Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Dno NWR o čtvrtinu hlouběji. Dařilo se Fortuně, Erste, Telefónice

Týden na pražské burze: Dno NWR o čtvrtinu hlouběji. Dařilo se Fortuně, Erste, Telefónice

17.05.2013 18:26
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Pro index pražské burzy PX zisk 1,73 % díky růstu silných emisí Erste, Telefónica CR a Komerční banka, pro akcie NWR ztráta více než 25 % kvůli výsledkům a výhledu. Zhruba takový byl právě uplynulý týden na pražské burze. Index PX uzavřel na metě 982,78 bodu. Nejvýrazněji si v rámci týdne polepšily menší emise CETV a Fortuny se ziskem 9,1 % a 7,4 %. O výrazných více jak 7 % výše se posunuly akcie Erste v závěru se 4% růstem akcií Komerční banky přes zprávu o odchodu CEO Bonneta, při celkovém sentimentu a po komentáři šéfa Treichla o akviziční chuti a připravenosti splatit státní pomoc bez dopadu na dividendu. Telefónica CR se růstem o více jak 5 % přiblížila hladině 300 korun za akcii.

Na sestupné straně s uctivým odstupem za NWR figurují s 3,4% ztrátou akcie realitní skupiny Orco, kde na konci května valná hromada rozhodne o novém obsazení managementu při návrzích na výrazný růst zastoupení Vítkových lidí, následovány akciemi Philip Morris ČR, která reportovala provozní čísla 1Q a také akciemi VIG a ČEZ.

Z domácí ekonomiky přišlo zejména jedno negativní číslo a to nečekaně prudký pokles HDP tuzemské ekonomiky v prvním čtvrtletí roku. 
 

Vítězové a poražení pražské burzy:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
CETV 9,14 58,50 NWR -25,47 36,00
Fortuna 7,37 115,85 Orco -3,39 57,00
Erste 7,23 669,00 PM ČR -2,75 10950,00
Telefónica CR 5,20 299,60 VIG -2,74 1031,00
KB 4,19 3782,00 ČEZ -0,75 558,00
Pegas 2,87 534,90
AAA Auto 1,46 24,35
TMR 0,61 1160,00
Unipetrol 0,00 172,00

 

Úvod nového týdne proběhl za nízké aktivity. Akcie NWR se sesunuly na 41,65 (-13 %), když negativně působily dnešní zprávy ze strany největšího výrobce oceli ArcelorMittal o jeho úvahách o možnosti uzavřít některou z jeho produkčních společností ve východní Evropě. Z pohledu NWR je ArcelorMittal Ostrava největším odběratelem uhelné produkce společnosti. Sama společnost ArcelorMittal Ostrava před závěrem obchodování uvedla, že o zavírání provozů v regionu nic neví a zakázek má dost.

Beze změny přešel snížení výhledu ratingu od Moody’s ČEZ. Výhled ratingu „A2“ je „negativní“ ze „stabilního“ především kvůli zhoršení výhledu produkce elektřiny ve střední Evropě. Pozitivně naopak působila slova bulharského ministra energetiky Vasileva. Ten se na konci týdne nechal slyšet, že předběžné šetření ukazuje, že by si ČEZ mohl zachovat svou distribuční licenci. Mírně překvapivá je proti tomu zpráva tisku, že rumunská státní energetická společnost Electrica předvolala český energetický koncern ČEZ v říjnu minulého roku před mezinárodní arbitráž a požaduje 18,8 mil. EUR za údajné porušení smlouvy o privatizaci distribuční společnosti Electrica Oltenia z roku 2005.

VIG obchodoval první den bez nároku na dividendu ve výši 1,2 eura na akcii. Analytici Komerční banky snížili cílovou cenu na CETV téměř o polovinu, z 6 USD na 3,2 USD (v přepočtu cca 63,7 Kč), přičemž ponechali doporučení „držet“. KIT digital zveřejnila vůbec první odhady letošních finančních výsledků: čistý zisk 2,4 mil. USD a tržby 120 mil. USD.

