Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Návrat k řecké drachmě – Rozetnutí gordického uzlu, nebo cesta do pekel?

Návrat k řecké drachmě – Rozetnutí gordického uzlu, nebo cesta do pekel?

02.11.2011 14:11, aktualizováno: 2.11. 17:05

Aktualizováno

Desetileté manželství z rozumu, které Řecko uzavřelo s eurem, může podle posledního vývoje v zemi dospět k rozvodu. Konečný verdikt mohou již v prosinci vyslovit Řekové v referendu. Pokud zvítězí neochota podvolit se podmínkám mezinárodních věřitelů a národní hrdost, může to znamenat nejen konec dlouho stavěného plánu na řešení evropské dluhové krize, ale i tvrdý bankrot země. Centrem odborné diskuse se nyní opět stává možnost vystoupení Řecka z eurozóny a návrat k vlastní měně.
 
Na oficiálních místech je toto téma stále tabu. Výjimkou je snad jen projev řecké eurokomisařky Marie Damanaki, která již před půl rokem uvedla, že Řecko stojí před historickým rozhodnutím mezi setrváním v eurozóně, za cenu velmi tvrdých úspor, nebo návratem k řecké drachmě. Tento ojedinělý hlas však zapadl v mnohem četnějších ujištěních politických špiček, že Řecko rozhodně nehodlá eurozónu opouštět.

Scénář, který by podle většiny ekonomů nastal při exitu z eurozóny, by zcela jistě zahrnoval bankrot této země s dluhem 500 miliard dolarů, run na řecké banky, ostrou devalvaci staronové měny až o 50 procent a s tím spojený strmý nárůst inflace. Podle dřívější analýzy týdeníku Economist by pro zabránění finančnímu kolapsu musela být drachma zavedena naráz a plošně. Řecká centrální banka by musela velmi rychle do oběhu dostat značné množství nové hotovosti, dále stanovit úrokovou míru, inflační cíl, a hlavně oficiální směnný kurz vůči hlavním světovým měnám. Pak by podle ekonomů došlo k rychlému oslabování staronové řecké měny. Devalvace by ovšem znehodnotila úspory Řeků, a nešlo by tak vyloučit sociální bouře a vleklé soudní sporu. Mezinárodní věřitelé by navíc pravděpodobně do země v následujících letech nebyli ochotní investovat.

Řecká veřejnost se nastíněného vývoje bojí natolik, že se v posledním průzkumu řeckého deníku Kathimerini dvě třetiny řeckých přály zachování eura, zatímco jen necelých 30 procent bylo pro návrat k drachmě. Podle průzkumu jsou také dvě třetiny řeckých obyvatel prakticky smířeny s tím, že se jejich země nevyhne bankrotu navzdory sérii vládních opatření. Podobné mínění mají zřejmě i finanční trhy, když včera výnos dvouletého řeckého dluhopisu vylétl skoro o 7 procentních bodů až na rekordních 84,66 procenta. Výnos jednoletého dluhopisu se pak vyšplhal až na 206 procent.

Odborníci, podle nichž pozitiva vlastní měny převažují nad bolestivými následky, však nepřestávají existovat. „Názor, že by Řecko mělo vystoupit z eurozóny je rozšířenější, než byste si mysleli,“ říká řecký ekonom Costas Lapavitsas působící na University of London. Mimo hranice Řecka se k myšlence na řešení řecké krize skrze drachmu řadí známí ekonomové jako například Nouriel Roubini, Kenneth S. Rogoff a Martin Feldstein a pro se několikrát vyslovil i známý investor George Soros.

Přívrženci návratu Řecka k drachmě připomínají, že tvrdé škrty, k nimž mezinárodní investoři zemi dotlačili v posledních dvou letech, zemi dávají velmi dobré výchozí podmínky pro bankrot a nový začátek. Deník New York Times uvádí, že bez započtení nákladů na dluhovou službu země by mělo Řecko již v příštím roce dosáhnout přebytku rozpočtu ve výši 1,5 procenta (s úrokovými náklady -8 % HDP). Připouštějí sice, že by po ohlášení záměru nastala panika, ale na příkladu Argentiny, která po zrušení navázání kurzu na dolar v roce 2002 zaznamenala exportní boom, argumentují proti přehnaným obavám.

Za hlavní výhody většina ekonomů z „tábora pro drachmu“ považuje návrat k vlastní měnové politice, který by zemi svázané úspornými opasky fiskální politiky vrátil potřebnou flexibilitu. Dále potom - s ohledem na očekávanou významnou devalvaci staronové měny – vylepšení obchodní bilance díky omezení dovozu a zatraktivnění vývozu.

Řecký ekonom Theodore Mariolis ve své nedávné studii označil za hlavní problém dnešního Řecka ztrátu mezinárodní konkurenceschopnosti. Její propad od vstupu země do eurozóny odhaduje na 30 procent. Právě přijetí drachmy a následná devalvace o 50 procent by přitom podle ekonoma působícího na Panteion University v Athénách tuto díru zalátala.

