Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJ: Rusal i Alcoa profitují z ucpaných skladů hliníku. Od roku 2011 tak vydělaly 1,4 mld. USD

WSJ: Rusal i Alcoa profitují z ucpaných skladů hliníku. Od roku 2011 tak vydělaly 1,4 mld. USD

24.10.2013 12:34
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Společnosti Rusal a Alcoa vydělávají na prémiích, které musí platit zájemci o koupi hliníku v ucpaných skladech londýnské burzy kovů LME. Podle analýzy deníku Wall Street Journal si dva největší světoví výrobci hliníku takto přišli na 1,4 mld. USD. Obě společnosti vystupují jako nejhlasitější odpůrci navrhované změny pravidel zacházení se zásobami LME, jejichž cílem je uvolnit pohyb komodit z přeplněných skladů.

Pokud by byla nová pravidla zavedena, je velmi pravděpodobné, že poplatky klesnou ze současných rekordních úrovní. Zadržování materiálu ve skladech, realizované zejména prostřednictvím přísného nastavení poměru příjmu a odběru jednotlivých komodit, podle analytiků umožnilo jejich provozovatelům vyšponovat nájemné a také přispělo k růstu prémií, které si producenti účtují za dodávky objednaného kovu.

Prémie rostou od roku 2011, kdy začaly narůstat i zásoby hliníku ve skladech LME. Kvůli omezením odběru kovu se protáhly čekací doby kupcům z řad průmyslových zpracovatelů, například výrobcům oken či nápojových plechovek. Kritici stávajících poměrů tvrdí, že si tak majitelé skladů i výrobci kovů pomáhají k vyšším ziskům. Jejich protivníci namítají, že křečkování kovu ve skladech je důsledkem zvýšené aktivity investorů, kteří sází na trhu s futures.

Prémie, které se platí navrch tržní ceny a obsahují například i náklady na přepravu, pojištění a další položky, se pro producenty hliníku staly v posledních letech stále významnějším zdrojem příjmů. Kotace hliníku na burzách se totiž pohybují v sestupné trajektorii. Od maxim z roku 2008 klesly o 44 %. Na podnět odběratelů zahájila LME revizi skladovacích pravidel. Alcoa i Rusal si pospíšily s krajně negativní reakcí.

Až dosud se pozornost v souvislosti s obchodováním s komoditami soustředila na velké banky, kterým sklady v systému LME nezřídka patří a které byly obviňovány z manipulace s trhem. Zástupce amerických finančních ústavů v čele s Goldman Sachs, Morgan Stanley a JPMorgan, které loni na komoditních obchodech utržily 4 mld. USD, si před nedávnem na kobereček pozvali kongresmani. Navíc začíná do komoditních operací velkých finančních domů v New Yorku šťourat i centrální banka a Komise pro obchodování s komoditními futures. Nyní dochází řada na producenty.

Zatímco zmíněné prémie se v letech 2008-2010 pohybovaly kolem šesti centů za libru (0,45 kg) hliníku, letos v červenci podle údajů společnosti CRU Group vystoupaly na 11,75 centu za libru. Pokud by klesly na původní úrovně, pro výrobce hliníku by to „znamenalo ztrátu stovek milionů dolarů,“ tvrdí David Gagliano z komoditní divize banky Barclays.

Deník WSJ spočítal, že v průběhu 11 kvartálů od začátku roku 2011 si Alcoa na prémiích z prodeje surového hliníku přišla zhruba na 1,7 mld. USD, což je o 649 mil. USD víc, než kolik by utržila při nižších prémiích (na úrovni předchozích průměrů). Podobně vypadá situace v Rusalu, který v posledních 10 reportovaných kvartálech na prémiích vyinkasoval odhadem 2,1 mld. USD. S nižšími sazbami by mu v kase chybělo 790 mil. USD. Obě společnosti odmítly zveřejnit přesný dopad vyšších prémií na jejich hospodaření.

Podle analytiků Barclays by mohly prémie po změně pravidel LME klesnout až o třetinu. To by z provozního zisku Alcoy odkrojilo 302 mil. USD ročně. Analytici oslovení Thomson Reuters očekávají, že si výrobce letos v položce EBIT přijde na 350 mil. USD. Akcie společnosti letos vzrostly o 6,8 %. Konkurenční Rusal na burze propadl o 50 %.

Někteří odborníci z branže soudí, že hliníkárnám by pokles prémií v dlouhém období prospěl. Bez nadměrné podpory obchodních divizí by byly nuceny zavírat méně efektivní slévárny a redukovat produkci. Oslabení na nabídkové straně by podpořilo ceny. V nejbližším období by však byl efekt jednoznačně negativní. „Krátkodobě by to představovalo zásah, o němž si nejsem jistý, že s ním investoři počítají,“ tvrdí Aldo Mazzaferro z Macquarie Bank.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data