Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
John: Podpoříme trojkoalici s Peakovci, nechceme vítězství ČSSD a KSČM ve volbách

John: Podpoříme trojkoalici s Peakovci, nechceme vítězství ČSSD a KSČM ve volbách

19.04.2012 16:22, aktualizováno: 19.4. 17:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Věci veřejné nepodniknou žádný krok, který by vedl k předčasným volbám, uvedl předseda Věcí veřejných Radek John, podle kterého je potřeba zabránit vítězství a vládě ČSSD a komunistů. John, jehož VV se rozštěpila na dvě části, se v neděli schází s koaličními lídry z ODS a TOP 09 Petrem Nečasem a Karlem Schwarzenbergem. ODS se rozhodla koaliční smlouvu s VV vypovědět. Podle Johna se VV stanou "konstruktivní opozicí".

"My nejsme ti, kdo žene Českou republiku do předčasných voleb. Do předčasných voleb ji žene premiér Petr Nečas tím, že vypověděl koaliční smlouvu," řekl John. Strana se podle jeho slov nebrání zůstat ve sněmovně v opozici. "Je to komfortnější pozice. Nemusíme krvácet při návrzích TOP 09 a ODS," dodal.

Věci veřejné podpoří vládu ODS, TOP 09 a platformy vicepremiérky Karolíny Peake, pokud Peake bude prosazovat program Věcí veřejných. "Pokud Peake bude prosazovat program VV, tak my budeme souhlasit s koaliční smlouvou. Budeme hlasovat pro každý rozumný návrh," shrnul předseda Věcí veřejných.

Jeho cílem je zabránit předčasným volbám, které by podle průzkumů dopadly pozitivně pro ČSSD a KSČM. Pokud by se však platforma Peake odklonila od programu VV, John nevyloučil, že by strana hlasovala ve sněmovně pro vyslovení nedůvěry vládě.

Johnova strana, ze které v posledních dnech odešli všichni ministři a část poslanců, prý udělá vše pro to, aby se zemi Evropa nesmála. John ale jednoznačně neodpověděl na otázku, zda by i bez zastoupení ve vládě poslanci věrní původním VV nynější kabinet podrželi při opozicí vyvolaném hlasování o nedůvěře. "Tak daleko ještě nejsme," uvedl.

Vicepremiérka a do té doby místopředsedkyně VV Karolína Peake v úterý oznámila odchod ze strany a vznik vlastní platformy, která by se měla změnit v nový politický subjekt. Následovali oba další ministři nominovaní VV, kteří ale nejsou členy Poslanecké sněmovny, a nejméně šest poslanců. Koaliční partneři VV, především Nečasova ODS, na to reagovali rozhodnutím ukončit koaliční spolupráci s Johnovou stranou.

V pondělí má Peake Nečasovi oznámit, zda sehnala dostatek poslanců, kteří by podpořili současnou vládu, jinak ODS počítá s co nejrychlejšími předčasnými volbami. V nich by podle průzkumů zřejmě drtivě vyhrály levicové strany.

"Když někdo říká, že nás nechce v koalici, my říkáme výborně, nemáme s tím problém. V neděli budeme řešit celý ten proces," poznamenal dnes John. Strana je podle něj připravena přejít do konstruktivní opozice a dokonce se tam prý bude cítit mnohem lépe. Budou prý sledovat, jak Peake naplňuje program VV a hlasovat pro ty vládní návrhy, které budou mít jejich podporu.

"Nebudou hádky. Nikoho nebavilo hádat se s koaličními partnery. Ty vztahy byly tak mrazivé, že nikoho nebavilo sedět u jednoho stolu," poznamenal o situaci uvnitř končící koalice.

John, kterého počátek nynější krize zastihl v Polsku, se dnes se spolustraníky sešel na jednání předsednictva, které podle středečního rozhodnutí grémia strany kooptovalo do vedení šéfa VV v Olomouckém kraji Jiřího Kohouta. Naopak od pátečního večera, kdy se rozešli po jednání stranických orgánů, John nemluvil s Peake. Vicepremiérka mu prý nezvedala telefon a neodpovídala na textové zprávy. "Karolína neřekla slovo, a pak najednou vypálila zcela neočekávaně tohle. To je pro mne samozřejmě šokující," řekl ČTK. "Politika je ta nejhnusnější disciplína ze všech disciplín v lidské společnosti a člověk se s tím musí smířit," dodal John.

Přesto se prý odpadlíci z VV nemusí obávat, že by po nich strana žádala proplacení sedmimilionových směnek, které novopečení poslanci před dvěma lety podepsali jako pojistku proti přeběhlictví. "Vůbec to není na pořadu dne," poznamenal John. Podle něj se jednalo o demonstraci odhodlání, že VV budou jedinou stranou, která nebude mít přeběhlíky. "Tak jsme to hezky oddemonstrovali. Lidská duše je poněkud jiná," řekl předseda VV.

