Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Břidlicový plyn nemilosrdně vytlačuje jádro z energetiky

Břidlicový plyn nemilosrdně vytlačuje jádro z energetiky

25.02.2013 18:04
Autor: 

Jaderné elektrárny v Kanadě a ve Spojených státech čelí odstavení, jelikož nedokážou konkurovat paroplynovým zdrojům poháněným levným břidlicovým plynem. Případné rozšíření břidlicové revoluce by mohlo zatopit i jaderné energetice v Evropě. Nejostřeji se souboj břidlice vs. jádro momentálně promítá do energetického mixu Velké Británie.

Pokud zde těžaři s novými technologiemi frakování uspějí, bude výstavba jaderných bloků v ostrovním království vysoce prodělečnou záležitostí. Problémy s rentabilností by prý mohly mít i fungující elektrárny ve Francii, Belgii a Velké Británii, které potřebují investice do prodloužení životnosti.

Britské břidlice

Podle zprávy, kterou se zanedlouho chystá vydat britská vláda, by země měla mít obrovské zásoby plynu v břidlicových formacích. V případě efektivního využití technik horizontálního vrtání a hydraulického štěpení v dříve nedostupných horninách by země mohla zopakovat úspěch, který s frakováním slaví Spojené státy.

Kontroverzní technologie zatím v Evropě narážela na obavy z dopadů na životní prostředí, zejména ze znečištění podzemních vod a zemětřesení. Právě kvůli naměřeným otřesům půdy Británie předloni v létě zavedla moratorium na průzkum ložisek břidlicového plynu. Ty již na jaře loňského roku expertní zpráva označila za drobné a běžné a navrhla přísná bezpečnostní opatření. V prosinci vláda moratorium odvolala.

Těžařská společnost Cuadrilla Resources, která průzkumné vrty prováděla, odhadla na jejich základě zásoby plynu v hrabství Lancashire na 5,6 bilionu metrů krychlových. To by stačilo Británii na zhruba 60 let současného tempa spotřeby. Připravovaná vládní zpráva by měla dřívější odhady zásob výrazně zvýšit, podle některých zdrojů několikanásobně. Břidlicové formace se nacházejí na většině britského území a kromě pevninských ložisek se velké množství plynu může skrývat i v britských vodách Severního moře.

Britská vláda hodlá rozvoj břidlicových zásob podpořit daňovými pobídkami a založením jediného regulačního úřadu pro toto odvětví. Británie je největším spotřebitelem plynu v Evropské unii, její dosavadní zásoby plynu v Severním moři se ale povážlivě tenčí.

Oběti revoluce

Rozvoj těžby břidlicového plynu otřásl energetickým mixem Spojených států. Největší obětí levného plynu se stalo uhlí, jehož ceny kvůli hromadnému odlivu energetik od uhelných zdrojů klesly natolik, že se ho vyplatí dovážet do Evropy. Břidlicový plyn však z amerického a kanadského trhu vytlačuje i jaderné zdroje.

Příkladem je reaktor Gentilly-2 v Québecu o výkonu 675 MW, jemuž po 30 letech vypršela licence. Náklady na renovaci a prodloužení životnosti elektrárny o dalších 30 let by si vyžádaly 4,3 mld. USD; produkční náklady se pohybují na úrovni 9 centů za kilowatthodinu. Výroba elektřiny z plynu přitom stojí 4-5 centů za kW/h, takže se modernizace Gentilly-2 nevyplatí. „Břidlicový plyn odrovnal jediný jaderný reaktor v Québecu,“ prohlásil Thierry Vandal, prezident společnosti Hydro-Quebec, která elektrárnu vlastní.

Stejnému osudu podle agentury Bloomberg čelí šest bloků ve Spojených státech. Společnost Duke Energy se rozhodla neopravovat třetí reaktor elektrárny Crystal River na Floridě a uzavřít ho. Odstavena bude i jaderná elektrárna Kewaunee ve Wisconsinu patřící Dominion Resources. O čtyřech dalších reaktorech se rozhoduje.

V Británii mělo být původně postaveno nejméně osm nových reaktorů. Tyto plány ale narazily na neochotu energetických společností jít do příliš velkého rizika. Z projektů se stáhly německé energetiky RWE a E.on, jejichž mateřská vláda po katastrofě ve Fukušimě vůči jádru zaujala kategoricky negativní postoj.

Zatím poslední společností, která opustila jaderné bitevní pole, je Centrica, největší britská energetika. Společnost měla 20% podíl v podniku s francouzskou EDF, v jehož rámci měly být v Anglii postaveny čtyři reaktory. Kvůli rostoucím nákladům a zpoždění se v Centrice rozhodli odepsat 200 mil. GBP, které už byly v projektu utopeny, a místo toho se soustředí na paroplynové a obnovitelné zdroje.

Centrica se zřejmě poučila ze dvou odstrašujících případů použití francouzské technologie. Prototyp reaktoru EPR, který měl být použit v Británii, se začal stavět v roce 2005 ve Finsku a k síti měl být připojen v roce 2009. Stavba dosud běží a předpokládané náklady se mezitím zdvojnásobily. Dokončení bylo nedávno opět posunuto, tentokrát na rok 2016. Také druhý pokus EDF nedopadl nijak slavně. Stavba reaktoru v severofrancouzském Flamanville má zpoždění pět let a náklady už přesáhly dvojnásobek původního odhadu.

