Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Plánovaný schodek rozpočtu by neměl být překročen. Obvinění Parkanové je útokem na demokracii

Kalousek: Plánovaný schodek rozpočtu by neměl být překročen. Obvinění Parkanové je útokem na demokracii

25.06.2012 8:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Státní rozpočet by na konci roku neměl překročit schválený deficit 105 miliard korun. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to včera uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Rizikem pro ekonomiku ČR je však vývoj v eurozóně a problémy s čerpáním z fondů EU. Schodek státního rozpočtu ke konci května stoupl na 79 miliard korun z dubnových téměř 45 miliard.

"Pokud nedojde k výraznému zhoršení v Evropě, nemám důvod se domnívat, že bychom nesplnili parametry státního rozpočtu a veřejných rozpočtů za letošní rok," uvedl Kalousek. Velký schodek v květnu je podle něj způsoben propadem příjmů rozpočtu. Ty by oproti původnímu plánu měly klesnout o 29 miliard . Tento pokles chce však vláda kompenzovat 30 miliardovými úsporami na straně výdajů.

Konečný schodek by ale mohla ohrozit dvě rizika. "To jedno je, že nikdo z nás neví, co se zítra stane v eurozóně se Španělskem a podobně," řekl ministr. Případné následné zvýšení nervozity na finančních trzích podle něj může uvrhnout do horší ekonomické situace celou Evropu včetně ČR.

Za druhé možné riziko Kalousek označil pozastavené proplácení dotací z evropských fondů. "Kdyby se skutečně nepodařilo obnovit čerpání, tak bychom o to sice ne nenávratně přišli, mohli bychom čerpat příští rok, ale v letošním deficitu by to udělalo výrazný problém," řekl.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky však Česku nenávratná ztráta unijních peněz hrozí. "My se obáváme, že to může být 22 miliard, ale může to být také 70 miliard, pokud by se to v letošním roce už neobnovilo, o které by ČR nenávratně přišla," podotkl Sobotka.

Ministerstvo financí očekává, že deficit veřejných financí letos klesne na tři procenta hrubého domácího produktu. Kalousek však připustil, že na základě aktuálního vývoje v celé Evropě předloží vládě návrh, který by obsahoval varianty zmírnění poklesu deficitu veřejných financí v dalších letech. "V roce 2013 nejede vlak přes to dostat se pod tři procenta. Pokud hovořím o tempu konsolidace, mluvím až o letech 2014 a 2015," upřesnil ministr.

Pokud Evropská komise do konce letošního roku Česku neobnoví proplácení dotací, může Česká republika přijít v evropských fondech asi o 22 miliard korun, vyplývá z materiálu ministerstva pro místní rozvoj, který má v úterý projednat vláda.

Kabinet v březnu na doporučení Evropské komise kvůli nesrovnalostem v tuzemském dotačním systému pozastavil odesílání žádostí do Bruselu o zpětné proplacení dotací. Čas na nápravu dostali ministři do konce června. Eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn před dvěma týdny uvedl, že termín možného obnovení proplácení evropských dotací je zatím nejasný. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský začátkem měsíce řekl, že obnovení proplácení peněz by mohlo nastat nejdříve v září.

"Zatím nevidím důvod, proč by od toho září, kdy auditoři ukončí svou činnost, neměly být ty žádosti proplaceny. Zatím všechno, co v akčním plánu bylo, česká vláda splnila," řekl Kalousek.

"Já jsem přesvědčen o tom, že pokud v říjnu nezačne čerpání, tak je to na demisi vlády. Skutečně nenávratně přijdeme o desítky miliard korun," uvedl k tomu Sobotka.

Obvinění Parkanové je útokem na demokratický systém

Jako bezprecedentní policejní útok na rozhodovací mechanismy demokratického státu vidí žádost policie o vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání její stranický kolega a ministr financí Miroslav Kalousek v nedělních Otázkách Václava Moravce.

"Jsem hluboce přesvědčen, že jsme svědky bezprecedentního policejního útoku na rozhodovací mechanismy demokratického státu. Neboť je tady kriminalizována legální rozhodovací praxe. Tu ale můžeme změnit pouze změnou zákonů," prohlásil Kalousek.

Problém celé kauzy letounů CASA podle ministra financí není v tom, zda bude Parkanová vydána policii, nebo nikoliv, ale v tom, kde je motiv "lživého a nesmyslného obvinění", které leží v Poslanecké sněmovně.

"Orgány řekly, že se Vlasta Parkanová provinila tím, že nezadala posudek. Odborná stanoviska jsou v přímém rozporu s tím, co tvrdí vyšetřovatel. Neexistuje v tomto případě zákonná povinnost zadat si posudek na cenu obvyklou. Neexistuje. Což by vyšetřovatel vědět mohl. Existují tedy pouze dvě možnosti – buď je vyšetřovatel nekvalifikovaný, nebo je tam zlý záměr. Ten motiv je mnohem závažnější, než zda bude Vlasta Parkanová vydána, či nikoliv," pokračoval Kalousek.

