Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
IEA se kvůli násilí v Libyi obává drahé ropy, je připravena vyzvat k čerpání zásob

IEA se kvůli násilí v Libyi obává drahé ropy, je připravena vyzvat k čerpání zásob

22.02.2011 12:48, aktualizováno: 22.2. 17:12
Autor: ČTK

Aktualizováno

Ceny ropy se kvůli eskalaci napětí v Libyi a dalších zemích arabského světa dostaly v posledních dnech do nebezpečného pásma, kde už začínají ohrožovat proces oživení globální ekonomiky. Řekl to dnes hlavní ekonom Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. Agentura je proto podle něj připravena vydat pokyn k uvolnění zásob ropy z nouzových rezerv, což naposledy učinila v roce 2005 v reakci na poškození infrastruktury po hurikánu Katrina v USA.

"Ceny ropy teď představují pro oživení globální ekonomiky velké riziko," řekl Birol novinářům na energetické konferenci v Indonésii. "Proces oživení globální ekonomiky je v současné době velmi křehký, a to hlavně v zemích OECD," dodal.

Šéf IEA Nobuo Tanaka upozornil, že pokud by se ceny ropy ve zbytku roku držely nad hranicí 100 dolarů za barel, mohlo by to světovou ekonomiku uvrhnout do stejné krize, v jaké se nacházela v roce 2008. Současně se však pokusil uklidnit situaci na trhu. "Naším vzkazem pro trhy je, aby nepanikařily. (Organizace zemí vyvážejících ropu) OPEC má rezervní těžební kapacitu pět milionů barelů denně," prohlásil.

Podle zdroje agentury Reuters z italské vlády nyní ropné státy kvůli krizi v Libyi uvažují o svolání schůzky OPEC, která by projednala možnost zvýšení těžby.

Cena severomořské ropy Brent se v pondělí vyšplhala nad 108 dolarů, kde byla naposledy v létě 2008. Rychle ji nyní dohání americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI), která ještě před týdnem stála zhruba 85 dolarů a teď je asi na 95 dolarech.

IEA funguje jako poradce v otázkách energetiky pro 28 průmyslových zemí včetně České republiky. Agentura má možnost požádat členské země, které patří k Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), aby začaly v případě narušení plynulosti dodávek čerpat ropu z rezerv. Takový pokyn agentura vydává jen velmi zřídka.

Birol řekl, že pokud se vlna nepokojů, která otřásá arabskými zeměmi, neuklidní, mohla by se cena ropy zvýšit ještě víc. Pokud by průměrná cena ropy přesáhla 100 dolarů za barel, tak například Japonsko by muselo na dovoz ropy vynakládat až tři procenta svého hrubého domácího produktu.

Velké obavy nyní způsobuje vývoj v Libyi, která je čtvrtým největším vývozcem ropy v Africe a dvanáctým na světě. Denně těží zhruba 1,6 milionu barelů ropy, z čehož jde asi 1,1 milionu barelů na vývoz, převážně do zemí jižní a západní Evropy. Některé nadnárodní koncerny, které v Libyi těží, v reakci na nepokoje začaly omezovat těžbu.

Vysoké ceny ropy škodí jak spotřebitelům, tak samotným těžebním firmám. Pokud se začnou zvyšovat příliš rychle, mohou značně ochromit ekonomickou aktivitu a snížit poptávku po pohonných hmotách. Drahá ropa může oslabit obchodní bilanci průmyslových zemí, zvýšit inflaci, a přimět tak centrální banky ke změně měnové politiky, zpravidla ke zvýšení úrokových sazeb.

Situaci by mohla pomoci zlepšit Saúdská Arábie, která je klíčovým členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a má stále ještě volné těžební kapacity. Saúdové ale zatím nevidí ke zvýšení těžby důvod. Podle analytiků je ale důležité, aby Saúdskou Arábii nepotkaly protesty v takovém rozsahu, jako teď Libyi.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba