Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trochu budapešťské pomazánky?

Trochu budapešťské pomazánky?

07.06.2010 9:50

Na konci osmdesátých let dvacátého století přišla americká vláda s dalším plánem restrukturalizace dluhu rozvojových zemí. Jednalo se převážně o jihoamerické země, ale do této skupiny byly zařazeny také dva státy středoevropské: Polsko a Bulharsko. Maďaři, přestože zadluženi během Kadárovy éry, nebyli součástí tohoto řešení. Podstatou Bradyho plánu, jak se tato restrukturalizace dnes nazývá, bylo vyvedení neperformujících úvěrů vůči postiženým zemím z bilancí bank a jejich přetransformování na dluhopisové instrumenty. Současně došlo k odepsání části dlužné částky. Fakt, že se Maďarsko této akce nezúčastnilo, působil v budoucnu jako koule na noze. Ani levicové, ani pravicové vlády, které se několikrát vystřídaly u kormidla, nebyly přímo vzorem fiskální střídmosti. Stabilní směnný kurz maďarského forintu bylo možno udržet pouze díky krátkodobému spekulativnímu kapitálu, který využíval vysokých úrokových sazeb. Když říkám vysokých, míním tím vysokých i v rámci středoevropského regionu.

Soukromý sektor si najde skulinku, jak obejít jakoukoliv překážku. V případě vysokých maďarských úrokových sazeb se tímto trikem stalo financování v cizích měnách. Představme si, že úrokové sazby v domácí měně na modelový úvěr, například hypotéku, jsou jedenáct procent. Sazby na podobný úvěr v eurech jsou, řekněme, poloviční. Pokušení je značné a většina věřitelů mu podlehne. Půjčí si místo v domácí měně v měně cizí. Tímto krokem, pokud nemají dostatečné příjmy v zahraničí, se trvale odsuzují k otevřené FX pozici, jelikož celý úvěr musí prodat do domácí měny a věřit, že v době splátek, kdy cizí měnu budou nakupovat, bude kurz na stejné nebo příznivější úrovni. Pokud se tak nestane, oslabení v řádech jednotek procent smaže veškerý pozitivní efekt z rozdílu úrokových sazeb. Rakouské banky jsou tradičně velmi angažované v maďarské ekonomice a v jejich portfoliích je velké množství podobných cizoměnových úvěrů, rozdaných v Maďarsku v posledních „tučných“ letech. Každá fluktuace kurzu EUR/HUF směrem nahoru působí jako sůl do otevřené rány rakouských bank, jelikož špatná platební morálka klientů v důsledku slabé měny se dříve či později projeví sníženou bonitou úvěrů. Nešťastné páteční prohlášení maďarské vlády (spolu s bearish náladou na akciovém trhu) tak logicky zapříčinilo hrozivý propad akcií Erste Bank téměř o deset procent (čtěte ZDE).

Historie maďarského trhu dokazuje ještě něco jiného. Ani vlastní měna, ani vlastní úroková politika nezachrání žádnou ekonomiku před hrozbou defaultu, pokud její fiskál nedodržuje pravidla střídmosti a zdravého rozumu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data