V úterý PX zpevnil o 0,78 %. Podporou pro evropské burzy byla lepší data z průmyslu eurozóny, zatímco index podnikatelského sentimentu ZEW přinesl zklamání. Růst vedla Komerční banka. CETV obdržela zvýšení úvěrového ratingu ze strany S&P a změnu výhledu ze stupně „negativní“ na „stabilní. Stalo se tak v návaznosti po předchozí emisi akcií s výnosem 150 milionů dolarů a dalších 200 mil. USD, které má vynést emise preferenčních akcií pro největšího akcionáře Time Warner. Ten požádal EK o souhlas s převzetím kontroly nad CETV. Dle prvotního vyjádření EK by transakce neměla narušit konkurenci.

ČEZ je připraven dostát časovému harmonogramu dostavby jaderné elektrárny Temelín, ale za důležitější a přednější považuje zajištění státních záruk pro ceny elektřiny z ní, uvedl šéf strategie ČEZ Pavel Cyrani. Zdůraznil tak dřívější slova, podle kterých Temelín bez záruk cen elektřiny budovat nelze. Analytici UniCredit snížili cílovou cenu pro ČEZ na 618 ze 792 při ponechaném doporučení „koupit“. Odhadli ziskovost dostavěného Temelína od úrovně 60-65 EUR/MWh při současných cenách elektřiny kolem 39 EUR/MWh. Za nejvýraznější rizika pro podnikání ČEZ nadále označila Bulharsko a Rumunsko.

Telefónica CR oznámila, že uvede neomezené paušální tarify i pro uživatele předplacených karet. Nabídne jim tři týdenní balíčky. Volání, SMS do všech sítí a 750 MB dat vyjde na 275 Kč/týden.

Ve středu PX odolal negativnímu sentimentu a posílil o 0,6 %, navzdory sestupnému vývoji regionu. ČEZ ztratil 0,5 %. Negativně mohla působit slova z německé energetiky RWE, která po mírně lepších výsledcích za 1Q varovala před dalším poklesem cen energetických komodit v letošním roce. Urychlila předprodej elektřiny pro další roky. Solidní růst předvedla Telefónica CR, která v částech Prahy spouští rychlou LTE síť. Sněmovnou ale prošel nevítaný návrh poslanců TOP09, který má zlepšit postavení klientů mobilních operátorů při předčasném ukončení smlouvy na dobu určitou či u dotovaného zařízení. Telefónica normu označila za omezení specifická jen pro oblast telekomunikačních smluv a navíc částí návrhu novely v rozporu se zněním nového občanského zákoníku ohledně spotřebitelských smluv. EK se pak zabývá opatřeními vůči čínským dovozům síťových zařízení pro TELCO do EU. Otázkou ale je dopad na evropské telekomy. Například i sítě v tuzemsku staví čínská Huawei.

Developer Orco svolává na 30. května výroční valnou hromadu akcionářů, na které proběhne volba členů představenstva. Nové nominace dodal dominantní akcionář Radovan Vítek skrze společnost Gamala. Ke třem zástupcům přidal dalších pět nominací.

Pegas Nonwovens se dostal na dohled svým 5letým maximům. Společnost po závěru trhu oznámila návrh valné hromadě na výplatu dividendy 1,05 eur ze zisku roku 2012 a nerozděleného zisku let minulých. Dividendu schvaluje VH dne 17. června. Rozhodný den je 18. října 2013, výplata dividendy 29. října 2013.

I čtvrtek byl pro PX ziskový s 0,45 % v čele s bankami. Obchodování rozvířily výsledky společností NWR a Philip Morris ČR. NWR v prvním čtvrtletí dosáhla ztráty 80,3mil. EUR, oproti konsensu ve výši 75,9 milionů EUR, a dále snížila dříve poskytnuté provozní cíle pro rok 2013. Představila plán na výrazné snižování nákladů, který by měl přinést úsporu 100 mil. EUR i za cenu plošného snížení mezd a odprodeje koksovny a případně i dalšího dolu. Generální ředitel NWR vyjádřil víru, že se NWR v letošním roce podaří vrátit zisk EBITDA do černých čísel. Titul po prvotních mírných ztrátách obrátil až do více než 7% zisku. Po dosažení denního maxima na 44,45 , ale následovala korekce, a nakonec i propad do ztrát až na závěrečné další historické minimum 39,45 .

