Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ví Německo, kde s opouštěním jádra sehnat elektřinu? Z Řecka chce solární supervelmoc a proud dovážet

Ví Německo, kde s opouštěním jádra sehnat elektřinu? Z Řecka chce solární supervelmoc a proud dovážet

22.06.2011 12:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Řecko potřebuje především růstovou perspektivu své ekonomiky. Bez ní bude také velmi těžké prosadit zatížení německých daňových poplatníků rizikem, které přináší nový záchranný program pro něj. Uvedl to německý ministr financí Wolfgang Schäuble pro německý list Die Zeit. S jeho slovy se jistě ztotožní řada dalších ekonomů. Způsob, jakým by požadavek měl být naplněn, se má dle dalších slov ministra stát součástí mozaiky žehlení domácího problému, totiž následků rozhodnutí o odklonu Německa od jaderné energetiky a hledání odpovědí na otázku, kde v budoucnu „zelenou“ elektřinu brát. Schäuble si myslí, že v mimo jiné v Řecku a dalších zemích jižní Evropy.

Právě obnovitelná energie podle jeho slov představuje konkurenceschopný produkt, který by mohl nastartovat tamní ekonomiku stále zápolící s recesí. „Řecko má mnohem více hodin ročně, kdy svítí slunce, než my. Elektřinu by tak mohlo vyvážet k nám a řecká ekonomika by tak posílila svoji exportní konkurenceschopnost,“ míní ministr. Dodává navíc, že podobnou cestou by se měly kvůli výhodné poloze vydat i ostatní středomořské státy. Itálie například již nyní patří mezi největší producenty solární energie. "Je to jeden z přístupů, že budeme země Středomoří více tlačit směrem k obnovitelné energii," uvedl Schäuble.

Řecko podle Schäubleho stále je „k záchraně“, ale musí pohnout zejména právě s konkurenceschopností ekonomiky, která je dle jeho mínění zásadní překážkou možnosti splácet dluhy. Zdůraznil také, že Řecko má zhruba 300 miliard eur majetku, který může být privatizován, ale plány nestačí kreslit na papír a odhlasovat, ale především je naplňovat. „Z vlastní německé zkušenosti víme, že privatizace není jednoduchá ani rychlá, ale redukci zadlužení touto cestou o 50 miliard eur během tří až pěti let vidím jako realizovatelnou,“ uvedl Schäuble. Ministr dále zdůraznil nedostatečnou efektivitu výběru daní.

Německo podle Schäubleho musí nyní i doma přesvědčovat, že eurozóna je pro něj přínosem. „Politicky i hospodářsky. Největší přínosy z existence eura má Německo a proto také Německo má silný zájem na stabilním euru a konkurenceschopné eurozóně,“ uvedl Schäuble.

(Die Zeit, Bloomberg, AFP, čtk)


Váš názor
  •  
    22.06.2011 12:57

    Když mluví ideologové, rozum pláče.
  •  
    22.06.2011 12:31

    Německo si neumí přivezt energii ani ze severu do Bavorska bez pomoci Polských a Českých sítí, tak kudy bude dovážet energii z Řecka? Je to další pokus, jak vytáhnout peníze od Řeků přes dodávky fotovoltaické technologie od největšího producenta teto technologie, který je - světe div se - z Německa. Řecko klesne ještě hlouběji a Německý stát získá dodatečné prostředky na sanaci svých bank, které drží podstatnou část řeckých dluhopisů.
    Jozef
    •  
      22.06.2011 13:08

      tak to řekům fakt pomůže. Investoři budou ze zahraničí_nejlépe z Německa, zisky z fotovoltaiky potečou opět ven, doma_řekům se zdraží elektřina, všem stoupnou náklady_občanům, firmám, které utečou, sníží se konkurence schopnost celé země, začarovaný kruh se uzavírá. Zoufalá unie, zofalá řešení.
      masox
      •  
        22.06.2011 14:00

        Ten kdo popírá právo silnějšího diktovat podmínky, ten popírá kapitalismus, možná neúmyslně. Možná by byl někdo radši, kdyby na území Německa žil jiný národ, ale to je demagogie. Každý jiný na místě Němců a v jejich pozici by se v Evropě choval stejně, každá velmoc se snaží o totéž! Sluneční energie je alternativou budoucnosti a rozvodné sítě po jednotlivých světadílech budou muset projít podobně bouřlivým vývojem, jako kdysi síť interneru. Několik pitomců v Česku díky nejprve dotacím a následně arbitrážím zprofanovalo energii z obnovitelných zdrojů. Titíž pitomci jsou rádi, že ČEZ musel z toho důvodu zvýšit ceny odběratelům. Druhou částí ceny jsou distributoři, kterým jde cenová regulace také na ruku. Právě distributoři energií své zisky investují do rozvodných sítí, ale k tomu potřebují politicky stabilní prostředí, bez něhož nelze rozhodovat o dlouhodobých projektech. Nikdo neinvestuje do projektů v politicky nestabilních zemích a tzv.demokratizace arabských zemí v Severní Africe shodou okolností otevřela distributorům saharský projekt, který jednou začně pomáhat budovat střední třídu.... V konečném důsledku je jedno, komu za elektřinu přeplácíme. Jsme regionálně v Evropě. Evropský vlastník se chová více uvědomněle v sociální oblasti, přičemž většina z lidí chápe, co kapitalismus obnáší. (Viz.německý opel, kdyby neměl minimálně střednědobou perspektivu, vlastník by ho dávno zavřel a sociální dopad by neměl důvod řešit.)
        Mudrc
        • A další pitomec,
          23.06.2011 13:38

          který nerozezná internet od internacionály a fyziku od poezie tady poučuje´druhé. Samozřejmě, že z velkého německa se stal spolek blbců a tam stejně jako tady dělají politiku idioti, kteří by se jinak neuživili. Vlastně jo, protože jim to žere třeba Mudrc.
          cloumal
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data