Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda přesune přes 7 miliard korun z problémových dotačních programů

Vláda přesune přes 7 miliard korun z problémových dotačních programů

22.05.2013 12:26, aktualizováno: 22.5. 15:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vláda schválila přesun 7,3 miliardy korun z operačních programů, které mají problém s čerpáním peněz, do těch bezproblémových. Po jednání vlády to uvedla vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Přesuny peněz ještě musí projednat monitorovací výbory jednotlivých programů. 

Operační program ROP Severozápad tak přijde o 3,1 miliardy korun, které se rozdělí mezi ostatní regionální operační programy. Kromě toho ministerstvo navrhlo přesunout 3,7 miliardy korun z Operačního programu Životní prostředí do Operačního programu Doprava, kde mají být využity na modernizaci a rozvoj pražského metra. O půl miliardy přijde také Operační program Technická pomoc. 

"Řídicí orgány to teď musí připravit pro monitorovací výbory programů. Bez jejich schválení to nemůže odejít na Evropskou komisi," řekla ČTK mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Jana Jabůrková. 

Podle předsedy Regionální rady ROP Severozápad Petra Navrátila rozhodnutí vlády ještě není definitivní, dokud s tím nebude souhlasit monitorovací výbor a Evropská komise. "A myslím, že v monitorovacím výboru nebudou všichni pro," řekl ČTK. 

Celkem 3,1 miliardy korun jsou prostředky alokované v programu pro letošní rok. "Vláda se tak domnívá, že je kraje nebudou moci vyčerpat. Je to i vzkaz krajů a tak trochu rána do zad. Určitě to sníží motivaci krajů zaplatit vyměřenou korekci," uvedl Navrátil. "Ukazuje to také, jestli má vláda snahu ROP Severozápad vůbec spustit. Já ale pořád věřím, že ano," dodal. 

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vedené Tomášem Chalupou (ODS) rozhodnutí respektuje. Podle resortu jde o přesun mezi programy s pozitivními dopady na ekologii. Metro prý sníží prašnost a omezí se další negativní vlivy automobilové dopravy. Peníze se využijí pravděpodobně pro dostavbu nového úseku metra linky A ze stanice Dejvická do stanice Motol. 

Uvolněné peníze na dostavbu metra ulehčí rozpočtu hlavního města, uvedl ředitel odboru fondů na ministerstvu dopravy Marek Pastucha. Přesun prostředků umožní proplatit z EU větší objem výdajů, které si měla původně hradit Praha vlastními zdroji. Celý projekt má podle předpokladu vyjít na 22 miliard korun, schválený příspěvek z fondů EU činí zhruba osm miliard Kč. Ministerstvo dopravy bude ale požadovat po magistrátu záruky, že je schopen tyto peníze vyčerpat na "způsobilé výdaje", a nikoliv například na různé vícepráce. 

"MŽP tímto přesunem současně snižuje riziko nevyčerpání peněz z operačního programu, který byl od počátku nastaven neefektivně a byrokraticky," reagoval první náměstek ministra životního prostředí Martin Frélich. V kuloárech se ale spekuluje, že peníze na dostavbu metra sháněla ODS už dlouho a nevyužité prostředky tomu napomohly. 

Po Ústeckém a Karlovarském kraji chce ministerstvo financí celkem 2,6 miliardy korun, které Evropská komise vyměřila programu za špatně připravené projekty. Kraje zatím na zaplacení korekcí nekývly. 

Vláda dnes projednala zprávu MMR o rizikových operačních programech, podle které je Česko ve skluzu v čerpání peněz z evropských fondů. Z celkové dosud vyplacené částky požádalo ministerstvo financí Evropskou komisi o zpětné proplacení 233,4 miliardy korun, tedy 29,3 procenta celkové částky. Do konce roku by to mělo být 65 procent. 

Limit čerpání pro rok 2013 podle MMR nyní plní pouze dva operační programy, OP Přeshraniční spolupráce Česká republika - Polsko a OP Doprava, a tři regionální operační programy (ROP Severovýchod, ROP Jihovýchod a ROP Střední Morava).

(Zdroj: ČTK, ČT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.