Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co se děje na komoditách

Co se děje na komoditách

09.03.2012 18:06

Komodity jsem zde poslední dobou trochu zanedbával a Bespoke zrovna zveřejnila přehled jejich cenového vývoje, takže spojím příjemné s užitečným. Tu nejdůležitější - ropu, ale protentokrát nechám stanou, protože růst její ceny již vyvolal úvah dost. Jen připomenu, že na citlivé zabrždění globální ekonomiky stačí podle mnoha odhadů držet cenu delší dobu nad cca 115 - 120 dolary za barel (pro více viz např. „Ropná divoká karta“).

Zlato se dál tluče mezi návaly averze k riziku (kombinované se slepou vírou, že jde o bezpečné aktivum) a obavami z inflace (hnané slepou vírou, že nárůst velikosti rozvah centrálních bank rovná se růst širších peněz rovná se vysoká inflace). Investoři si tak mohou dále vybírat podle libosti: Kupovat, když se situace v eurozóně zhoršovala, pak zase kupovat proto, že ECB dodává trhu likviditu a nakonec korigovat, když už se těžko hledá onen „větší blbec“, který koupí za ještě vyšší cenu.

Zdá se mi ale, že uvedené slepé víry přece jen polevují, což by znamenalo, že prostor pro další růst cen zlata je omezen. Otevřelo by ho asi jen další QE a jeho ekvivalenty, výsledné oslabování dolaru, oslabování dolaru hypoteticky vyvolané klesající důvěryhodností USA, či další kolo paniky v Evropě. Zatím tedy většinou žádné sázky na spadnutí. Na druhou stranu je ale podle mne dobré vnímat zlato jako formu pojištění proti naprostým extrémům – černým labutím s dvěma bílými pruhy na zádech. A u pojištění nás v první řadě nezajímá zisk, takže bych nečekal ani nějaký prudký propad ceny zlata. A i kdyby přišel, svou zlatou část portfolia prodávat pravděpodobně nebudu.

komodity

Zdroj: Bespoke

Ceny plynu jsou podle mého velkou lekcí všem technikům, kteří nevěnují alespoň trochu pozornost fundamentu a strukturálním změnám. Stříbro je z hlediska cenového chování zlatem s cyklickým – průmyslovým komponentem. Přes něj se tak dostáváme k průmyslovým kovům - zde je a bude rozhodující vývoj v Číně, zapomínat ale samozřejmě nesmíme na USA a vlnovitý vývoj v Evropě.

Pro ty, kteří se domnívají, že ceny mědi fungují jako předstihový ukazatel vývoje v globální ekonomice, neposkytuje předposlední graf příliš povzbudivý obrázek. Dr. Copper se totiž i přes rozšířenou rally na rizikových trzích zatím nijak zvlášť neodvázal. Před časem jsem se zde ale pokoušel poukázat na to, že jeho predikční schopnosti jsou médii asi trochu přeháněny a například vládní dluhopisy si v tomto smyslu vedou mnohem lépe.

Pátek přinesl poměrně významnou zprávu: únorová inflace v Číně klesla na 3,2 %, což by zejména po lednové chladnější sprše mělo samo o sobě zapůsobit jako životabudič. Zdá se ale také, že spolu s nižší inflací poklesla nečekaně i ekonomická aktivita, takže celkový efekt je sporný. Začíná to trochu připomínat ne zrovna povzbudivé západní kolečko „je zle, tudíž je dobře, protože se bude stimulovat“. Každopádně sledujme Čínu nejen kvůli Číně. U komodit ještě připomínám, že globální PMI od konce roku 2011 roste (odrazil se od 50), v únoru ale přišel určitý pokles. Ze současné hodnoty cca 52 na úroveň 55 dosaženou v roce 2010 je ale ještě kousek cesty.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    13.03.2012 16:39

    Jj, to je fakt, ale tu cihlu zlata si i v době hladomoru vyměním za jídlo, protože najdu protistranu. S akciemi si tak akorát vytřu... Můj názor. Jen jsem chtěl říct, že mi vadí jak se všichni otírají o zlato, diamanty, stříbro... Je to věc názoru. Proč platit poplatky za zbytečné obchody 5x za den, když mi může něco v klidu "bobtnat" v safe boxu?
    bamboos
    •  
      13.03.2012 17:57

      Abys nebyl nemile překvapen. Četl jsem pár článků popisujících život v obleženém bosenském městě v r.1992 anebo v Argentině v době ekonomické krize o 10 let později. V obou případech zkolabovala místní měna, ale i přesto po zlatě zrovna moc velká sháňka nebyla. Mnohem větší cenu měl chlast, káva, tabák, potraviny nebo munice.
      opravář vesmírné stanice
    •  
      13.03.2012 16:59

      Mno, já zase držím pozemky. Nikterak veliké, ale v pohodě mě s celou rodinou nasytí :-)) To se o zlatu říct nedá, i když je goldna pro mne velmi dobrý obchodní instrument, to zase jo.
      Jesse
  •  
    13.03.2012 15:51

    Zdravím, zajímalo by mě, z čeho vychází Váš názor na to, že zlato jako komodita je taženo "slepou vírou"? Když se podíváme na vývoj ekonomiky, jak se roztáčí tiskařské stroje na bankovky (ne peníze!!) a na to, že zlato dělá +20% ročně tak mi to přijde jako velice dobrá investice pro někoho, kdo nechce cpát peníze do chřtánu ivestičním zprostředkovatelům na akciích. Nemluví z Vás trochu závist? Chápu, že zlato jako komodita pro Vás není zajímavé z toho pohledu, že "čendu" neotočíte 6x za den na nákup / prodej a nemáte z toho poplatky...
    bamboos
    •  
      13.03.2012 16:02

      Cenu zlata vždy určovala důvěra v tuto komoditu. Takže pokud se zvyšuje důvěra, musí vznikat i asociace "slepé víry". To je koneckonců jediný důvod, protože mají investoři strach a ve strachu se hledá bezpečný přístav. Mno, až vypukne hladomor, tak za to zlato si beztak nikdo vajca nekoupí. Některé komodity budou určitě vzácnější..., myslím proto, že autor napsal z tohoto důvodu pojem "slepá víra"...
      Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university