Za absurditu české politiky pak označil fakt, že zevnitř jedné strany vznikne platforma a zárodek strany další, která chce prosazovat úplně stejný program. "Máme tady nyní dvě frakce, které obě chtějí prosazovat program Věcí veřejných a považují ho za rozumný. To hodnotím pozitivně," řekl John.



(Zdroj: čtk, mediafax, ČT)


Čtěte více:

Peake se rozešla s VV, zakládá vlastní platformu a chce podporovat vládu
17.04.2012 17:20
Vicepremiérka Karolína Peake ukončila členství ve Věcech veřejných a o...
Nečas: Bezpečná většina pro vládu do pondělí, nebo předčasné volby
18.04.2012 10:28
Nebude-li mít nejpozději do pondělka 23. dubna premiér Petr Nečas jist...
Průzkum CVVM: ČSSD a komunisté jsou dvěma nejsilnějšími stranami
18.04.2012 16:21
Volby do sněmovny by v dubnu s více než třetinou hlasů vyhrála ČSSD. D...

Váš názor
  • On je snad nemocný
    20.04.2012 9:27

    Od pohledu vypadá John jako nemocný člověk. Svým prohlášením ztrácí poslední zbytky sympatizantů. Jedinou nadějí pro VV může být volba Jarolíma za předsedu VV. Ten má aspoň jasný postoj se kterým lze souhlasit nebo ne, ale je neměnný.
    Juniper
  • Defenestrace
    20.04.2012 8:47

    V této zemi již nepomůže nic jiného, než defenestrace a potom si každý z podvodníků rozmyslí jít do politiky, aby neskončil vyhozením z okna. To bude asi jediná možná očista politické scény.
    Deny:-)
  • ach jo, Johne
    20.04.2012 7:58

    Děláte přesně to, kvůli čemu komouši se socany zvítězí. Pro co tedy vyzýváš? Aby strany ODS s TOP09 pokračovaly v devastaci společnosti a státu? No prosím, vyzývej... za tento výrok jsi nahnal do náruče KSČ s ČSSD dalších pár stovek znechucených voličů. Víš, vnitřní problémy mafie nikoho nezajímají. Oni vás prostě zlikvidují. Se ptám - nebude to vítězství levice vlastně taková náhražka justice, kterou vaši partneři znehybněli na 20 let? Čert s vámi. Kvůli takovým nenažrancům jako jste vy, teď budeme muset civět na ty socialistické zrůdy další 4 roky...
    Jesse
  • skončete to....a neotravujte nás...
    20.04.2012 7:46

    "Politika je ta nejhnusnější disciplína ze všech disciplín v lidské společnosti a člověk se s tím musí smíři",... je tak hnusná, jak hnusní jsou tam politici...
    Karl von Bahnhof
  •  
    19.04.2012 16:48

    PROJEV PANA JOHNA MĚ ZNÍ JAKO KVIČENÍ PRASETE PŘED PORÁŽKOU.JENŽE ŘEZNÍKEM JSME MY,A MY NECHCEME VE VLÁDĚ A V PARLAMENTU JOHNY A PÍKOVÉ,KTERÝM, A NYNÍ PO PROJEVU PANA JOHNA JE TO UŽ NA BÍLE DNI, NEJDE O RESPEKT K HLASU LIDU ALE O VLASTNÍ KORYTA! SLOVA OLIVERA CROMMWELLA:UŽ JSTE NAPÁCHALI DOST HOVADIN TÁK TÁHNĚTE!!!JSOU ZASE AKTUÁLNÍ!!!TAKŽE VÍCE SEBEREFLEXE PANE JOHNE A MÉNĚ SMRTELNÉHO STRACHU CO BUDE S VÁMI,VY "ZÁSTANČE UBLÍŽENÝCH"BY SE VÁM PATŘILO!!!
    JIM
    •  
      19.04.2012 17:10

      Pan John a jeho kamarádi se hlavně bojí o svá korýtka.
      Bobo
    •  
      19.04.2012 17:02

      To není pol. strana, ale jen a jen komedianti
      Bobo
  • I tady se nám množí nadbytečné TAK, takže zakládám nadějnou Stranu TAK!
    19.04.2012 16:32

    I tady se nám množí nadbytečné TAK, takže zakládám nadějnou Stranu TAK!
    king
    • Re: I tady se nám množí nadbytečné TAK, takže zakládám nadějnou Stranu TAK!
      19.04.2012 16:39

      to je ale vůl, proč se teda rozpadli když budou teda hlasovat TAK stejně :) nové volby! konec šaškáren!
      maar
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university