Ten dokonce naznačil, že celý případ může být určitou poptávkou: "Tohle nemůže zůstat bez tečky, tohle musí být vyšetřeno."

Ministr financí podle svých slov dá v pondělí mandátovému a imunitnímu výboru sněmovny stanovisko svého úřadu, které potvrdí jeho slova o neexistenci zákonné povinnosti zadat si posudek na cenu obvyklou. Toto stanovisko poté zveřejní i na internetu.

Kalousek zároveň avizoval, že nebude na červencové schůzi sněmovny hlasovat pro vydání Parkanové k trestnímu stíhání.

"Ten kdo souhlasí s tím, že je možné někoho stíhat za porušení neexistující povinnosti, ten pro to může hlasovat. Ten ale rezignuje na svůj mozkový závit," dodal s tím, že TOP 09 nebude v tomto hlasování svým poslancům cokoliv nařizovat.

(Zdroj: ČTK, MediaFax, ČT)


Váš názor
  •  
    25.06.2012 15:22

    http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/vlada/Kauza-leti-dal-Dobra-a-spatna-zprava-pro-Vlastu-Parkanovou-237240 Tak teď jsem dvojnásobně zvědav. Stopy vedou k Topolánkovi. No a to by i pro Kalouska byla smrtelná kombinace.
    Homo
    •  
      25.06.2012 16:45

      Všimli jste si, jako o celé kauze zarytě mlčí Václav Klaun? Nevídané !! Vyslovuje se pomalu ke každé žábě, ale jak jde o gigantické zlodějny, vždy zarytě mlčí, aby se na něj zapomělo.
      Jesse
  • Pan Kalousek má pravdu
    25.06.2012 14:25

    Je to opravdu konec demokracie. Co si to vůbec ti fízli dovolují ? Vždyť oni byli zvoleni demokratickou volbou a tudíž si mohou beztrestně dělat co chtějí, no mají imunitu ne. Řekněte mi prosím Vás na co posudky ? Vždyť oni byli zvoleni a tí pádem si mohou rozhodnout o čem chtějí a koupit mohou i letadla od Punanů (domorodý kmen z pralesa) za stovky miliard dolarů a nemusí to nikomu zdůvodňovat. TO JE PŘECE JEJICH VĚC jak oni rozhodnou co a kde a za kolik koupí. Už se jim prosím do toho neserte co kupují, kde kupují a za kolik kupují.Nic Vám do toho není. Vaším jediným úkolem je zvolit je a oni se už o ostatní postarají tak jak oni rozhodnou. Vás k tomu přece nikdo nepotřebje. Policie ať se se stará o to, aby cikán nekradl dekl od kanálu, nebo ať u cedule konec obce měří rychlost. Protože nejen policii, ale nikomu jinému na tomto světě není nic do toho co kde a za co nakoupili. Já osobně mám teď strach, že Kalousek zruší a rozpustí i policii, když si dovolila takovou drzost.
    oradapoisson
  • Potrefená husa
    25.06.2012 10:38

    Zatím nikdy nebyl Kalousek tak rozrušen a zpocen jako nyní když jde o tu ženu která nejen dobře a podlézavě zpívá ale je už ve třetí straně (ODA, KDU a TOP09) významnou funkcionářkou. Je evidentní že má Kalousek strach jaký snad dosud neměl. Nikdo Parkanovou neposílá do vězení i když podle američanů připravila ČR o 658 milionů. Kalouskovy postupy proti nezávislé policii jsou útokem proti demokracii.
    Jarda
  • Parkanová
    25.06.2012 10:32

    může se jednat o precedens, protože tady je přímá odpovědnost a i přes v minulosti panem Bendou dosazené změny zákonů se našla cesta, jak je potrestat. Sice se to nemůže týkat gripenů, pandůrů a podobných zakázek, ale aspon něco....
    chicko
  • Dělá to co umí
    25.06.2012 10:30

    Pánové nechte Kalouska. Kdo je stát? Stát je vláda dosazená politiky, které zvolili občané ČR, neboli vláda je obrazem národa. Až si každy občan uvědomí jakou cenu má jeho hlas nebo podpis, pak se možná něco změní. Den co den naslouchám lidem o tom jak něco někde lehce podepsali nebo na něco kývli, protože ten pán nebo ta paní vypadali tak důvěryhodně. Stejně tak to je s volebními sliby a taky máme velmi krátkou paměť. Ne Kalousek a my jsme jsme vinni.
    JardaFarda
    • Re: Dělá to co umí
      25.06.2012 12:24

