Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Česká republika a půjčka MMF: Bouře ve sklenici vody

Česká republika a půjčka MMF: Bouře ve sklenici vody

14.12.2011 15:01
Autor: David Marek

Z dosavadní veřejné diskuze v ČR se zdá, že půjčka Mezinárodnímu měnovému fondu je novou a zásadní událostí. V aktuální diskuzi ovšem zaznívá celá řada nepřesností. Odhlédněme od politických aspektů a podívejme se na základní „technické“ informace. Závěry ve zkrácené formě jsou následující: Česká republika ve skutečnosti již půjčuje peníze Mezinárodnímu měnovému fondu. Z čistě technického hlediska by poskytnutí další půjčky MMF nezměnilo výši ani likviditu devizových rezerv, riziko portfolia devizových rezerv by se naopak mohlo snížit, ovšem stejně jako jejich výnos.

MMF a jeho finance

Na posledním summitu EU se předběžně dohodlo navýšení kapacity Mezinárodního měnového fondu o 200 mld. eur. Taková suma je příliš malá na to, aby mohla být součástí řešení dluhové krize v eurozóně. Nicméně, pokud by se přidaly neevropské země, zejména USA a Čína, mohlo by být navýšení kapacity MMF několikanásobně vyšší. Leveraging, který se nepodařilo prosadit na evropské úrovni prostřednictvím EFSF, by tak proběhl na úrovni MMF.

Primárním zdrojem financí MMF jsou příspěvky členských zemí podle určených kvót. V posledních letech se ukázala být kapacita MMF příliš nízká a tak bylo v roce 2006 a poté znovu v roce 2008 rozhodnuto u zvýšení příspěvků jednotlivých zemí. Celkový objem členských příspěvků na kapitál fondu by měl po zaplacení všemi zeměmi dosáhnout 477 mld. SDR (560 mld. eur, 14,4 bilionu korun, 375 procent českého HDP).

V roce 2009 bylo dohodnuto zvýšení kapacity MMF prostřednictvím kreditních linek poskytnutých vybranými zeměmi v celkovém objemu 500 mld. USD. Země EU tehdy poskytly 178 mld. USD, USA a Japonsko 100 mld. USD, Čína 50 mld. USD.

Pokud by se podle stejného klíče k Evropou nabízeným 200 mld. eur (154 mld. USD) přidaly ostatní země, mohla by se kapacita MMF zvýšit o 400-450 mld. USD. Celkové zdroje MMF by tak dosáhly 1,3 bilionu USD, z toho efektivně použitelná kapacita by činila asi 800 mld. USD (615 mld. eur).

ČR a MMF

Hlavním způsobem financování MMF je podíl členských zemí na kapitálu fondu. V případě ČR jde o příspěvek ve výši 1 mld. SDR, což je zhruba 30,2 mld. korun.

Vedle toho si MMF od roku 2009 zvyšuje svoji kapacitu kreditními linkami od členských zemí. Česká republika prostřednictvím ČNB přislíbila dohodou z března 2009 půjčit MMF 1,03 mld. eur, tedy zhruba 26,4 mld. korun. Dosud MMF z této částky čerpal pouhých 104,5 mil. SDR (123 mil. eur, 3,1 mld. korun) a dopad na strukturu devizových rezerv ČNB je zcela zanedbatelný.

Co se schvalovacího procesu týče, rozhodla o tom tehdy vláda (nikoli ČNB), která centrální banku požádala o použití devizových rezerv za tímto účelem (rozhodnutí proto předcházela konzultace s centrální bankou).

