Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusal chystá velké zavírání hutí, zaměstnanci hrozí protestními akcemi

Rusal chystá velké zavírání hutí, zaměstnanci hrozí protestními akcemi

05.03.2013 16:06
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruské hliníkárny Rusal ohlásily snížení cíle letošní produkce o 7 %. Největší výrobce hliníku na světě tak reaguje na přebytek nabídky a pokles cen kovu na světových trzích. Redukce výroby s sebou velmi pravděpodobně přinese propouštění, což by v některých ruských městech, ekonomicky závislých na několika málo podnicích, mohlo vyvolat sociální nepokoje, tak jako tomu bylo v roce 2009.

Podle prohlášení Rusalu bylo rozhodnutí o snížení produkce schváleno představenstvem společnosti. Oznámení předcházela sada neuspokojivých výsledků za loňský rok. Hliníkárny, které se na celosvětovém výstupu podílí zhruba z 10 %, loni hospodařily s čistou ztrátou 55 mil. USD, oproti zisku 237 mil. USD v roce 2011. V červených číslech se kombinát ocitl poprvé od krizového roku 2008.

V absolutních číslech by se výroba měla letos snížit o 300 tisíc tun, a to v nejméně efektivních hutích. Loni produkce dosáhla 4,2 mil. tun. Omezování v rámci úsporného programu by přitom mělo zhruba stejným tempem pokračovat v dalších čtyřech letech.

Proti plánům managementu se začali bouřit pracovníci Bogoslovské hutě ve Sverdlovské oblasti, na jejíž elektrolytickou jednotku by měla připadnout polovina z celkových škrtů v produkci. Deset bývalých a stávajících zaměstnanců drží protestní hladovku a tvrdí, že společnost neplní své povinnosti. Navzdory slibům o zachování výroby prý vedení činí „všechno proto, aby mohlo provoz co nejrychleji zavřít,“ sdělil agentuře RIA Novosti Ildus Chakimov, jeden ze stávkujících. Zaměstnanci si také stěžují na znatelný pokles mezd.

Hladovka začala už loni v září, když Rusal plány na uzavření části provozu v Bogoslovské huti zmínil poprvé. Po intervenci místních úřadů management podepsal dohodu, v níž se zavázal k udržení pracovních míst v huti. Rusal v pondělí uvedl, že k omezování produkce dojde pouze se souhlasem vlády a že postiženým zaměstnancům budou nabídnuty „alternativní pracovní příležitosti“.

Společnost původně plánovala snížit produkci ve čtyřech provozech o 275 tisíc tun do roku 2018. Snaha o zachování konkurenceschopnosti v prostředí nadbytečných kapacit, vysokých cen energií a poklesu cen hliníku ale vedení přinutila přijmout drastičtější opatření. Podle šéfa Rusalu Olega Děripasky situace na trhu vyžaduje racionálnější využití produkčních kapacit.

Podle Olega Petropavlovského ze společnosti BCS by omezení výroby mělo Rusalu pomoci zlepšit finanční výkonnost. Čtyři vytipované provozy jsou už delší dobu ztrátové kvůli vysokým cenám elektřiny, hlavního vstupu, který se používá při elektrolytické výrobě hliníku. Kombinovaný výstup čtyř hutí loni činil pouhých 250 tisíc tun.

Pracovníci hutě Nadvojtská, dalšího kandidáta na uzavření, v únoru na vládu zaslali petici, v níž žádají o pomoc. „Sedíme na sudu s prachem, který za chvíli vybuchne,“ uvádí se v dopise.

Tržby Rusalu se loni propadly o 11,4 % na 10,9 mld. USD, což společnost zdůvodnila poklesem cen hliníku a jeho slitin. Uplynulý rok byl podle Děripasky pro odvětví obzvlášť náročný. Kotace hliníku na komoditní burze v Londýně klesly o 15,7 %, čímž se velká část světových produkčních kapacit dostala pod, nebo na hranici ziskovosti.

Konkurenční americké hutě Alcoa v lednu ohlásily redukci kapacit ve svých provozech po celém světě o 12 % ve snaze o snížení nákladů.

(Zdroje: Moscow Times, RIA Novosti, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data