americka vlada bude muset vybrat, jestli F&F zachranovat, a riskovat statni bankrot USA kvuli vysi dluhu a nebo je nechat padnout a riskovat statni bankrot USA kvuli rozvratu financniho systemu. Barak jeste bude muset ukazat, co umi a neumi.
        Skeptik
        •  
          24.04.2010 0:50

          Ohledně F a F nejsem nijak optimisticky, jen jsem řekl, že když vláda dočasně zachránila tyto dvě instituce, tak vlastně přiznala v jakých sra.kách se nachází hypotéční sektor v USA. Což byla podle mě velice negativní zpráva, po které nicméně trhy rostly o 3%. Jenže to trvalo jen pár dní a pak přišel velký krach... Situace se záchranou Řecka mi přijde docela podobná
          ..
  • Výbuch sopky
    23.04.2010 13:49

    Tak jsem slyšel, že celej výbuch islandké sopky je podvod a že tam jen islandský banky pálej v kráteru účetnictví. Nezbývá tedy než čekat, kdy to napadne Řeky taky.
    DeGuise
  • pokud vyhlásí bankrot
    23.04.2010 12:08

    Pak to znamená konec Eura a velký problémy celého evropského bankovního systému
    tk69
    • Re: pokud vyhlásí bankrot
      23.04.2010 15:44

      ...no, když skupinku (organizovaně) opustí nejslabší článek, tak zbytek je slabší nebo silnější?? Já to neumim vyhodnotit, ale v takové chvíli může být reakce trhu přesně opačná, než tvůj příspěvek naznačuje, a třeba i proto, že reálný stav věcí bude daleko více v "rovnováze"...
      First Knight
      •  
        23.04.2010 16:35

        Zasadni problem Vaseho prispevku je v tom slove "organizovane". Opravdu si myslite, ze bezni Rekove budou v klidu cekat, az se na jejich uctu objevi misto Eura napis Drachma, ktera se vzapeti bude menit k Euru v kursu 1:10? Navic vetsinu reckych dluhopisu drzi Evropske banky a i kdyz nejde z globalniho pohledu evropskeho bankovnictvi o nejak zavratne sumy, muze to potencialne rozkyvat dosud vratky financni system. Co je ale nejhorsi - spekulanti zjisti, ze jim to vyslo, jsou v baliku, a zamiri na dalsi cile. Dalsi a mnohem vetsi lode statnich financi mohou jit prekvapive rychle ke dnu. A to pak teprve bude ficak.
        Skeptik
        • Spekulanti zjisti...
          23.04.2010 16:49

          spekulanti nic nezjistí, to mi (mnohdy s klapkama na očích) zjistíme.. Spekulanti analyzují a míří, a míří tam, kde aktuální reálný stav je vychýlen od stavu fundamentálního. A že jsou trochu jako mrchožrouti? To určitě ano, tj. jeden z nejdůležitějších článků v přírodě ;o) ..a důsledkem jejich působení je to, že bublina splaskne mnohdy dříve (a méně bolestivě) než později...
          First Knight
          • Re: Spekulanti zjisti...
            08.05.2010 11:39

            S názvoslovím nepůjdu do "přírody" ale použiji ceský termín - příživník či lichvář a potom je otázkou, zda-li svět v 21.století takovéto orvky systému potřebuje.
            karel4
  •  
    23.04.2010 11:49

    no nevim . Kdyz dostane pomoct musi jit s vydaji radikalne dolu a ke vsemu platit obrovskej dluh na XX let . Kdyz vyhlasi bankrot , budou muset taky radikalne s vydaji dolu ale dluh platit nemusej . Co je lepsi ? at si Recko klidne vystoupi z Eurozony . . .
    Garp
    •  
      23.04.2010 12:18

      dluhy se mají apriori splácet, takže to je ok... zato samotné vystoupení z eurozony je věc jiná, a podle mě lepší pro všechny..
      First Knight
      •  
        23.04.2010 15:49

        Prostě levicová demagogie v reálu - snad se to k nám po volbách nedostane.
        Muff
        • Levicová?
          08.05.2010 11:50

          Pro řadu mylných představ uvedu skutečnost... hosdpodářské výsledky Řecka zkreslovala pravicová vláda. A nakonec u nás se státní rozpočet přešel do výrazně záporných čísel také po "promyšlených krocích" vlády ODS s nejlepším ministrem financí ve střední Evropě, který ani nedokázal "vidět" krizi když už nejenom klepala na dvěře, ale již dávno "seděla u stolu"!!!! Tak s tou levicovou demagogií by se mělo rázně přestat. Současný svět by se neměl ubírat cestou "mlaskajících vepříků s orlými nosy" s příspíváním "horních několika statisíc" a obřího stáda s mozoly a oblbovaného mediálními pohůnky!!!
          karel4
          • K4 Levicová...
            08.05.2010 22:46

            ..že si nějaká strana říká pravicová, vůbec neznamená, že prosazuje a akcentuje pravicové hodnoty.. a pokud ano, tak v míře, kterí může být spíše soc-demokratická, ačkoli se v dané zemi může jevit pravicově... pravicový přístup k uspořádání života vychází ze hodnot svobody, vlastnictví, přirozeného prava a přísné deduktivní logiky - zcela ryzí pojetí je naznačený např. zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Anarchokapitalismus ekonomické implikace pak např. zde http://cs.wikipedia.org/wiki/Rakousk%C3%A1_%C5%A1kola ...jiný (ještě "pravicový") směr a hodně zjednodušeně řečeno "někde mezi liberalismem a socialismem" je pak konzervatismus http://cs.wikipedia.org/wiki/Konzervatismus
            First Knight
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m