Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Meltzer: Rostoucí nerovnost není výsledkem politiky vlád, ale globálního trhu

Meltzer: Rostoucí nerovnost není výsledkem politiky vlád, ale globálního trhu

12.03.2012 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Růst nerovnosti mezi lidmi s nejvyššími příjmy a zbytkem obyvatel byl za poslední tři desetiletí patrný v řadě zemí vyspělého světa včetně USA a Švédska, zemí, jejichž daňová politika je diametrálně rozdílná. Rostoucí nerovnost není důsledkem politiky vlád, ale vývoje globálních tržních sil, které v první polovině 20. století nerovnost naopak prudce snižovaly. Pro WSJ to napsal profesor a americký ekonom Allan Meltzer.

Profesor na Carnegie-Mellonově univerzitě se v článku staví proti atmosféře vládnoucí po vlně rovnostářského hnutí Occupy Wall Street a polemizuje s názorem, podle něhož rostoucí rozdíl mezi příjmy jednoho procenta nejbohatších a zbylých 99 procent je důkazem nutnosti vyměnit "nespravedlivý americký kapitalismus" za sociálnědemokratický systém evropského střihu. Tento pocit v rámci předvolební kampaně v USA vší silou povzbuzuje prezident Barack Obama. Podle Meltzera si ale veřejnost "bez ohledu na ekonomickou filozofii zaslouží správný výklad příčin".

Meltzer odkazuje na studii švédských ekonomů Jespera Roineho a Daniela Waldenströma, kteří srovnali vývoj podílů příjmů nejbohatšího jednoho procenta v sedmi západních zemích za sto let do roku 2004. Ukazuje se, že u všech zemí tento ukazatel sledoval stejný trend - podíly nejbohatších na celkových příjmech do 50. let prudce klesaly, v období sociální a redistribuční politiky 60. a 70. let se snižovaly jen mírně a od 80. let opět rostly.

Meltzer

Stejný trend svědčí podle Meltzera o tom, že daňová politika jednotlivých států příčinou takového vývoje být nemohla, protože ta se v zemích jako USA, Švédsko, Francie, Kanada nebo Nizozemsko výrazně lišila. Nejvýraznější nárůst podílu příjmů nejbohatších zaznamenaly od 80. let USA a Švédsko, země se zcela rozdílnými systémy příjmové redistribuce.

Ve Spojených státech, kde lidé tradičně tolerují vyšší nerovnost, se podíl příjmů nejbohatšího jednoho procenta zvýšil z osmi procent v roce 1980 během čtvrtstoletí na 15 procent. Ve vysoce rovnostářském a sociálním Švédsku ale vzrostl tento podíl rovněž dvojnásobně, ze čtyř na osm procent.

Hlavní příčinou je podle ekonomů nástup levné pracovní síly z Číny a Indie na světový trh, protože ten zpomalil růst příjmů pracujících ve vyspělém světě. zatímco příjmů bohatých se příliš nedotkl. Další výhodou bohatých je, že mnozí z nich mají jedinečné schopnosti, po nichž poptávka v moderní době silně roste. Mezi jedno procento lidí s nejvyššími příjmy totiž zdaleka nepatří jen bankéři a šéfové velkých firem, ale i hvězdy showbusinessu, profesionální sportovci, chirurgové nebo špičkoví právníci.

Nejvýraznější změnou, kterou švédská studie zjistila, je dramatický propad podílu příjmů nejbohatších ve Švédsku z více než 25 procent na počátku 20. století pod deset procent počátkem 60. let, těsně před nástupem masivních redistribucí a sociálních programů. Tento historický trend vysvětlují ekonomové poklesem reálných úrokových sazeb, který snížil příjmy rentiérů. "Tuto změnu zajistil rozvoj kapitalismu, ne příjmová redistribuce," konstatuje Meltzer. Poukázal přitom na to, že i po zavedení rozsáhlého sociálního systému ve Švédsku s jeho konfiskačními daňovými sazbami činil rozdíl mezi podílem nejvyšších příjmů v USA a Švédsku v roce 1980 jen čtyři procentní body.

Meltzer proti tendencím světových politiků razantně zdaňovat bohaté argumentuje názorem prezidenta Johna F. Kennedyho - lepší je "rostoucí příliv, který zvedá obě lodi", to znamená, že je lepší podpořit ty, kdo jsou nositeli inovací a ekonomického růstu, než na ně uvalovat vysoké daně. Kennedy 20 let před Ronaldem Reaganem snížil vysoké sazby daně z příjmu, což zvýšilo vládní výnosy z daní a zároveň podpořilo růst ekonomiky.

(Zdroj: čtk, WSJ)


Váš názor
  • Profesorský "výklad"2012
    12.03.2012 14:02

    U nás na Slovensku sme po "víťazných voľbách" a k tomu ešte takýto DARČEK od p. Prof. Meltzera...Je vskutku USAEUROobjavné - konštatoavať, ako "videl" úlohu štátu a ekonomiky Keneddy do 1963.....asi aj PRETO sa dožili LEN JEHO myšlienky, akoby sa písal rok 1982 - a nie 2012!!! Ešte krajšia je "úvaha" o JEDINEČNÝCH schopnostiach bohatých -vskutku GENIÁLNY počin v dobe USAHYPOkrízy v USA a vo svete, a ešte vyšperkovaný našou GORILOU a jej tušenému EUROGORYĽOVANIU -u nás najmenej od roku 2004,ak nie včaššie....Už len dodať že "okupyrebeli 2011-2012" sú potomkovia EUROBOĽŠEVIKOV z VOSR 1917 - potom sa už len "v zdraví dožiť roku 2017" a ono sa to eurovyvrbí....Potom zase "USAEUROjedineční bankári /ako za Parížskej komúny vo Versaj..../ vezmú "PO BARIKÁDACH 2017" veci "do svojich rúk" a na ďaľších STO ROKOV určia azimuty pre seba,manežerov -hlavne vojensko-priemyselných komplexov a pridružených podkomplexovaných i nadnárodných podfiriem, pridajú sa STARSšoubiznisu, profišportovcov,chirurgov,právnikov a potom .....ZA NIMI -MILIÓNY IDIOTOV SVETA na čele s budúcimi "eurobezdomovcami" , ktorých z počtu 99% budú "zásoby na roky".... Je na "nobelovku 2017" svetovo vyspelé a civilizačné "VEDECKE ÚSILIE" -zdôvodňovanie úspechov kapitalizmu a demokracie 1945-2012 vo svetle stavu 2008-2012. Už začínam euroveriť, že takú 200ročnú "flexibilitu" akú má kapitalizmus, nemá žiadny IZMUS, ale ako tento IZMUS skončí - príkladov je z minulosti dosť, keď na viac pod "vedením USA&OSN&EU nemáme a mať ani po roku 2022 nebudeme?! ČO však bude 7. novembra 2017 -to sa dá tušiť, aj bez Mertzerovcov a podobných USA i EU -profesorov 2012....
    turcan
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů