Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Když ani optimisté vlastně nejsou optimističtí

FT: Když ani optimisté vlastně nejsou optimističtí

13.07.2010 18:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud přemýšlíme nad tím, zda je pesimismus ohledně eurozóny přehnaný, měli bychom rozlišovat mezi střednědobým výhledem a dlouhodobou udržitelností monetární unie. Pokud se zaměříme na první část, vidíme, že v první polovině tohoto roku eurozóna těžila z toho, že krátkodobé sazby byly blízko nule, euro silně oslabilo k dolaru a fiskální politika byla expanzivní. Tyto faktory přispěly k růstu průmyslových zakázek a podnikatelského optimismu v Německu.

Jak vstupujeme do druhé poloviny roku, mění se dva ze tří faktorů. Zaprvé je patrné utahování monetární politiky. Trichet se dosti mýlí, když se domnívá, že nárůst sazeb s monetární politikou nesouvisí.

Když byla ECB minulý rok kritizována za to, že nesnížila sazby až k nule, správně poukazovala na fakt, že ve skutečnosti závisí na výši referenční úrokové sazby mezibankovního trhu eurozóny - tzv. Euro Overnight Index Average (Eonia). Ta se ještě před časem pohybovala na 0,3 %, ale v důsledku posunu politiky ECB minulý měsíc vzrostla na 0,5 %, následně klesla na 0,4 %. Někteří z ekonomů se domnívají, že utaženější podmínky na trhu s likviditou se projeví v tom, že se Eonia postupně dostane na stejnou úroveň jako repo sazba ECB, které nyní dosahuje 1 %.

Aby Eonia zůstala blízko nuly, musela by ECB výrazně snížit svou hlavní sazbu, významně zvýšit nákupy vládních dluhopisů či se vrátit k expanzivnější podpoře likvidity bank. První dva body můžeme vyloučit, ohledně třetího v tuto chvíli neexistuje žádný konsenzus.

Poslední vývoj kurzu eura k dolaru znamená, že se euro již nepohybuje směrem, který by představoval pozitivní poptávkový šok pro výrobky z eurozóny. Strategie oživení eurozóny, která závisí na konkurenceschopnosti ke zbytku světa, by posilujícím eurem byla silně podkopána.

Jedinou dobrou zprávou je zatím to, že fiskální politika zůstává i přes hovory o šetření stále uvolněná. Poměr vládního deficitu k HDP se v roce 2011 mírně sníží – v Německu, Itálii a Španělsku o 0,5 %, ve Francii pravděpodobně méně. To bude následovat další mírnou kontrakcí v následujících letech.

Pokud bychom byli na počátku běžného cyklického oživení, společná reakce fiskální a monetární politiky by byla rozumná. Pokud ale vezmeme do úvahy hloubku ekonomického poklesu a stále přítomnou finanční krizi, bylo by lepší, kdyby se společné monetární i fiskální utahování odložilo do doby, kdy bude oživení pevně ukotvené. Alan Blinder, bývalý místopředseda Fedu, minulý týden upozornil, že pokud růst dosahuje 1 %, konsolidace odpovídající půl procentnímu bodu ekonomiku nebezpečně přiblíží recesi.

Pesimisté se v této situaci domnívají, že silné globální oživení je nepravděpodobné kvůli pokračujícím problémům finančního sektoru a oddlužování veřejného a soukromého sektoru napříč průmyslovým světem.

Optimisté se dělí na dvě skupiny. Existují takoví, kteří mají problémy se součtem globálních veřejných, soukromých a zahraničních rovnováh, které se z definice musí rovnat nule. A pak jsou tu racionální optimisté, jejichž očekávání opětovného růstu privátní spotřeby musí jistě vycházet z návratu ještě větších globálních nerovnováh, než jaké tu byly před krizí. To však ale není udržitelný stav. A i tito optimisté by pravděpodobně dospěli k závěru, že dané nerovnováhy by v budoucnu mohly spustit další finanční krizi. A pokud toto očekáváte, nejste ve skutečnosti optimistou.

Pokud je tato analýza správná, jde o debatu mezi pesimisty, kteří se obávají o dlouhodobý vývoj, optimisty, kteří jimi ale ve skutečnosti nejsou, a optimisty, kteří jen umí říkat: Naše indikátory sentimentu vypadají dobře. Jinak řečeno: Ještě nikdo nepřišel s optimistickým scénářem, který jde za hranici velmi krátkého období.

(Zdroj: Financial Times)


Váš názor
  • Problémy Eurozony nejsou nic proti stavu ekonomiky USA, která je katastrofická.
    13.07.2010 18:52

    Pokud by všechny ratingové agentury neměly tatínka a chlebodárce ve Státech , ukázalo by se, že některé státy USA jsou na tom hůř, než Řecko.
    plejer
    • Re: Problémy Eurozony nejsou nic proti stavu ekonomiky USA, která je katastrofická.
      14.07.2010 9:07

      Nejsou. A navíc, dolar je globání měna :-)
      sgt.Mike
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university