Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Také sníte o pokoření trhu?

Také sníte o pokoření trhu?

03.12.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Úvahy o efektivitě trhů jsou v ekonomii jedny z nejproblematičtějších. Teorie efektivních trhů (EMH) může být vyjádřena mnoha způsoby, ale její základní poselství je jednoduché: Jednotliví investoři nemohou soustavně vydělávat více, než jaká je návratnost celého trhu. Důvod je také jednoduchý: Peníze na chodníku nezůstanou příliš dlouho. Kdyby tak například bylo jasné, že akcie zítra posílí, investoři by je nakupovali již dnes a ceny by vzrostly okamžitě. Vše, co lze rozumně očekávat, je již v cenách odraženo a ty tak reagují jen na úplně nové informace.

EMH má ale jeden problém. Výzkum totiž objevuje nové a nové anomálie, které v podstatě znamenají, že peníze na chodnících stále leží. Nejznámější z nich je pravděpodobně lednový efekt, který souvisí s tím, že návratnost v tomto měsíci bývá mimořádně vysoká. Dříve se hovořilo o tom, že je výsledkem prosincových prodejů motivovaných snahou o daňovou optimalizaci. Každopádně by ale podle EMH mělo docházet k tomu, že investoři budou nakupovat akcie již v prosinci, a tím by lednový efekt eliminovali. Pro EMH je tedy lednový efekt a mnoho dalších anomálií něčím, co by prostě nemělo existovat.

O skutečné anomálie jde ale pouze ve chvíli, kdy nabízejí ziskovou investiční strategii. Pokud je ale zdánlivá anomálie jen odrazem shody okolností, taková strategie neexistuje. Jeden z nedávných výzkumů například tvrdí, že návratnost aktiva v daném měsíci může být odvozena od toho, jak se vyvíjela jeho maximální návratnost v měsíci předchozím. Jde o dosti nejasné tvrzení a takových je mnoho. Najdeme tak mezi nimi mnoho „anomálií“. Ale dejme tomu, že některé skutečně existují. Pro EMH se stávají skutečným problémem až ve chvíli, kdy jsou objeveny, ale přesto nezmizí. Jeden z odborníků na EMH Elroy Dimson například tvrdí, že poté, co byla objevena anomálie týkající se vyšší návratnosti malých společností, došlo k jejímu vymizení. David McLean a Jeffrey Pontiff pak ve své nedávné analýze ukazují, že objevování anomálií na trhu skutečně vede k jejich eliminaci.

Pokud totiž nějaká data naznačují existenci anomálie, data v následujícím období ji obyčejně nepotvrzují. A ve chvíli, kdy je informace o nějaké anomálii zveřejněna, dochází k poklesu jejího efektu, i když úplně zmizet nemusí. Jestliže se anomálie objevují na malých nelikvidních trzích, pravděpodobnost jejich přetrvání je vyšší. EMH tak určitě neplatí, nachází se však velmi blízko pravdě. Pro většinu z nás je tak pokoření trhu pouhým snem.

(Zdroj: Tim Harford, The Undercover Economist)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data