Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf představenstva a prezident ECM REI Milan Janků v online rozhovoru na Patria.cz – ve středu 15. prosince od 11 hodin!

Šéf představenstva a prezident ECM REI Milan Janků v online rozhovoru na Patria.cz – ve středu 15. prosince od 11 hodin!

14.12.2010 16:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Realitní skupina ECM Real Estate Investments má za sebou i před sebou „živé“ týdny. V sobotu 4. prosince proběhlo klíčové jednání s držiteli cizoměnových i korunových dluhopisů a držiteli warrantů společnosti. To většinově podpořilo představený restrukturalizační návrh a uložilo ECM a jejím poradcům přípravu finální dokumentace, která má být schválena v průběhu prvního čtvrtletí roku 2011. Den předtím, v pátek 3. prosince, Městský soud v Praze rozhodl o zastavení insolvenčního řízení, které zahájil v listopadu na návrh Burzovní společnosti pro kapitálový trh, a.s. Ta jej na ECM podala z důvodu nezaplacených úroků z korunových dluhopisů za 234 tisíc korun, nakonec ale insolvenční návrh vzala zpět. Zpráva o podpoře restrukturalizaci znamenala pro akcie ECM na pražské burze rally. V průběhu minulého týdne přidávaly až 25 procent, nakonec týdenní zhodnocení dosáhlo bezmála 16 procent a akcie uzavíraly nad 100korunovu hranicí. V úvodu roku 2010 titul obchodoval nad úrovní 310 Kč/akcie, letošního maxima dosáhl 21. dubna na 333 korunách za akcii. K dosavadnímu historickému minimu 85 je však vyslaly poslední zveřejněné výsledky za třetí čtvrtletí roku. V něm ECM REI vytvořila čistou ztrátou po zdanění 69,9 milionů eur, před rokem za stejné období to bylo 28 milionů eur. Klesl hlavní zdroj příjmů ECM, kterým jsou čisté výnosy z pronájmu a související, meziročně o 64,5 % na 4,2 milionu eur. Celková aktiva se podle ECM ke konci 3Q meziročně snížila o 38 % na 211 milionů eur, celkový kapitál se dostal do záporných hodnot úrovní -45,9 milionu eur. ECM kvůli zajištění finančních prostředků v průběhu čtvrtletí přistoupila k prodeji několika projektů, například Ryazan Shopping Mall za 18,7 mil. eur, Metropolis Tower a z části i podílu v projektu ECMall v Číně. Došlo rovněž k prodeji dceřiné ECM Facility do rukou Strabag.

Hlavní body restrukturalizačního plánu ukázaly, že ECM v něm počítá s částečným odepsáním dluhu s možností výměny za nově vydané akcie. Odpisy či swap by měly dosáhnout takové výše, aby byla zajištěna pozitivní rozvaha společnosti v průběhu celého období restrukturalizace. Představené kontury plánu, který dle ECM nemusí být shodný s konečnou podobou, zároveň počítají s restrukturalizací zbylého dluhu na dluh obchodovatelný. K tomu má posloužit převod stávajících nároků na nový finanční instrument nenesoucí úrok Credit Note Loan, veřejně obchodovatelný instrument podléhající regulaci EU.

Co samotný trh nemovitostí? Zatímco z kruhů realitních firem a developerů v tuzemsku zní, že pokles cen realit je u konce, jinak hovoří zástupci tuzemských bank, podle kterých pokles cen nemovitostí bude pokračovat. Podle záznamů MMR banky poskytly v prvním až třetím čtvrtletí roku hypotéky za 60 miliard korun. Podle bank ale šly hlavně na rekonstrukce, ke skutečnému oživení trhu nedochází. Poblíž čtvrtiny ceny nemovitosti se dostává rozdíl ceníkové a skutečné prodejní ceny. Na trh se podle bank teprve dostanou nemovitosti ze zástav nesplácených úvěrů…

V jaké fázi se aktuálně nacházejí jednání ECM s držiteli dluhu a představa obou stran o finální podobě restrukturalizačního plánu? Jaká je aktuální situace na tuzemském realitním trhu a jeho očekávaný další vývoj a jak se s ním vypořádává ECM? Na otázky spojené s trhem nemovitostí a samotnou ECM REI se ptejte v online rozhovoru na Patria.cz ve středu 15. prosince od 11 hodin pana Milana Janků, prezidenta a předsedy představenstva realitní skupiny ECM REI. Dotazy budete moci pokládat již od ranních hodin.


 

Janků

Milan Janků (nar. 1968) vystudoval Fernuniversität Hagen v Německu, obor finanční trhy. Patří mezi zakladatele ECM a působí na realitním trhu od roku 1991. V čele skupiny pracuje od roku 1994, je předsedou představenstva a prezidentem developerské skupiny ECM.


