Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
J-rvítka

J-rvítka

06.05.2013 17:59

Je překvapivé, že při dlouhotrvajících hovorech o měnových válkách ještě nepřišel na větší přetřes tzv. J-efekt. Záměrně píši „hovorech o měnových válkách“, protože reálně dochází spíše k potyčkám, kdy je oslabení kurzu doprovázející monetární uvolnění vnímáno spíše jako dodatečný bonus. Depreciace kurzu pak v principu zvyšuje cenovou atraktivitu domácího zboží pro zahraniční subjekty, což by se mělo projevit vyšší poptávkou po něm. Růžky ale okamžitě vystrčí potenciální kurvítka. Oslabení kurzu totiž vedle exportů ovlivňuje i dovozy a domácí poptávku. Natixis například odhaduje, že v případě eurozóny je čistý efekt oslabení eura sporný – vliv na dovozy a domácí poptávku vyvažuje růst exportů. Tento závěr je myšlen jako dlouhodobý, my se zde ale podíváme na to, jak se oslabení kurzu projevuje v čase. Jinak řečeno, podíváme se na tzv. kurzový J-efekt.

Princip zmíněného efektu je následující: Oslabení měny zlevňuje vývozy, ale zároveň zdražuje dovozy. V první fázi po depreciaci se dá předpokládat, že jejich objemy se nezmění a existující deficity běžného účtu se tedy zhorší. Dejme tomu, že česká ekonomika dováží měsíčně jen barel ropy za 100 USD, tedy za 1.950 . Většinu ho spotřebujeme doma a na vývoz se z něj vyrobí jen 10 litrů chemikálie prodávaných celkem za 80 USD, tedy 1.560 . ČNB náhle intervenuje a kurz se dostává z 19,5 na 22 za USD. Barel ropy nás pak stojí 2,200 , za chemikálii dostáváme 1.760 . Při silnější koruně byl tedy náš obchodní deficit 390 , po depreciaci 440 .

Oslabení kurzu nás tak nejdříve dostalo do klesající fáze J-efektu. Poté záleží na tom, jak se při nové ceně ropy změní domácí poptávka po ní (pokud vůbec ne, jen klesnou disponibilní příjmy, které jsou k dispozici pro domácí zboží). A na tom, jak na depreciaci zareagují firmy, co se týče exportních cen (budou si držet zisky nafouknuté vyššími korunovými cenami, nebo se posunou za vyššími objemy?). Třetím faktorem je to, jak na nové exportní (USD) ceny zareagují zahraniční subjekty svou poptávkou (jsou cenově senzitivní?). Každopádně je ale šance, že oslabení kurzu skutečně povede ke zlepšení obchodní bilance, to ale po prvotním zhoršení, popsaném výše. Výsledek tedy může být takový, že spotřeba ropy klesne o 10 % a stojí nás 90 USD (1.980 Kč), vývozy se zvýší o 20 % a dostáváme z nich 2.112 a celková bilance je v plusových 123 .

Všimněme si, jak často tento J-efekt můžeme vidět v ekonomii (kurzy, restrukturalizační opatření na makroúrovni i na úrovni firem...) i v běžném životě (dobrým příkladem jsou některé druhy léčby). Než se něco zlepší, dojde ke zhoršení. Měli bychom tak rozlišovat tzv. kurvítka od J-rvítek. Ta první mění předpokládaný pozitivní efekt nějaké snahy v negativní výsledek a to jak krátkodobě, tak dlouhodobě. Ta druhá vedou ke kýženému výsledku, ovšem s prvotním zhoršením. I dominantní ekonomická diskuse této doby, tedy téma fiskálního utahování, je vlastně diskusí o tom, zda je tato politika kurvítkem, či J-rvítkem.

Vraťme se ke kurzovému J-rvítku a ukažme si, že ani zde nejde jen o teoretický elaborát. Ukazuje to ojedinělá úvaha od Credit Suisse. Ta se zaměřuje na nejaktuálnějšího kandidáta na demonstraci kurzového J-efektu, tedy Japonsko. Následující graf ukazuje odhad CS týkající se vývoje japonské obchodní bilance po oslabení jenu k dolaru o 10 %:

J-rvítka

Podle odhadu by během prvních tří čtvrtletí po oslabení jenu došlo ke zhoršení (!) obchodní bilance, poté by se dostavilo jen velmi postupné zlepšení (v grafu je na ose y) posun relativně k nastavenému trendu). Pozitivní efekt oslabení měny by se projevil až za 10 – 11 čtvrtletí, tedy asi za 2,5 roku.

K uvedenému bych doplnil následující: Pokud má ekonomika strukturální problémy (jako Japonsko), může se vyplatit přetrpět první fázi a poté těžit z fáze druhé. Pokud se ale ekonomika pohybuje v cyklickém útlumu, může podobný postup fungovat přesně procyklicky – tedy nejhorším možným způsobem. Zapnuté J-rvítko pak zhoršuje útlum a zlepšení se dostavuje v době, kdy ekonomika oživuje. A jaká je aplikace pro ČR? Já navrhuji, aby ČNB pro začátek přišla s podobným korunovým grafem – jednoduchou úvahou ve více scénářích. Na to, jak je kurz pro nás významný, se mi zdá, že komunikace je v této oblasti na neúměrně obecné a zastřené úrovni.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data