Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Volcker: Západní svět čeká dlouhé období vysoké nezaměstnanosti a geopolitické změny. Další stimulace nesmí otřást důvěrou v dolar

Volcker: Západní svět čeká dlouhé období vysoké nezaměstnanosti a geopolitické změny. Další stimulace nesmí otřást důvěrou v dolar

07.10.2010 18:11
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (8. 10. 9:10) Trhy dluhopisů a komodit podle Volckera odrážejí obavy z inflace a pro Spojené státy je naprosto klíčové neztratit důvěru trhů v dolar při hledání dalších cest, jak podpořit slábnoucí americkou ekonomiku. Uvedl to hlavní poradce prezidenta Obamy pro ekonomiku Paul Volcker (83), který se zamýšlí nad tím, zda „prostý další stimulus“ dokáže americkou ekonomiku vytáhnout z jejího anemického růstu ke skutečnému oživení. „V americké ekonomice je nyní velmi obtížné najít jeden jediný sektor hospodářství, který by měl jiskru a dokázal rozdmýchat oživení americké ekonomiky přes spotřebitelské výdaje. Je obtížné najít motor, který by americké ekonomice pomohl v příštích dnech, měsících a dokonce letech a všichni se tedy musíme velmi zamyslet nad tím, zda a jaké nástroje nám v rámci fiskální a monetární politiky zbývají a zda je použít,“ prohlásil Volcker. Poradce prezidenta Obamy zdůraznil, že neprocházíme běžnou hospodářskou recesí, ale významnou změnou uspořádání ve světových vztazích. „Celý západní svět čelí delšímu období vysoké nezaměstnanosti,“ prohlásil Volcker. Za klíčové označil pro Spojené státy vedle nezbytného udržení důvěry v americký dolar provedení zásadních změn v hospodářství země, především postupné snížení schodku běžného účtu platební bilance a snížení procentuálního poměru spotřeby vůči americké produkci. To podle Volckera potrvá „roky“.

Volcker odmítl vyjádření k tomu, zda a jak by měl zasáhnout Fed. „To je pravomocí debaty vedení Fedu,“ uvedl.
Nicméně napříkla také člen měnového výboru Fed Richard Fischer se včera nechal slyšet, že další uvolnění měnové politiky americkou centrální bankou se nemusí projevit poklesem nezaměstnanosti. "V rámci měnové komise centrální banky se povede legitimní debata na téma dalšího kvantitativního uvolňování, jeho klady a zápory. Cokoliv však uděláme, musí být konzistentní s dlouhodobým výhledem měnové stability a nesmí vysílat pracovnímu trhu smíšené signály," uvedl Fischer. 
 
Sazby Fedu jsou historicky nízko od prosince roku 2008 a dosavadní odkupy aktiv v podobě vládních papírů a hypotečního dluhu stály 1,7 bilionu dolarů. Na trhu sílí přesvědčení a očekávání, že o dalším programu odkupu aktiv rozhodne Fed již na svém nejbližším měnovém jednání 2. a 3. listopadu. Americký dolar ve středu zareagoval poklesem k japonskému jenu na nové 15leté minimum a osmiměsíční minimum k euru. Dnes eurodolar pokračoval v růstu eura proti dolaru překonáním úrovně 1,4000.

Volcker je znám nekompromisním zastavením inflace zvýšením úrokových sazeb do dvouciferného pásma v 80. letech minulého století, kdy stál v letech 1979 až 1987 v čele Fedu. Upozornil, že pokračující růst cen zlata na nová rekordní maxima je z části odrazem obav investorů z inflace, ale poznamenal, že tyto obavy dosud plně nereflektuje dluhopisový trh. „Trhy s dluhopisy dosud obavy z růstu inflace neodráží. Trh zlata však ano. Domnívám se, ž svoji roli hraje i jeho přeci jen omezený rozsah,“ uvedl Volcker.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, BNN)


Váš názor
  •  
    08.10.2010 14:07

    No konečně to lidem z části vysvětlila nějaká autorita, tak snad už to začnou chápat. O čem, že to je. Není to o ekonomice ale geopolitice. Prostě americký postkolonialismus končí a už nemůžou tak vysávat svět. Rusové jim udělali čáru přes rozpočet a to jedno desetiletí do nového nástupu Ruska přivedlo USA do pořádně hluboké pasti. Co se bude dít? Rozhodně snižování mezd, aby byl deflační tlak a kvantitativní uvolňování, aby byl inflační tlak a inflace se tak držela na uzdě. To vše ale nezabrání tomu, že USA budoucnosti budou jiné než USA minulosti. Musí se naučit žít skroměji, naučit se více makat. Už na ně nebude svět tolik dělat. Částečně to odnesou věřitelé ale těm se to nakonec z hlediska budoucnosti vyplatí. Zbaví se hegemona, který omezoval všechny ve svém rozvoji. Především to odnese životní úroveň Američanů, která musí ještě hodně citelně poklesnout. USA se nemohou vyhnotu buď bankrotu nebo hyperinflaci. Ale konečně někdo povolaný lidem řekl, že na brožůrky o tom jak se chovat v krizi mohou zapomenout a že to není jen o nějakých chybách při rozdávání hypoték každému. To už byl jen následek změn v geopolitice. Však ono to nakonec vyplave a dojde rozhodně více lidem, než to dochází dnes. Čím dřív jim to dojde, tím dřív se mohou zorientovat a přizpůsobit se co nejlépe novému světu.
    ignác
    •  
      08.10.2010 14:20

      geopoliticky bych mel obavy z jejich sovinismu, oni se nechteji prizpusobovat, oni udelaji cokoliv, aby mohli svet menit a udrzeli si tento vliv
      Mudrc
      •  
        08.10.2010 15:40

        Velice dobré. Jako bych to psal sám :-) Fakt velice dobré. Doba, kdy se mění mocenské rozložení ve světě je velice nebezpečnou dobou. Rodiny, které budují svou moc stovky let nedají svou kůži zadarmo a nesmíří se s tím, že měly svět na dosah a teď se s tím musí rozloučit. Navíc je tím ohrožena jejich "svoboda" a dost možná i existenční jistota. O to je to nebezpečnější. Sice Rusové dělají vše proto, aby zdědili svět nepoškozený. Je to pro ně logicky výhodnější a nechtějí, aby se v USA panikařilo a dělaly se razantní kroky ale mám obavy, že se tam s tím nespokojí. Vědí, že je to teď nebo nikdy a řešení zbývá jen jedno a to to nejhorší co může být. Obávám se taky, že udělají cokoliv. Vždy do tak bylo.
        ignác
        •  
          08.10.2010 15:52

          nastehuji se do evropy a australie az buchne yellowstone. a vsichni pozname jake to je, kdyz se zmensuji teritoria a co musi kvuli lidem vytrpet divoka zver, kdyz ji zabiraji posledni kousky prirody.
          Azb
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university