Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přichází evropská ztracená dekáda?

Přichází evropská ztracená dekáda?

23.02.2012 7:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle některých názorů by eurozóna mohla následovat příklad Japonska a vstoupit do ztracené dekády. Na poptávkové straně v Japonsku se coby hlavní problémy ukázaly být pokles investic a bohatství domácností a slabé čisté exporty vyvolané posilováním jenu. K tomu se přidala špatná ekonomická politika – rozpočtová konsolidace v nevhodnou dobu, váhavý postup ze strany centrální banky, neadekvátní snaha o vyřešení bankovní krize (opozdilá rekapitalizace, krátkozraký přístup ke špatným úvěrům), prudké snížení objemu nových úvěrů odrážející mimo jiné zavedení nových kapitálových požadavků.

Současná situace v eurozóně připomíná počáteční fázi japonské ztracené dekády v následujících bodech: Hluboká bankovní krize, silnější regulace bank, rozpočtová konsolidace v době recese, některé neadekvátní kroky při řešení bankovní krize (zátěžové testy, zvyšování sazeb Evropskou centrální bankou).

Mezi vývojem v Japonsku a eurozóně jsou ale patrné i rozdíly. Některé vyznívají pro eurozónu pozitivně: Kurz eura oslabil, evropské domácnosti nečelí plošnému poklesu bohatství, reakce na bankovní krizi byla rychlá (veřejné garance, rekapitalizace). Jsou tu ale i negativní rozdíly a kvůli nim vypadá situace v eurozóně ještě hůř než v Japonsku v roce 1991: Japonsko nečelilo krizi v oblasti vládního zadlužení a vždy bylo schopno svůj veřejný dluh lehce ufinancovat. A během bankovní krize mělo Japonsko dobře fungující fiskální unii.

Veřejné finance se v Japonsku zhoršily mnohem víc než v Evropě a snížen byl i jeho rating. I přesto ale vláda nikdy nečelila problémům při financování dluhu. Důvodem je to, že japonský veřejný dluh je z 94 % financován domácími úsporami. V Evropě panuje výrazně rozdílná situace – veřejný dluh jednotlivých zemí je z velké části financován ze zahraničí. Tento zdroj financí je v dobách finančního tlaku volatilnější a může vyvolávat tlaky na rozpočtovou konsolidaci i v nevhodnou dobu. A jak bylo uvedeno, eurozóna nemá ani dobře fungující fiskální unii. Bez fiskálních transferů od bohatých regionů se ale situace v některých oblastech periferie ve středně dlouhém období zhorší. A to do té míry, že se mohou rozhodnout eurozónu opustit.

Vývoj japonské ekonomiky před ztracenou dekádou, během ní a po ní ukazuje graf. Zobrazeny jsou čisté exporty (levá osa), HDP, spotřeba soukromého sektoru a investice.

lostd

(Zdroj: Natixis)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data