Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sága čínského hladu po ropě pokračuje: CNOOC kupuje těžaře Nexen za 15 mld. USD, China Petrochemical část Talisman Energy

Sága čínského hladu po ropě pokračuje: CNOOC kupuje těžaře Nexen za 15 mld. USD, China Petrochemical část Talisman Energy

24.07.2012 10:56
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Čína učinila další krok na cestě k zajištění surovinové základny pro svůj hospodářský rozvoj. Státem kontrolovaná společnost CNOOC převezme za 15,1 mld. USD kanadského ropného těžaře Nexen, který disponuje ložisky v po celém světě, hlavně ale roponosnými písky v kanadské provincii Alberta. Transakce, kterou kupec uhradí v hotovosti, je dosud největší čínskou zahraniční akvizicí. Zároveň signalizuje počínající odklon Kanady od Spojených států jako hlavního exportního partnera v ropném a plynárenském sektoru a také rostoucí vliv Číny v ložiscích Severního moře.

CNOOC, největší čínská společnost zabývající se průzkumem a těžbou ropy a zemního plynu, zaplatí za jednu kmenovou akcii Nexen 27,5 USD, což oproti páteční závěrečné ceně kanadského těžaře na burze v Torontu představuje 61% prémii. Představenstvo společnosti sídlící v Calgary akcionářům doporučilo převzetí odsouhlasit.

Obchod schvalují i analytici. „CNOOC je pro Nexen jedním z nejvhodnějších kupců,“ napsal Andrew Potter z Canadian Imperial Bank of Commerce ve zprávě pro investory. Upozorňuje ale na to, že převzetí musí ještě potvrdit regulátoři.

Akcie Nexen v Torontu v rámci včerejší seance na oznámení reagovaly růstem o 52 % na 25,90 USD. Depozitní poukázky CNOOC (na jednu ADR připadá 100 akcií) v New Yorku odepsaly 4,3 % na 193,96 USD.

Nexen je globálně působící společností. Krom Kanady disponuje ropnými a plynovými ložisky v Severním moři, Mexickém zálivu a Nigérii. Z roponosných písků v Albertě již s CNOOC společně dobývají ropu. Ve 2Q12 dosáhla těžba 207 000 barelů za den, což představuje zhruba 20 % celkové produkce jejího nového čínského vlastníka. Zhruba 28 % těžby Nexen připadá na vrty v Kanadě. CNOOC si díky nákupu připíše zásoby v rozsahu 900 mil. barelů ropného ekvivalentu. Letos hodlá svoji produkci dostat na 930 000 barelů za den.

Čínská přítomnost v Kanadě roste, Američané zaostávají

Převzetí Nexen čínským gigantem zapadá do celkového obrazu reorientace kanadských společností na asijské trhy a snížení jejich závislosti na odbytištích ve Spojených státech. K odklonu od amerického trhu přispělo loňské veto prezidenta Barack Obamy uvalené na projekt ropovodu Keystone XL, který měl přivádět surovinu z Kanady do texaských rafinerií. Číňané v této situaci postupují velmi obezřetně a svoji přítomnost už delší dobu krůček po krůčku posilují. „Politický kontext v Kanadě je momentálně velmi příznivý,“ tvrdí Wenran Jiang z University of Alberta, který místní vládě při transakci radil.

Minulý rok CNOOC zakoupila jiného kanadského těžaře Opti Canada. Ještě v roce 2005 se neúspěšně ucházela o kalifornský Unocal Corp, za který Číňané nabízeli 19 mld. USD. Transakce narazila na odpor amerických politiků a občanských sdružení a Unocal musel být nakonec pohlcen Chevronem. Včera byla oznámena další akvizice v ropném sektoru s čínskou účastí. China Petrochemical Corp. zaplatí 1,5 mld. USD za 49 % akcií britské divize Talisman Energy (také sídlí v Calgary). Loni získala za 2,2 mld. USD Daylight Energy, dalšího kanadského těžaře.

