Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Při růstu ekonomiky dle prognózy již nebudou třeba nové škrty

Kalousek: Při růstu ekonomiky dle prognózy již nebudou třeba nové škrty

16.04.2012 8:29
Autor: ČTK

Pokud se česká ekonomika bude vyvíjet podle současné prognózy ministerstva financí, vláda se do konce volebního období zřejmě nebude muset uchylovat k dalším razantním ekonomickým opatřením. V dnešním pořadu Partie televize Prima family to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. 

Ministerstvo financí počítá pro letošní rok nadále s mírným růstem ekonomiky o 0,2 procenta. Pro příští rok úřad zhoršil odhad růstu na 1,3 procenta z lednových 1,6 procenta. 

Kvůli nízkému růstu ekonomiky je dle Kalouska nutné přistupovat k úsporným opatřením a snižování deficitu. "Pokud se bude ekonomika vyvíjet podle naší prognózy, nemusíme do konce volebního období dělat žádná další razantní opatření, kromě těch, které jsme nyní zveřejnili," řekl Kalousek. 

Vláda se v letošním roce rozhodla zmrazit výdaje v rozpočtu za téměř 24 miliard korun. Hospodaření mají pomoci například vyšší sazby DPH, nižší růst penzí či rušení úřadů. Cílem je dodržet letos naplánovaný schodek státního rozpočtu 105 miliard korun a celkový deficit veřejných financí na 3,5 procenta HDP

Nutnost dalších fiskálních opatření však podle Kalouska může přinést neočekávaný vývoj na finančních trzích. "Jestli dojde k nějakému finančnímu krachu v eurozóně nebo v jiném regionu a ekonomika dostane negativní impulz, odpovědná vláda bude muset přijít s dalšími aktivními opatřeními," řekl Kalousek. "Žijeme v době bouří a turbulencí," dodal. 

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky jsou ekonomická opatření vlády nekonzistentní a vůči některým sociálním skupinám nespravedlivě tvrdá. "Na vládní škrty doplatí nejvíce zaměstnanci se středním příjmem a senioři," řekl. 

Kalousek míní, že ekonomické zatížení občanů v důsledků vládních změn je rovnoměrné pro všechny. "Celé populaci klesnou reálné příjmy," uvedl ministr financí. Je však podle něj důležité, aby se příjmy lidí časem nesnížily skokově s dramatickým efektem. 

Vláda chce podle Kalouska zhruba do měsíce jednat s opozicí o možnostech, které by mohly ekonomice prospět a pomoci k růstu. "To je správný krok, jsme na tuto debatu připraveni," dodal Sobotka.


Váš názor
  •  
    16.04.2012 11:35

    Nejlepší chemický ekonom u nás a v přilehlém vesmíru, je dostatečně znám svými prognózami z let 2008. To je tak spolehlivé jako věštění z křišťálové koule a jeho hodnota, pokud možno ještě menší. Naštěstí trpní tak krátkou pamětí, že se už při každém a dalším odhadu nemusí ani nečervenat.
    grey
  •  
    16.04.2012 10:51

    Takový ministr financí je brzdou rozvoje ekonomiky tohoto státu a kapitálový trh je odrazem ekonomiky,proto pokud bude na postu MF tento člověk nemá stát sebemenší šanci k úspěchu!
    obchodnik
  •  
    16.04.2012 10:29

    Přesto,že Kalousek řídí finance tohoto státu do ztracena(......) ma tato ekonomika sílu jít do plusu. Kladu si otázku, kde by tento stát byl kdyby mu nevládly kalouskové, ale lidi, kteří ekonomice opravdu rozumí a navíc nepracují pro velice úzkou skupinu TOP lidí.
    Homo
    •  
      16.04.2012 11:01

      Kalousek pracuje ve prospěch jedné konkrétní skupiny lichvářů, kteří mu za jeho služby udělili již dvakrát diplom "nejspolehlivějšího nasazeného blba" v ekonomice východních států. Kalousek jim ze servility a za odměnu prodává státní dluhopisy jak na běžícím páse a tady ty prachy skončí v rukou kmotrů. Na tuto skupinu je napojena taktéž Katolická církev. Tato taktika vysávání krve z cizího je přece už známa po mnoha století. Kalousek je jejich člověk, nikoliv český erudovaný ekonom. Chudí na duchu, kteří ho volili. NEPOCHOPITELNÉ.
      Jesse
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů