Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak (možná) přežije eurozóna: Inflationia, Europhilia, Krugmania...?

Jak (možná) přežije eurozóna: Inflationia, Europhilia, Krugmania...?

15.06.2012 18:46

Bez přítomnosti jasného vůdčího subjektu (viz „DeLong, Eichengreen: Bez hegemona bude severoatlantický svět upadat“) nás nemůže překvapovat, že v Evropě nedochází k výraznějšímu posunu a s minimem nutného se obvykle čeká na za pět minut po dvanácté. Komentářů týkajících se tohoto tématu již je přehršle, je proto dobré vybírat. Do popředí z těch nedávných vystupuje produkt z dílny ING. Ten se snaží jednoduchým a nápaditým způsobem popsat (teoretické) cesty k přežití eurozóny. Shrnuje je následující obrázek.

Na ose x je míra redistribuce v eurozóně, na ose y míra reflace – uvolněnosti monetární politiky. Nyní se pohybujeme v utahující „austeriánské“ unii, tedy i v unii dosti „austriánsky“ (tj. v duchu rakouské školy) zaměřené na to, co bych já nazval „protrpění se k lepším zítřkům“. Ale asi nevyhnutelně jsme do tohoto extrému museli spadnout poté, co jsme léta žili v extrému opačném. Jeho princip dobře vystihují minulá moudra našich levicových myslitelů: „Zdrojů je dost ... a dluhy se nemusí platit“.

mania

Pokud bychom drželi monetární politiku relativně (ne)uvolněnou, tj. na současné úrovni, a zvětšovali míru redistribuce v eurozóně, dostáváme se do Bondie, či dokonce Eurofilie. Zde si dovolím podotknout, že federalismus, větší redistribuce, atd. jsou často prezentovány jako konečné řešení. Řekněme ale, že mám souseda, který je v problémech, protože nemá dovednosti nyní požadované na trhu práce. Já jsem lidumil a zavážu se, že mu po delší dobu budu finančně pomáhat. Jádro jeho problémů to ale neřeší. Redistribuce/federalismus pouze umožňuje – poskytuje čas, ho vyřešit (pro více viz např. „Klystýrová strategie“). A pochybuji, že míra soucítění jádra s periferií je taková, že by jí podporoval bez výhrad navždy. Včera jsem slyšel rozhovor z Němci, kteří byli na dovolené v Řecku a „žádnou krizi tam neviděli“...

Nízká míra redistribuce může pak být kombinována vyšší inflací (směr Inflationia). Tedy jak plošně v celé eurozóně, což by pomohlo snížit reálnou dluhovou zátěž, tak relativně – jádro vs. periferie. Tato v jádru (Německu) vyšší inflace by totiž pomáhala vyrovnávat konkurenční výhodu jádra a zejména Německa. Teoreticky je to hezká úvaha, mě ale poměrně nebezpečně připomíná další kurvítko s mnoha nezamýšlenými důsledky. Problém je například v tom, že tato úvaha beze eurozónu tak trochu jako jedinou část světové ekonomiky. Jak by se ale měnila konkurenceschopnost eurozóna a Německo vs. Čína? Relativní vyšší inflace v Německu by totiž musela být doplněna oslabujícím eurem, což nemusí být scénář nejpravděpodobnější.

Kombinace více uvolněné monetární politiky a větší redistribuce nás posouvá do evropské verze USA, v extrémnější verzi do Krugmania. Mimořádné situace vyžadují mimořádná řešení a možná se jednou ukáže, že měl nobelista pravdu (viz například poslední „Krugman: Panuje tu sadomonetarismus, potřebná katastrofa už je ale možná za rohem“). Nyní jsme ale každopádně v situaci, kdy Austeria zdaleka nefunguje podle očekávání (pohádky o expanzivním fiskálním utahování, apod.) a Krugmania je svou extrémností (a potenciální kurvítkovostí) naprosto nepřijatelná. Pokud to vůbec situace dovolí, budeme se tedy pravděpodobně potácet jen pomalu směrem na severovýchod.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Ukvapené závěry
    18.06.2012 8:18

    Ještě je příliš brzy usuzovat, že austeria nefunguje. V praxi ještě vůbec nezačala pořádně fungovat - viz vzorově austeristické Česko, kde se dopady ještě zdaleka neprojevily a kde je obrovskou výhodou náš exportní úkrt pod pláštíkem Německa a přesto už demonstrují desetitisíce a zaěmstnanci Auto Škoda jsou zoufalí, když jim plat neroste o 5% ročně. Austeria potřebuje několik let na posouzení.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university