      Ano, v posledku je to na lidech, že dají moc takovýmhle arogantním sráčům. Ale i když z levičáků taky nejsem paf, tak za těch 22 let prokazujou, že jsou jiní, a že by si aspoň nedovolili takovýhle sračky jako Kalousek z huby vypustit, jinak by je novináři rozcupovali. U pravičáků jenom němě zíraj...
      Ricichet
    • Re: Dělá to co umí
      25.06.2012 12:20

      Občané říkají vyšetřete zločiny. Politici nás neposlouchají a vymkli se kontrole a dělají si co chtějí jejich nadřízení tj. kmotři a miliardáři. Nebuďme hloupí. To nejsou zrovna demokratické volby. Lidi nesouhlasí a oni to stejně udělají. Oni kradou a není vůle je potrestat.
      Jezdec.
      • Dělají to co jim dovolíme
        25.06.2012 13:22

        Nikdo se nikomu nevymknul. Co se vymyká je naše lhostejnost, nabubřelost, lenost a hloupost. Když máme možnost něco změnit tak se na to vykašlem a pak sedíme u piva a brečíme. Čekáme, že se to nějak vyřeší, nevyřeší. Na Kalouska se nezlobte, spíše se od něj můžeme i v něčem poučit.
        JardaFarda
        • Re: Dělají to co jim dovolíme
          25.06.2012 13:37

          ...poučit... jen aby to poučení neproniklo až do školních osnov
          Mudrc
        • Re: Dělají to co jim dovolíme
          25.06.2012 13:32

          Třeba já už potřetí budu volit mimoparlamentní stranu a když to někde řeknu, tak se stávám terčem posměchu. Ti samí kašpárci pak jsou, zvolí své zloděje a zase nadávají... a přitom se chvástají, že někoho vykroužkovali. Jsou to tupci, budeme se muset s tím smířit.
          Jesse
          •  
            25.06.2012 16:28

            Jesse, nejsi. taky se na to chystám.
            Jezdec.
          •  
            25.06.2012 14:14

            něco na tom asi bude, na Kalouskovi chyby jsou každému patrné na první pohled, ale ty vlastní jaksi přehlížíme
            mamon
  • Dále bych se chtěl zeptat
    25.06.2012 10:10

    jakou ekonomickou koncepci má pan Kalousek ? Škrty jsou samozřejmně nutné, ale ty umí udělat desetiletý zasran bez jakýchkoliv ekonomických zkušeností. Sednout si ke stolu a štrtat umí kdekdo. Ale mě zajímá jak chce pan Kalousek zajistit ekonomickou prosperitu tohoto národa ? Tu udělá zvýšením daní a omezením plateb v hotovosti ? ......omlouvám se, ale nemohu dále psát, dělá se mmi zase špatně od žaludku, když se začnu zabývat těmito otázkami.Jdu se vyblejt a radši si budu prohlížet nahé baby.
    oradapoisson
  • To snad ne
    25.06.2012 9:57

    Vážený gaunere Kalousku, Váš právní výklad/názor není relevantní. Zda Parkanová něco spáchala či nikoliv nepřísluší rozhodnout Vám, rozhodně ne zrovna Vám !! Pokud máte problém s tím, jak to v naší zemi funguje, vysíláte hned několik závažných signálů ostatním občanům. Jednak se držíte koryta jako hovno košile od tzv. revoluce až do současnosti, takže nesete svůj díl viny za ten bordel, co tu máme a jednak máte asi nějaký syndrom nadřazenosti, když si myslíte, že má ta vaše "elita" jiná práva než běžný občan, se kterým by se nikdo nepáral a už by stál i před soudem. To nemluvím Kalousku o Vaší jakože "morálce", kterou jste nám předváděl ohledně Vašich pochybných kšeftů na ministerstvu obrany (o kámošovi Hávovi ani nemluvím).
    Peté13
  • Tragedií tohoto národa je,
    25.06.2012 9:55

