Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tržby maloobchodů v USA v listopadu vzrostly jen o 0,2 %. Předvánoční sezóně dominuje klasika, chybí nové

Tržby maloobchodů v USA v listopadu vzrostly jen o 0,2 %. Předvánoční sezóně dominuje klasika, chybí nové "trháky"

13.12.2011 15:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Maloobchodní tržby ve Spojených státech v listopadu ve srovnání s předchozím měsícem stouply jen o 0,2 procenta po zvýšení o 0,6 procenta v říjnu. Růst byl nejnižší od června a mnohem nižší, než čekali analytici. Důvodem byl hlavně pokles tržeb z prodeje potravin. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zvýšení obratu o 0,6 procenta. Meziročně tržby v maloobchodech stouply o 6,7 procenta.

Růst nejvíce podpořil prodej automobilů a automobilových součástek, který vzrostl o půl procenta. Prodej potravin se však snížil o 0,2 procenta. Klesl i obrat čerpacích stanic, a to o 0,1 procenta. Jádrové tržby se zvýšily o 0,3 procenta po růstu o 0,7 procenta v předchozím měsíci. Jádrový ukazatel nezahrnuje prodej aut, stavebního materiálu a benzinu a více odpovídá spotřebitelským výdajům. Ty tvoří více než dvě třetiny ekonomické aktivity země.

New York Times upozorňují na to, že americké předvánoční sezóně chybí šťáva v podobě nových hitů, které by spotřebitelé prostě "museli mít". Prodejci údajně sázejí na klasiku, ale chybí nové "trháky". NYT to ilustruje na segmentu hraček. Zatímco předloni touto dobou například Američané horečně sháněli křečky Zhu Zhu Pets, letos se prodávají například angličáky, panenky či stavebnice Lego - tedy sortiment, jenž jde na odbyt celý rok. "Nevšimli jsme si toho, že by se zákazníci dožadovali jedné věci," uvedla viceprezidentka řetězce Target Stephanie Lucy. 

Nedávný průzkum organizací UBS a America Research Group dokonce ukázal, že třetina rodičů má problém sehnat pro děti nějaký dárek. Prodejci podle nich nenabízejí nic nového. Více než polovina respondentů pak uvedla, že letos neví o nějakém dárku, který by museli sehnat za každou cenu. V obou případech byl podíl takových odpovědí vyšší než loni. 

Podle NYT je za stagnací konzervativnost obchodníků. Po loňské předvánoční nákupní sezoně jim zůstaly velké zásoby hraček, kterých se pak museli v lednu narychlo zbavovat. Letos prodejci naopak objednávky hraček spíše omezovali. V srpnu a září, což jsou klíčové měsíce pro tvorbu vánočních zásob, meziročně klesl dovoz hraček do USA o 9,8 procenta. 

Dovoz klasických položek, jako jsou stavebnice Lego, ale naopak vzrostl. Podle Joshe Greena z analytické firmy Panjiva jsou obchodníci opatrní a sázejí na ověřené zboží, které jejich zákazníci znají a kterému rozumí. 

Nízké zásoby pro mnoho obchodníků znamenají, že se letos nemusejí obávat, že jim zůstane ve skladech zboží. V některých případech pak díky nim budou moci kvůli převisu poptávky na nabídkou zvýšit ceny. Řetězec Wal-Mart má například v tomto měsíci 12 nejpopulárnějších hraček na skladě méně než 40 procent času. U Targetu je to pak 50 procent. Další řetězec Toys “R” Us je na tom se 60 procenta lépe a chystá posílení skladových zásob. 

Na rozdíl od minulosti, kdy velcí obchodníci před Vánoci agresivně zlevňovali, tak letos na Američany nakupující hračky čeká spíše zdražování. "Tři, čtyři roky nazpátek Wal-Mart přicházel rok co rok se šokujícími slevami a dával každému na frak," podotkl analytik Eric Johnson. Letos podle něj řetězec rozhodně na hračkách prodělávat nehodlá. 

(Zdroj: čtk, Bloomberg, NYT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m