Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf ruské centrální banky vzkázal Putinovi: Sazby snížíme, až klesne inflace

Šéf ruské centrální banky vzkázal Putinovi: Sazby snížíme, až klesne inflace

01.02.2013 18:13
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Guvernér ruské centrální banky Sergej Ignatěv se postavil odmítavě k volání prezidenta Vladimira Putina po uvolněnější měnové politice. Podle Ignatěva úrokové sazby klesnou, až vláda zakročí proti inflaci, která se loni přiblížila 7 %.

Putin, který se loni do Kremlu vrátil po čtyřletém působení v premiérském křesle, si předtím na zasedání kompletního vládního kabinetu postěžoval na „znepokojující růst úrokových sazeb, a to na úroveň výrazně nad míru inflace, což nevyhnutelně ovlivňuje úvěrovou aktivitu.“ Prezident se tak zařadil do tábora ministerských úředníků a některých top manažerů, obzvlášť z vývozních sektorů, podle nichž má uvolnění monetární politiky pomoci zpomalující ekonomice. Ta ve srovnání s obdobím před finanční krizí roste dvakrát nižším tempem a v posledním kvartále loňského roku zvolnila na 2 %.

Ignatěv v přímém přenosu ve státní televizi na výzvu zareagoval diplomaticky a zdrženlivě: „Úrokové míry klesnou, možná ne hned, možná trochu se zpožděním, ale s poklesem inflace půjdou níž i úrokové míry.“ Loňský růst cen o 6,7 % byl mírně vyšší než v roce 2011, avšak oproti dvouciferným tempům z předchozích let výrazně zkrotl.

Zdražování velmi pravděpodobně podpořila štědrá sociální politika Kremlu ve volebním roce. Platy státních zaměstnanců byly navýšeny o desítky procent, vojáci dostali přidáno ještě víc. Starobní důchody se od dubna zvedly o 14,1 %.

Podle guvernéra by inflace mohla v následujících letech klesnout i pod 4 %, pokud bude vláda dodržovat fiskální pravidla, v jejichž rámci část příjmů z těžby a vývozu ropy putuje do rezervního fondu a fondu národního blahobytu. Pětašedesátiletý Ignatěv v červnu v čele banky po 11 letech končí. Putin by jeho nástupce měl jmenovat do března.

Podle údajů ruského ministerstva financí vláda do rezervního fondu hodlá poslat 900 mld. rublů (571,7 miliardy Kč) z prodeje ropy a plynu v loňském roce. Rezervní fond byl vytvořen jako záchranná síť pro případ vnějších šoků, jako je pokles cen ropy. Na počátku ledna letošního roku v něm bylo 60 mld. USD. Jakmile bude transakce dokončena, bude částka ve fondu představovat zhruba 4,5 % ruského HDP.

Podle analytiků teď politický tlak na centrální banku dosahuje největší intenzity, avšak k poklesu sazeb s největší pravděpodobností nepovede. Podle Ivana Tčakarova z Renaissance Capital je banka „tak nezávislá, jak jen to v téhle zemi jde.“ Při posledním pohybu, v září loňského roku, byly sazby zvýšeny. Banka tak reagovala na vývoj inflace, která přestřelila horní hranici cílového pásma stanovenou na 6 %. Klíčová jednodenní repo sazba nyní činí 5,5 %.

Centrální banka dříve varovala, že inflace by se mohla vydat ještě výš. Současné tempo růstu ruské ekonomiky na úrovni 3 až 3,5 % ročně se prý blíží potenciálu. Ten se od hluboké recese v roce 2009 snížil zhruba na polovinu. Bez odvážných reforem se podle úředníků centrální banky a ministerstva financí vyšší tempa čekat nedají. Loni ruský HDP expandoval o 3,4 %, letos by měl hospodářský růst mírně zrychlit. Vláda si za cíl stanovila 5% tempo.

S tezí o dosaženém potenciálním produktu nesouhlasí některá ministerstva. Vysoké sazby podle nich soukromému sektoru komplikují život a brání větší investiční aktivitě. Na drahé úvěry si stěžoval i hliníkárenský magnát Oleg Děripaska. Centrální banka kontruje tím, že na to, aby fungovaly nižší sazby, by v zemi muselo působit víc důvěryhodných bankovních subjektů.

Kabinet premiéra Dmitrije Medveděva nedávno Kremlu předložil velkou strategii, podle níž má se Rusko zbavit závislosti na vývozu nerostných surovin a zmodernizovat ekonomiku. Dokument, který si za cíl stanovuje zvýšit podíl investic na HDP za současných 20 % na 25 % (např. v Číně dosahuje 48 %), podle kritiků postrádá jasně definované představy o strukturálních reformách a vysloužil si srovnání s pětiletkami z éry Sovětského svazu.

(Zdroje: WSJ, Globe and Mail, Moscow Times)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data