Váš názor
  • Jak to bude s akciemi ?
    15.12.2010 8:40

    Asi před rokem se ECM pokoušela, jak jste informovali, prodat své akcie privátnímu investorovi za 42 Kč/akcii . Proč se transakce nevydařila ? Nebyl o akcie zájem i když na burze tehdy stály 300Kč ? Proč jste akcie neprodávali masivněji, třeba i na burze a nezabránili propadu vlastního kapitálu do záporných čísel ? Za jaký konverzní kurz alespoň přibližně, proběhne konverze dluhopisů na akcie, když už před rokem, když byl vlastní kapitál ECM kladný nikdo akcie za 42Kč nechtěl, bude to víc nebo méně jak 42Kč/akcii ? Jaké procento dluhopisů podle aktuálního návrhu bude převedeno na credit notes, jaké procento pak převedeno na akcie ? Bude s držiteli bondů zacházeno podle zákona, tedy nedojde k zvýhodňování jedněch před druhými, každý z nich odepíše stejné procento dluhopisů, za stejné procento dostane akcie nebo warranty a návazně za zbytek credit notes ?
    orkán
    • Re: Jak to bude s akciemi ?
      15.12.2010 8:55

      Ještě si dovolím jednu otázku, která se váže k předchozí. Kolik předpokládáte, alespoň rámcově,že bude vydáno nových akcií nebo warantů ? Bude to: 1. tolik, že si zachováte majoritu, tedy míň jak 6 milionů akcií ECM 2. bude to 7-15 milionů akcií 3. bude to 16 - 40 milionů 4. bude to víc jak 40 milionů ale míň jak 150 milionů akcií 5. bude to víc jak 150 milionů nových akcií ?
      orkán
  • prosim o upresneni
    15.12.2010 0:17

    Dobre rano, cetl jsem v anglictine ramcovy navrh restrukturalizace a rad bych si od Vas nechal potvrdit, zda ho chapu dobre. ECM se s drziteli bondu dohodlo, ze cast dluhopisu prevede na akcie, cast odepise a cast prevede na obchodovatelne Credit notes s tim ze tyto Credit notes bude ECM povinne od drzitelu bondu vzdy kdyz neco proda odkupovat za strzene penize z prodeje. Je tedy jasne ze dojde k totalnimu rozprodeji stavajiciho majetku a presunuti vytezku z prodeje na drzitele bondu a to az do uplneho rozprodeje. Otazka zni jak to bude se zapocatymi projekty Epoq, Kaskady, Polsko atd., budou se dostavovat a za co, kde se vezme hotovost nebo se prodaji tak jak jsou ? Kde se berou finance na provoz firmy a uroky nyni kdyz se nic neprodava a na ucte nejsou skoro penize ? Jaky je horizont totalniho rozprodeje ECM a kolik z ECM zbude na akcionare kdyz pro drzitele dluhopisu zbude tak 35% z jejich investice jak uvadite v presentaci ? Bude to aspon 90 Kc na akcii kolik dnes ECM stoji ?
  • Odepsané ECM
    14.12.2010 23:17

    Zdravím vás, chci se zeptat proč ECM nezveřejnilo ihned jak přestalo splňovat kovenanty tedy už v roce 2009, že tuto důležitou podmínku nesplňuje ? Akcionáři kromě vás jako majoritáře se to dozvěděli až v roce 2010 a byli tak dlouhou dobu klamáni a ti co věděli se mohli na jejich úkor akcií velmi výhodně zbavovat. Podle výsledkových zpráv, tak činil i majoritní akcionář ECM Group, kterého majoritně vlastníte vy a to tak, že k 31.12.2009 držel 92% akcií ECM REI a v pololetí už jen 90% akcií ECM REI. Kolik % drží ECM GROUP v ECM REI nyní a proč se podílu zbavuje ? Proč minoritní akcionáře neinformujete tiskovými zprávami o změnách podílů v akcionářské struktuře, neplnění kovenantů a postoupení částí podílů v čínských projektech výměnou za část dluhu a místo toho glosujete běh do schodů na vrchol věžáku nebo Velikonoční výstavku vajíček ? V minulém rozhovoru jste slíbil zlepšení informování akcionářů a místo toho se informování zoufale zhoršilo a už téměř rok není prakticky žádné, to už jste ECM odepsal ? Jaký je k tomu jiný důvod ?
  •  
    14.12.2010 21:34

    Dobrý den pane předsedo, podle některých článků : http://www.stavebni-forum.cz/cs/article/17978/realitni-akcie-nad-orco-matne-svitani-nad-ecm-hlavne-otazniky/ prý tunelujete firmu ECM REI jejíž jste předsedou představenstva. Jistě to nebude pravda a tak nám prosím vyvraťte pomluvy, že stavební firma PSJ kde máte přímý nebo nepřímý podíl nestaví pro ECM zároveň City Epoq, City DECO a CITY ELEMENT, tedy téměř všechny aktuální stavby a zároveň PSJ byl resp. její dceři, prodán velmi levně podíl ECM v projektu Rjazaň za cenu určenou "ruským nezávislým odhadcem". Dále jí byla prodána za cenu řádově nižší než v účetnictví i servisní firma pro projekt Rjazaň. Kolik firem a jmenovitě jaké se zúčastnilo výběrových řízení na prodej Rjazaně, zemní práce Epoq,na stavbu Element a Deco a kdo je vyhrál ? Promiňte, že se ptám na takové podrobnosti, ale bez jejich plného zodpovězení na vás zůstane pochybnost z tunelování ECM z uvedeného článku a střetu zájmů a to vše na úkor zbylých akcionářů a držitelů bondů. Normálně by tyto otázky ovšem měly být Vámi osvětleny akcionářům aktivně již dávno a ne až se o ně začnou zajímat novináři, firma díky nevýhodným prodejům generuje miliardové ztráty ročně a kurz akcií směřuje k nule. PSJ přitom vykazuje zisky ! ECM je totiž stále ještě veřejně obchodovanou a ne soukromou společností. Tuto vaši odpověď bude bedlivě sledovat většina minoritních akcionářů ECM, tak je prosím nezklamte povrchní odpovědí. Děkuji.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m