V tiskové zprávě vlády a centrální banky doprovázející půjčku MMF v roce 2009 se uvádí: „Půjčka MMF z devizových rezerv ČNB zůstane z platebně-bilančního hlediska jejich součástí. Nejedná se tedy o trvalé navýšení zdrojů MMF. V rámci platební bilance dojde ke změně struktury aktiv ČNB a vzroste pohledávka vůči MMF. Výše devizových rezerv ČNB převyšuje jejich potřebu, likvidita devizových rezerv se tím nesníží a bilaterální dohoda mezi ČNB a MMF navíc zahrne i tzv. encashment clause, která v případě potřeby zaručí okamžitou splatnost poskytnutých prostředků.“

Devizové rezervy ČR jsou poměrně vysoké a při použití standardních měřítek, jako je poměr rezerv vůči dovozu či krátkodobému zahraničnímu dluhu, se dostáváme k naprosto bezpečným hodnotám. I pokud by se devizové rezervy snížily o 89 mld. korun, stále by například poměr devizových rezerv ke krátkodobému zahraničnímu dluhu dosahoval vyšší hodnoty než v letech 2008 a 2009.

Půjčka MMF není žádným darem, jak často mylně zaznívá. Jde o úvěr, který je sice málo úročený, ale velmi bezpečný a kdykoli odvolatelný. ČR by se tak nemusela obávat, že v případě potřeby nebude mít po ruce rychle dostupnou likviditu. Zároveň se dá říci, že půjčka MMF by určitě byla bezpečnější investicí, než jsou dluhopisy v portfoliu devizových rezerv. Celkový rizikový profil devizových rezerv ČNB by se tak zlepšil (vezmeme-li do úvahy senioritu MMF coby věřitele).


Váš názor
  •  
    15.12.2011 11:16

    Pro ČR je zjevně významným rizikem FX effect, což u EURO zemí neplatí. O tom nikde ani zmínka. Úrok cca 0,5% p.a. je směšný.
    Accountant
  • KECY
    15.12.2011 9:00

    Rád bych věděl, odkud dostaneme zpět těch 90 mld, pokud je MFF daruje Řecku a podobným zemím, tedy převede naše peníze na nedobytné pohledávky?
    yena7
    • Re: KECY
      15.12.2011 9:17

      Ach jo, když pán bůh naděloval....
      tk69
      •  
        15.12.2011 12:32

        Bůh piště s velkým B. Pokud myslíte, že nám Bůh nadělí 90 mld zpět, jste optimista. Banky už odepsaly s velkým rachotem 50% řeckého dluhu, blíží se doba, kdy odepíší zbývajících 50% řeckého dluhu a to už třeba potichu. Budeme v podobné situaci - jenže nemyslím, že když odepíšeme 90 mld, že se bude jednat o disponibilní prostředky. Uveďte, tk, prosím zdroj, kde bude brát MFF peníze, když mu dlužníci nic nevrátí.
        yena7
        •  
          15.12.2011 14:22

          A proc by to v MMF nezkusili? Zeptaji se. My jim ty prachy dame. A oni to odepisou. Politicky se to vysvetli..
          pmx
  • Pujcka
    14.12.2011 16:54

    Jestli to dobre chapu, tak jde o pujcku, kterou je mozne chtit vratit pokud bude CR potrebovat devizove rezervy (pisete "okamzita splatnost"). Znamena to tedy, ze MMF ty penize bude mit vzdycky k dispozici (zarucene). At mi nekdo vysvetli, k cemu ty penize MMF potrebuje? Co s nima bude delat? Lide to nevi. Proto nesouhlasi. Dotovat bohate jiho-evropske staty, ktere nejsou schopne dostat svym zavazkum? No to neni prilis bezpecna investice.
    pmx
  • Nevím proč
    14.12.2011 16:44

    neřeknete celou pravdu. Je to článek na zakázku nebo je to jen váš osobní výmysl. Být majitelem Patrie, tak máte na hodinu padáka.Nejsem ekonom, ale myslíte si že pf MMF obsahující Řecké, Italské, Portuglaské a kdoví jaké ještě dluhopisy je bezpečnější než pf ČNB? To jste snad nemyslel vážně. Taky si myslíte, že pokud MMF poskytne úvěry zadluženým zemím, budou tyto peníze současně také k dispozici na požádání, jak píšete? To je přece blbost jako hrom. Že zůstanou jako pohledávka v devizových rezervách je asi zřejmé, ale jejich dobytnost bude asi hodně na vodě nemyslíte?
    jarom
    • Re: Nevím proč
      15.12.2011 9:49

