Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tržby maloobchodů v USA v listopadu vzrostly jen o 0,2 %. Předvánoční sezóně dominuje klasika, chybí nové

Tržby maloobchodů v USA v listopadu vzrostly jen o 0,2 %. Předvánoční sezóně dominuje klasika, chybí nové "trháky"

13.12.2011 15:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Maloobchodní tržby ve Spojených státech v listopadu ve srovnání s předchozím měsícem stouply jen o 0,2 procenta po zvýšení o 0,6 procenta v říjnu. Růst byl nejnižší od června a mnohem nižší, než čekali analytici. Důvodem byl hlavně pokles tržeb z prodeje potravin. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zvýšení obratu o 0,6 procenta. Meziročně tržby v maloobchodech stouply o 6,7 procenta.

Růst nejvíce podpořil prodej automobilů a automobilových součástek, který vzrostl o půl procenta. Prodej potravin se však snížil o 0,2 procenta. Klesl i obrat čerpacích stanic, a to o 0,1 procenta. Jádrové tržby se zvýšily o 0,3 procenta po růstu o 0,7 procenta v předchozím měsíci. Jádrový ukazatel nezahrnuje prodej aut, stavebního materiálu a benzinu a více odpovídá spotřebitelským výdajům. Ty tvoří více než dvě třetiny ekonomické aktivity země.

New York Times upozorňují na to, že americké předvánoční sezóně chybí šťáva v podobě nových hitů, které by spotřebitelé prostě "museli mít". Prodejci údajně sázejí na klasiku, ale chybí nové "trháky". NYT to ilustruje na segmentu hraček. Zatímco předloni touto dobou například Američané horečně sháněli křečky Zhu Zhu Pets, letos se prodávají například angličáky, panenky či stavebnice Lego - tedy sortiment, jenž jde na odbyt celý rok. "Nevšimli jsme si toho, že by se zákazníci dožadovali jedné věci," uvedla viceprezidentka řetězce Target Stephanie Lucy. 

Nedávný průzkum organizací UBS a America Research Group dokonce ukázal, že třetina rodičů má problém sehnat pro děti nějaký dárek. Prodejci podle nich nenabízejí nic nového. Více než polovina respondentů pak uvedla, že letos neví o nějakém dárku, který by museli sehnat za každou cenu. V obou případech byl podíl takových odpovědí vyšší než loni. 

Podle NYT je za stagnací konzervativnost obchodníků. Po loňské předvánoční nákupní sezoně jim zůstaly velké zásoby hraček, kterých se pak museli v lednu narychlo zbavovat. Letos prodejci naopak objednávky hraček spíše omezovali. V srpnu a září, což jsou klíčové měsíce pro tvorbu vánočních zásob, meziročně klesl dovoz hraček do USA o 9,8 procenta. 

Dovoz klasických položek, jako jsou stavebnice Lego, ale naopak vzrostl. Podle Joshe Greena z analytické firmy Panjiva jsou obchodníci opatrní a sázejí na ověřené zboží, které jejich zákazníci znají a kterému rozumí. 

Nízké zásoby pro mnoho obchodníků znamenají, že se letos nemusejí obávat, že jim zůstane ve skladech zboží. V některých případech pak díky nim budou moci kvůli převisu poptávky na nabídkou zvýšit ceny. Řetězec Wal-Mart má například v tomto měsíci 12 nejpopulárnějších hraček na skladě méně než 40 procent času. U Targetu je to pak 50 procent. Další řetězec Toys “R” Us je na tom se 60 procenta lépe a chystá posílení skladových zásob. 

Na rozdíl od minulosti, kdy velcí obchodníci před Vánoci agresivně zlevňovali, tak letos na Američany nakupující hračky čeká spíše zdražování. "Tři, čtyři roky nazpátek Wal-Mart přicházel rok co rok se šokujícími slevami a dával každému na frak," podotkl analytik Eric Johnson. Letos podle něj řetězec rozhodně na hračkách prodělávat nehodlá. 

(Zdroj: čtk, Bloomberg, NYT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data