Mírné ztráty přinesly kvartální výsledky také tabákovému výrobci Philip Morris ČR, který tak klesl pod 11 200 . V prvním čtvrtletí firmě klesly tržby bez spotřební daně a DPH o 3,3 % na 2,788 miliardy korun. Celkový odbyt skupiny vzrostl o 0,3 % díky 5,5 % u exportu, v České republice klesl o téměř desetinu při ztrátě tržního podílu o 0,9 % na 50,1 % a poklesu tržeb na českém trhu v 1Q o 12 % především kvůli celkovému propadu trhu s cigaretami. Ten poklesl o 6,5 procenta, když negativně zapůsobilo další zvýšení daně na tabákové výrobky. Proti 4Q12 ale tržní podíl klesl o 0,3 % z 50,4 % a potvrdil trend zpomalování poklesu.

ČEZ oznámil své dříve avizované rozhodnutí vymáhat náhradu škody, vzniklou neochráněnou investicí do distribuční společnosti CEZ Shpërndarje, u mezinárodního rozhodčího tribunálu. Telefonica CR navázala na předchozí růst a zamířila na 300 . Vláda rozhodla, že novým předsedou rady ČTÚ bude další tři roky bývalý ředitel divize digitální ekonomiky ministerstva průmyslu a obchodu a současný radní ČTÚ Jaromír Novák (33). Novák má dle MPO Kuby pro výkon funkce nejlepší profesní předpoklady, jeho úkolem bude mimo jiné dokončení aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, která má umožnit příchod čtvrtého operátora.

Erste je připravena kdykoli splatit státní finanční pomoc a tento krok neohrozí budoucí výplatu dividendy, uvedl na VH šéf skupiny Andreas Treichl. Banka potvrdila zájem o akvizici v Srbsku a na polském trhu, kde ale nevidí v tuto chvíli akviziční cíl s atraktivní cenou. Vedení Komerční banky v úvodu srpna opustí generální ředitel a předseda představenstva Henri Bonnet, který se rozhodnul odejít do penze. KB již obdržela souhlasné stanovisko ČNB se zvolením Alberta Le Dirac’ha do funkce člena a předsedy představenstva KB, vedení banky se má ujmout 2. srpna. O volbě bude jednat dozorčí rada banky.

Fortuna oznámila, že její majoritní vlastník Aifelmona Holdings Limited ze skupiny Penta Investments změnil název na Fortbet Holdings Limited a sídlo v rámci Kyperské republiky.

Závěr týdne na lokálním trhu proběhl v režii agresivních výprodejů akcií těžařské společnosti NWR, která díky vlně stop-loss objednávek končila u 35korunové úrovně se zhruba 9% ztrátou. JP Morgan snížila cílovou cenu o 56 procent až na 70 pencí, tedy asi 21,6 , a ponechala doporučení na "underweight". Deutsche Bank pak také snížila cíl, nicméně stanovila 55 . V online rozhovoru na Patria.cz finanční ředitel Marek Jelínek mimo jiné uvedl, že včera přestavené úspory a optimalizační kroky mají NWR nejlépe připravit na obrat na trhu s koksovatelným uhlím. Této komodity je podle něho v Evropě stále nedostatek, a tak firma nadále uvažuje o akvizicích dolů v Evropě či USA. V současnosti se podle Jelínka NWR plně soustředí na stabilizaci a optimalizaci stávajících provozů a nechystá emisi nových akcií.

Ztrácely rovněž akcie ČEZu, které se podívaly pod 560 metu. Krajský soud v Brně potvrdil, že výběrové řízení ČEZ z roku 2011 na výběr makléře pojištění dostavby Temelína bylo v pořádku. Zamítl žalobu společnosti Aon Central and Eastern Europe, která již dříve neúspěšně tendr napadala u ÚOHS. ČEZ dnes také uvedl k probíhajícím jednáním s americko-japonskou firmou Westinghouse a česko-ruským Konsorciem MIR.1200 o dostavbě Temelína, že pokračují a témata k jednání byla rozdělena do osmi tematických skupin. ČEZ usiluje o to, aby uchazeči vylepšili své nabídky. 

Svůj růst zastavila Telefónica CR, která se po předchozí rally stabilizovala mírně pod 300 úrovní. Nový šéf ČTÚ Novák mimo jiné uvedl, že si úřad musí být jist, že virtuální operátoři skutečně pomáhají zvýšit konkurenci a nejsou jen nástrojem velkých operátorů k ošálení regulátora.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m