      Takže jak je to doopravdy? Nechcete si posypat hlavu popelem a omluvit se čtenářům vašeho příspěvku a Patrii ? ....Premiér zároveň vyvrátil tvrzení, která se ve středu objevila v některých médiích. "Není pravda, že peníze, které bychom půjčili, by byly disponibilní a že Česko by je v několika málo letech mohlo dostat zpět." Navíc, země eurozóny půjčku poskytují za mnohem výhodnějších podmínek. "Ty si jednoduše sáhnou do Evropské centrální banky a MMF peníze převedou. "Česko a ostatní země, které euro nemají, musejí sáhnout na své rezervy," vysvětlil dále Nečas.
      jarom
    • Re: Nevím proč
      14.12.2011 16:53

      dobytnost je zarucena senioritou!!!
      Azb
      • Podle slovníku cizích slov je
        14.12.2011 17:02

        seniorita =stáří, nebo délka praxe, nebo zkušenosti. Ani jedno bohužel nezaručí, že MMF pokud peníze poskytne jako půjčku zadluženým zemím, budou tyto stejné peníze kdykoliv na požádání k dispozici ČNB.
        jarom
        • Re: Podle slovníku cizích slov je
          15.12.2011 9:33

          Se senioritou postupne prichazi senilita... No a pak uz je to jednoduche. Na pujcky se proste v MMF zapomene (Alzheimer). Pak uz nezbyva nez cekat na pomaly a nehezky konec prebujelych a zbytecnych evropskych struktur, vcetne MMF. Uz totiz nestaci zvysovat pocet summitu, ktere konci prohlasenim, ze v nejblizsi dobe urcite dojde ke shode. Nikdo nevi ke shode o cem, ani proc... Zacne nova doba - neplatis, prijde exekutor a zabavi ti majetek. Pro banky to plati taky. Pro staty taky...
          pmx
        • Re: Podle slovníku cizích slov je
          14.12.2011 17:07

          ja to napsal s ironii az sarkasmem v hlase, ovsem v pisemnem podani neni ton hlasu slyset. a jeste k tomu me napadla myslenka, na nejakou vasnivou spanelskou senoritu.. takze v podstate pujcka je pujcka a zalezi to ciste na dluznikovi, jestli ji zase navrati. zaruka navratnosti je vzdy fiktivni.
          Azb
  • Podělali jsme se z Mnichova
    14.12.2011 16:02

    poděláme se do trenýrek i dnes. Tehdy se taky argumentovalo. Jaká fakta, k čemu a proč? Naši politici nevynikají ničím, aby hleděli na zájmy země. Tyto figurky se rozklepou při prvním dupnutí. A je jedno jestli to jsou servilní socani a nebo obarvení komouši na modro !!! I Kalousek je "hrdina" jak bejk. Ne nadarmo dostal dvě medajle... teď se na oplátku předvede jako poslušný psík, zaštěká a daruje černé díře 90 miliard. Máme jich přece dost, že...hm... důchodci mu jistě rádi zatleskají :-(((
    Jesse
  • OTÁZKA NE TĚLO
    14.12.2011 15:53

    Čistě teoreticky lze s autorem souhlasit, otázkou ovšem je jaká je "kvalita" dluhopisů v portfoliu ČNB. Autor ve svém článku předjímá, že je horší než u MMF. Nejsem ani zastáncem ani odpůrcem této transakce, protože nejsou známé žádné podmínky této transakce. Obecně si však dovolím pochybovat, že ČNB při své obezřetnosti drží ve svém portfoliu nižší "kvalitu" než budoucí kvalita dluhu MMF. Zejména pak s ohledem na fakt jak MMF v posledních letech funguje, tedy že látá díru za dírou a je tak tedy nucen neustále navyšovat členské příspěvky, kterých se nějak podezřele nedostává.
    PEOPLETA
  • suchá fakta, jaká nádhera
    14.12.2011 15:10

    Fakta ale obecně bohužel zajímají málo lidí. Raději se plácají mezi dojmy a pojmy. Navíc se na tom snaží nahnat spousta lidí v čele s prezidentem politické body.
    Bo
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data