Nad dotacemi visí otazník

EDF se v Británii poohlíží po novém partnerovi a s vládou vede rozhovory o cenových garancích pro vyráběný proud. V rámci schématu, který požaduje i tuzemský ČEZ pro plánované bloky 3 a 4 Jaderné elektrárny Temelín, by stát doplácel rozdíl mezi tržní a garantovanou cenou, pakliže by druhá jmenovaná byla vyšší. Kontrakt na silovou elektřinu pro roky 2014-2016 se nyní na německé burze pohybuje kolem 42 EUR/MWh. Pro návratnost jaderného reaktoru na úrovni 10 % při současných nákladech na výstavbu (5 mld. EUR za blok) by cena elektřiny musela činit alespoň 70 EUR/MWh. Stát by tedy v případě hypotetického zachování stávajících cen dotoval zhruba 40 % ceny elektřiny z jádra.

Jenže i kdyby vláda nakonec na takto riskantní model přistoupila, mohl by jí dotace zakázat Brusel. Evropská komise se vůči nedovolené státní podpoře staví ostražitě a Britům jejich schéma zatím neposvětila. Podle hrubých kalkulací by Londýn při současném rozložení cen na čtyři reaktory doplácel 1 miliardu GBP ročně. V situaci, kdy ministr financí George Osborne škrtá, kde se dá, země přichází o dobré ratingy a ekonomika stagnuje, je takový scénář těžko představitelný.

Tvrdý tlak břidlicového plynu ve Spojených státech pociťuje společnost Westinghouse, která se se svým designem AP1000 uchází o dostavbu Temelína. Podnik, sídlící v Pensylvánii, v posledních pěti letech najal 5000 lidí v očekávání jaderné renesance. Kvůli havárii ve Fukušimě, zrušeným plánům na nové reaktory a nižší poptávce po elektřině teď přes 600 lidí, zhruba 5 % personálu, propustí. Už loni v květnu Westinghouse rozdal výpovědi 200 lidem.

(Zdroje: NuclearStreet, Climate News Network, Bloomberg, Atominfo.cz)


Váš názor
  • jádro je jádro
    25.02.2013 18:37

    řekl v nedělní TV soudruh exministr Urban. Pravil , že elektřina je důležitá a proto se tomu musí věnovat pozornost ,aby se to vyřešilo ke spokojenosti soudruhů spoluobčanů . Stát to bude klidně dotovat , aby se to tady nastartovalo a aby všichni byli spokojení , protože nejhorší by bylo , kdyby byli nespokojení . Mluvil jasně a konkrétně a předevšim věcně až z toho běhal mraz po zádech. Ten Temelín je třeba dostavět a to hned a ať to stojí co to stojí budeme soběstační. Ať žijí čeští politici . jestli je to pan Ing . Urban nebo pan Mudr. Kuba je úplně jedno.
    karel IV
    • Re: jádro je jádro
      26.02.2013 8:35

      K čemu nám je jádro,když se zdražuje o 106.Cena el.energie na en.b. klesá,ale my platíme víc a víc.Tohle dusí ekonomiku,vysoké vstupy.To samé domácnosti,účty neustále rostou a lidé prostě potom šetří na něčem jiném,hlavně aby doma svítili a šla jim televize a lednice.To je kruh ekonomiky.Jsou na jedné straně firmy,co mají enormní zisky a na druhé straně odběratelé,co skřípou zuby.Bulhaři mají dobrý nápad s odkoupením/znárodněním s protiplněním kdovíjakým/,ale podstata je správná.Oni nechcou miliardové zisky pro sebe,ale chcou ulevit ekonomice a lidem.Atohle se mělo stát u nás v době,kdy akcie stála necelých sto korun,stát měl akcie vykoupit a cenu sám sobě regulovat.Měl by na jedné straně zisky daleko menší,ale na druhé straně bychom dnes neřešili cenu el.energie a ekonomickou situaci firem i domácností.Víc pěnez by se dostalo do ekonomiky z druhé linie,ale tohle naše politická repre nikdy nemůže pochopit.
      Václav
      •  
        26.02.2013 9:05

        tohle jsi napsal fakticky a krasne....
        OPTIMISTA
    • Re: jádro je jádro
      26.02.2013 7:25

      Břidlice na první pohled vypadají opravdu lákavě, nicméně má to i své zápory a rizika. V naší hustě obydlené zemi jsou asi břidlice jen málo využitelné na rozdíl od USA. Taky prozatím nikdo neví co se bude dít v zemi za 10 a více let. Aby se plyn vytěžil stojí to poměrně dost energie, vody a pak se do země tlačí i nespecifikované chemické s-račky... Jadernou energetiku v Evropě spíš ohrožuje zelená mafie se svojí dotační politikou. Nicméně i já jsem pro to prozatím dostavbu Temelína nebo Dukovan odložit na neurčito.
      tk69
      • Temelín je tunel
        26.02.2013 8:03

        I kdyby se u nás plyn netěžil,tak bude levnější elektřinu z něho dovézt.Buduje se přece celoevropský energetický systém přenosu elektřiny.Takže ty naše megatunely kvůli jakési potřebné zaměstnanosti jsou akorát malé domů pro politiky a jejich firmičky.
        Mac
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university