Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Maďarská dohoda: Banky ponesou ztráty z FX hypoték s vládou 2:1, započtou je proti bankovní dani. Ta od 2013 klesne na polovinu (+ komentář)

Maďarská dohoda: Banky ponesou ztráty z FX hypoték s vládou 2:1, započtou je proti bankovní dani. Ta od 2013 klesne na polovinu (+ komentář)

15.12.2011 12:59, aktualizováno: 15.12. 16:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Asociace maďarských bank uzavřela s vládou dohodu na řešení problému cizoměnových hypoték v zemi. Banky ponesou s vládou náklady na předčasné splacení FX hypoték v poměru dvě třetiny ku jedné třetině, dlužníkům více jak 90 dní po splatnosti bude 25 % jejich dluhu odpuštěno. Výměnou za tuto dohodu získávají banky možnost započíst si náklady na tuto směnu FX hypoték proti bankovní dani a ta bude navíc od roku 2013 snížena na 50 procent. Od roku 2014 nemá bankovní daň v Maďarsku převyšovat úroveň EU.

Podle vládou schváleného zákona se hypotéky ve švýcarských francích mohou do konce roku umořit při kurzu 180 HUF/CHF ve srovnání s tržním kurzem cca 240 HUF/CHF. Banky a vláda se dohodly, že náklady nad administrativně stanovený kurz 180 HUF/CHF vůči aktuálnímu tržnímu ponesou v poměru 2:1. Banky vládní program během pěti let bude stát zhruba 600 miliard forintů, vládu pak zhruba 300 miliard forintů. Součástí dohody je ujednání, že úvěry přes 90 dní po splatnosti budou z jedné čtvrtiny odepsány a celkově konvertovány do úvěrů ve forintech.

„Dohoda je milníkem a otevřena komukoli (všem domácnostem). Podpoří forint,“ uvedl šéf maďarské bankovní asociace Mihaly Patai. Dlužníkům má dohoda snížit měsíční splátky o 30 až 35 procent. Patai očekává na dohodu příznivou reakci trhů. Forint na dohodu prozatím reaguje růstem o 1,2 % na 301,4 k euru. Akcie OTP Bank rostou o bezmála 3 % k 3050 HUF/akcie a pomáhají indexu celého trhu BUX svojí 25% vahou k růstu o 0,3 %.

Skupina Erste dosud vytvořila rezervy v souvislosti maďarských FX hypoték v rozsahu 200 milionů EUR. Dodatečné ztráty plynoucí s dohody mezi vládou a bankami odhadujeme na dalších 200 milionů EUR, avšak většina z tohoto dopadu by měla být utlumena zápočtem proti odvodu v podobě bankovní daně. Celkový dodatečný dopad dohody na hospodaření Erste tedy vmínáme v podstatě neutrálně. Na základě propočtů tedy dohodu považujeme pro Erste za příznivou, jelikož trh se obával, že banky z FX hypoték ponesou další výrazné ztráty. Dohodu hodnotíme jako kompromis mezi nejlepším možným a nejhorším možným scénářem. Ten by náklady na směnu FX hypoték plně ponechal na bankách," uvádí analytik Patria Finance Tomáš Tomčány k maďarské dohodě mezi vládou a bankami o řešení FX hypoték.

Maďarské banky v úvodu prosince předložily vládě návrh, ve kterém nabídly, že ponesou z nucených umoření devizových hypotečních půjček při zvýhodněných kurzech v příštích letech ztrátu do 500 miliard forintů, realita je tedy +100 mld. HUF, ale proti odpisu z bankovní daně a snížení daně na 50 % od roku 2013. Dle asociace předčasné splacení FX hypoték bankám do konce listopadu už způsobilo ztrátu přes 90 miliard forintů, za celý rok dle odhadů 200 mld. HUF. Podle bankovní asociace potřebují banky proti těmto ztrátám dodatečný kapitál (jak již po 3Q rozhodla doplnit například Erste). Z letošních nákladů na směnu FX hypoték si banky mají proti bankovní dani započíst 30 procent.

Pode údajů PSZAF ukončili dlužníci do konce listopadu 53.563 devizových hypotečních smluv a splatili celkově zhruba 248 miliard forintů, což by při tržních kurzech činilo asi 339 miliard forintů.

Vláda svůj plán na snížení nákladů domácností na splácení devizových hypoték s bankami nekonzultovala. S bankami o problému devizových půjček začala jednat až pod tlakem Evropské komise.


Devizové hypotéky v nízkoúročených eurech a zejména švýcarských francích se pro Maďarsko staly vážným problémem v roce 2008 po prudkém poklesu kurzu forintu a byly jednou z příčin, proč si muselo Maďarsko tehdy vzít stabilizační úvěr od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Nyní mají maďarské domácnosti na devizových hypotékách dluh kolem pěti bilionů forintů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m