„Hotel v Řecku je dvakrát dražší, než hotel v Turecku,“ říká další řecký ekonom Theodore Katsanevas bojující o návrat země k drachmě a volající po ještě tvrdších vládních škrtech, než od země žádá Evropa a Mezinárodní měnový fond. Drachmu přitom bere jako potřebnou živou vodu pro tuto ekonomiku u Středozemního moře. „Nyní jsme skoro mrtví a to, co potřebujeme, je vzkříšení,“ vyslovil se ekonom při nedávném vystoupení v jedné řecké televizi.

(Zdroj: New York Times, Kathimerini, Bloomberg, CNBC, Reuters, The Economist)


Váš názor
  • to je mi spolek ta eu
    03.11.2011 14:26

    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/249391-kdo-opusti-euro-musi-pryc-z-cele-eu-varoval-brusel.html?ref=zpravy-dne k zblití
    tlustý hrabě
  • Změna měny
    03.11.2011 13:56

    Ale nestrašte, přece nemůžete připodobňovat řeckou vládu té komunistické z padesátých let. Lidé by o úspory neměli přijít. Vždyť není problém vyhlásit a měla by to řecká vláda udělat co nejdříve, že i při případném přechodu k drachmě zůstanou lidem eurové účty. Osobně si však myslím, že každý Řek, který má úspory, už je převedl do zahraniční banky a ještě lépe do franku nebo dolaru. Řecké banky musejí být totálně prázdné. Co myslíte?
    situace.info
    • Re: Změna měny
      03.11.2011 14:04

      Pod to bych se taky podepsal. BTW: kromě toho, že už většina řeků žádné úspory nemá... ale mají volební právo, což při zrušení referenda vyvolá nové nepokoje...
      Jesse
  • taková prkotina?:-)
    03.11.2011 12:47

    no, aspoň máme o čem diskutovat. Doufejme, že se svět zase zotaví a budeme zase kšeftovat s bonama. Lístky na příděl mají tradici :-)))
    Jesse
  •  
    02.11.2011 15:58

    "po ohlášení záměru by nastala panika" - no, my zkušení víme, že měnová reforma jde ututlat a prosadit přes noc, ne? :)
    Berounskej
    •  
      03.11.2011 12:49

      Asi si vezmu nějaký vysoký úvěr... Nejraději u banky, která zkrachuje:-)))
      Jesse
      • Nedoporučuji
        03.11.2011 14:23

        myslím, že případný konkurzní správce té banky může chtít okamžitě splacení všech poskytnutých půjček a vzhledem k tomu, že dochází k regulačním překmytům asi bys na tom byl po ustálení hůř. V době maximálního překmytu by sis musel půjčit jinde na zaplacení. Klasický klín klínem a ten nový je vždycky horší. No nic, to jen k té zkratce - nic ve zlém. Vysoký úvěr je dobrý jen pokud opravdu nic nemáš a ani nebudeš mít. Pak ti jej ale zase nikdo nedá. :-)
        pulec
        • Re: Nedoporučuji
          03.11.2011 14:26

          Omlouvám se, ten můj 'překmit' s tvrdým je už opravdu moc. Normálně se neopravuji, ale až takhle prznit jazyk. To dělá klávesnice PC. V ruce bych to nenapsal.
          pulec
    •  
      03.11.2011 12:44

      Trošku rozdíl. Češi měli v 53. v rukou bezcennou korunu, Řeci mají euro. Narozdíl od 53. je pro Řeka výběr hotovosti z banky záchranou.
      Hans
    •  
      02.11.2011 16:08

      Přesně tak :-) bohužel jsem o tom dost od rodičů slyšel... pamatujou si to do dnes a to, že druhej den úspory od jejich rodičů z dob první republiky, kteří podnikali, byly fuč.
      Chudas
      •  
        02.11.2011 16:18

        A tato křivda se vůbec neprobírá. Jakoby peníze na dům v bance byly něco diametrálně jiného než dům, třeba zadlužený, který se restituoval...
        Kalka.
        •  
          02.11.2011 16:29

          Čím víc peněz jsi měl, tím horší byl "výměnný poměr" (začínal na 5:1 a končil 30:1, v extrému až 50:1). Ale všechny závazky se přepočetly tím poměrem 5:1. Takže pokud sis vzal půjčku na dům a přitom měl ve slamníku spoustu peněz "kdyby něco", byl z Tebe přes noc žebrák... U lidí bych v tom alespoň viděl typickou komunistickou snahu "aby si všichni byli rovni". Ale podniky (30:1 bez pardonu) to muselo bolet ještě víc a chápu, proč pak nemohly konkurovat zahraničním firmám.
          Berounskej
          •  
            03.11.2011 12:47

            Podniky v té době v podstatě neměly vlastní peníze, dostávaly je na příděl.
            Hans
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university