Podle výkonného ředitele CNOOC Li Fanronga se podmínky oproti nepovedenému převzetí Unocal zásadně změnily, jelikož se jedná o „přátelskou akvizici s podporou představenstva“ a v případě Nexen o „kvalitní aktivum s dlouhodobým potenciálem“. Za posledních 30 let CNOOC získala sebevědomí a považuje se za jednoho s nejschopnějších podmořských těžařů, který v posledních letech expandoval i do vrtů na souši, proto je její strategií nakupovat 100% podíly, nikoliv minoritní jako u jiných čínských těžařů.

Nyní společnosti zbývá přesvědčit kanadskou vládu, která schvaluje všechny transakce se zahraniční účastí, jejichž hodnota přesahuje 330 mil. CAD. Šéf CNOOC Li slibuje, že společnost udrží nebo zvýší kapitálové výdaje v Kanadě a také může kanadským dodavatelům usnadnit přístup na čínský trh. Calgary se stane jedním z mezinárodních ředitelství CNOOC a bude spravovat aktiva v severní a střední Americe v hodnotě 8 mld. USD.

Číňané si Kanadu oblíbili. Na ropná ložiska a těžaře v zemi čínské firmy za posledních deset let dohromady vydaly kolem 50 mld. USD. Naproti tomu ve Spojených státech čínské investice do ropného sektoru dosahují pouhé 3,5 mld. USD. Americké těžařské firmy v poslední dekádě v Kanadě proinvestovaly 30,8 mld. USD.

Alberta má třetí největší zásoby ropy na světě, víc než 170 miliard barelů. Současná denní těžba na úrovni 1,5 mil. barelů by měla do patnácti let vzrůst na trojnásobek. Celkem je v kanadské provincii víc černého zlata než v Rusku nebo Íránu. Větším ropným bohatstvím se pyšní jen Saudská Arábie a Venezuela.

Jediným významným exportním trhem pro kanadské těžaře jsou Spojené státy, avšak vzhledem k neustálým výhradám ochránců životního prostředí, kteří poukazují na minulé úniky z ropovodů, možnou otravu podzemních vod a poškození ekosystémů, by si Kanada ráda zajistila diverzifikovanější portfolio odběratelů. Stoupající asijská poptávka je proto vhodnou příležitostí.

Projektu stavby západního ropovodu z Alberty k vodám Pacifiku v Britské Kolumbii v hodnotě 5,5 mld. USD se účastní čínský státní koncern Sinopec. Ministr financí Alberty Lloyd Snelgrove jednání s čínskými partnery shrnul takto: „Sedí tam a říkají: Jestli potřebujete peníze, máme je; jestli odborné znalosti, máme i ty; cokoliv potřebujete, to máme.“

Zásoby v Severním moři

Ve Velké Británii je pozornost věnována hlavně dopadu včera oznámených akvizic na ložiska v Severním moři, kde působí jak Nexen, tak Talisman. Podle Lindsay Wexelsteinové z konzultantské firmy Wood Mackenzie budou Číňané v případě schválení obou transakcí kontrolovat 13 % veškeré britské produkce. Nexen a Talisman momentálně vlastní nebo provozují vrty produkující 300 000 barelů za den, což je téměř třetina skomírající denní těžby v britské části Severního moře. Klíčovým ložiskem je pole Buzzard, v němž má Nexen 43,2 % a jehož denní těžba kolísá u 200 000 barelů.

Ropa z Buzzardu, ač tvoří jen 0,2 % globální těžby, hraje významnou roli při stanovování referenčního cenového indexu „dated Brent“. Od něho se zase odvíjí oceňování víc jak poloviny celosvětové produkce ropy – od Afriky po Asii. Pokles těžby na poli Buzzard tak může vést ke zvýšení ceny, kterou odběratelé platí za ropu navázanou na dated Brent. Pro čínské společnosti se proto vyplatí vlastnit podíly v ložiscích, jelikož tím získají rychlejší přístup ke kvalitním informacím o možném budoucím vývoji ceny. Čína denně nakupuje zhruba 2 mil. barelů ropy navázané na dated Brent.

(Reuters, Bloomberg, WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.