    že polistopadový socialisticko-komunistický politici (jiné tato země bohužel nemá) nastavili národu takové zákony a takové podmínky pro život a podnikání, podle kterých nelze normálně podnikat ani normálně žít. Ironií tohoto politicko-kreténsko-závistivého nikomu nepřejícího systému (marasmu) je to je to, že ani oni sami mocipáni nemohou v tomto systému normálně existovat a žít a tak musí sami krást, intrikovat, podvádět, uplácet aby si udrželi svoje ekonomicko-mocenské postavení. Naděje na změnu ovšem neexistuje, neboť tento národ nemá tradici založenou na seriózních základech, kde se ctí morálka, pravidla slušnost a zákony. Tento národ je již po staletí naučen, že realita života je diametrálně odlišná od toho čím nás krmí ekonomicko-politické vedení této země. Tak jako za vlády komunistické strany nebyl snad v tomto národu nikdo, který by tomu té zvrhlé doktríně věřil, dominantní většina národa (99%) si byla vědoma že žije po krk ve sračkách a tak se nikdo nemůže divit tomu, že národ zvonil klíčemi v roce 1989. Problém je ovšem to, že zde ani dnes není nikdo schopen a samožřejmně ani ochoten zavést řád, morálku odpovědnost a všechny ostatní pravidla, jedině podle kterých je společnost schopna prosperovat a občané mohou žít a slušným a pracovitým lidem se oplatí tvořit. Stejně jako tenkrát si musíme dnes všichni udělat svůjosobní svět po svém, protože je systém nemocný
    oradapoisson
    • Re: Tragedií tohoto národa je,
      25.06.2012 10:01

      Máš kliku, že tu po ránu ještě není ruphej :-))
      Jesse
      •  
        25.06.2012 14:07

        obvineni ratha je utokem na krabicove vino!
        Azb
  •  
    25.06.2012 9:51

    Nebaví mě platit daně , které někdo z 60 % stejně ukradne. Neberu sociální dávky, nejsem příjemcem nemocenské ani k doktorovi nechodím, pomůcky do školy stejně dětem musím uhradit. Důchod od státu nečekám. Až budu nemocný to bude za 10 , 20 let a vše si stejně budu muset hradit jako v USA. Takže k čemu potřebuji stát a proč musím platit, když stát stejně vše prošustruje ?
    Jezdec.
  • Nové téma na přednášku na VŠE
    25.06.2012 9:48

    Obvinění Parkanové = policejní stát ??? Kalousek stejně jako Hitler se snaží zfanatizovat mladé lidi, vždyť oni mají právo regulovat počty potřebných v tomto státě!
    mamon
  •  
    25.06.2012 9:26

    O dobrých úmyslech tohoto grázla určitě nepochybuju. Zajímalo by mě, ale jestli existuje ještě jeeden demokratický stát, kde by si místopředseda vlády dovolil říci to co Kalousek v reality šou V.M. Myslím, že ten z toho potřeboval přebalit.
    Homo
    •  
      25.06.2012 9:32

      V USA by byl do 24 hodin zatčen. To si piš.
      Jesse
  • Neexistující povinnost
    25.06.2012 9:20

    Má pravdu ten Kalousek: Co je Vaše, to je i naše. Co je však naše, do toho Vám nic není.
    JardaFarda
  •  
    25.06.2012 9:13

    Je jasné, že "legální rozhodovací praxe" po celou dobu od revoluce slouží k obohacování vrcholných politiků i politických stran - tak si sami politici nastavili zákony. Je dobře, že do toho někdo zašťoural - snad se to stane podnětem k nápravě zákonů a je už jedno jak to s Parkanovou dopadne. I když tomu už v této společnosti nevěřím.
    jendánek
    • mýlíš se
      25.06.2012 9:31

      ...od revoluce slouží k obohacování šéfů podsvětí. V řadách KSČ fungovaly kriminální živly, které využili okamžitě listopadových nálad společnosti a převlékli kabáty. Tito zločinci záhy založili nové politické strany, které dnes známe. Největší díl kontroly nad státní kasou mají od té doby ČSSD a ODS. To, že se podařilo vedrat na post MF nějakému Kalouskovi, svědčí o tom, že cestoval od jedné mafie k druhé, až zakotvil. Otázka - co bylo dřív: Háva, Šťáva, nebo Kalousek? Jsou přece z jedné kasty... to se obecně dostalo ve známost. Takže zákony tvořili opět kriminálníci.
      Jesse
      • Re: mýlíš se
        25.06.2012 10:05

        Jesse, tady se trochu mýlíš. Oni nepřevlékli kabáty. Oni tam poslali své příbuzné. Petr Kellner se pelešil s Kočárníkovou dcerou, Dyba má synovce Romana nyní vládce ČEZu apod.
        Jezdec.
        •  
          25.06.2012 10:18

          Jj, tak nějak. To dá rozum, že ti staří by už dnes moderní šizení veřejnosti nezvládali. Někteří neuměli psát ani na psacím stroji, nedej bože, aby třeba Klausovu Konsolidačku hlídali na PC:-)) Pro ně byly a jsou stále platné metody podsvětí... provedení mají na starost jajich nástupci. S tím souhlas.
          Jesse
  •  
    25.06.2012 9:08

    Obvinění Parkanové je útokem na demokracii podle Kalouska. To znamené neomezené rozkrádání státního majetku politiky a ožebračování lidí kteří vytvářejí reálné hodmnoty.
    Juniper
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university