Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Valuační orgie

Valuační orgie

07.07.2014 17:55

Všechny ty současné úvahy o tom, jak vysoko jsou ceny, či valuace akcií, už trochu připomínají orgie. Už se tak snažím k nim moc nepřispívat, vše jsem tu snad stihl vysvětlit včas. Dnes ale učiním výjimku, čtenář rychle zjistí proč. Pokud bych měl nejdříve krátce shrnout můj pohled, americké akcie jsou svými valuacemi nastaveny na to dobré z nového neutrálu – růst ekonomiky sice nebude vysoko, zisky ale budou (nedojde k poklesu jejich podílu na HDP, neboli jeden z obvyklých návratů k průměru). A hlavně bude stabilita – nízká volatilita. V eurozóně valuace počítají s něčím podobným, či spíše ještě optimističtějším, včetně Draghiho put opce. Celkově ne bublina, ale sázka na jeden z nejlepších scénářů. Což při síle sebenaplňující se proroctví není zase tak špatné, ošemetnost je ale také jasná.

Z oné záplavy úvah o valuacích mě poslední dobou zaujaly dvě témata, která nejsou tak často ke slyšení. První z nich se týká známého Shillerova PE, respektive CAPE. Jde o PE používající historické zisky, tedy jejich průměr, což má sloužit jako cyklické očištění. Toto CAPE už hodně dlouho říká, že akcie jsou předražené. Dlouhodobý průměr se totiž pohybuje kolem 16 - 17, následující graf ukazuje jakýsi „přijatelný“ koridor kolem tohoto čísla:

graf1

Argumentem proti uvedenému poněkud používání CAPE je to, že dnešní zisky nejsou to samé, jako zisky v bližší i vzdálenější minulosti. Já bych to prezentoval jako různou hotovostní výživnost – zisky jsou jen účetní položkou, investory zajímá hotovost. Poměr zisků a cash flow se v čase mění i díky účetním pravidlům, které se v čase vyvíjejí. Z hlediska CAPE bývá zmiňován například vliv odpisů, či zacházení s goodwillem. Kolegové ze SocGen se tématu chopili a vytvořili modifikované CAPE, které by mělo odrážet zejména změny ve zdanění zisků. Obrázek pak vypadá následovně:

 graf2

Z medvědího grafu je tu najednou obrázek býčí, či alespoň telecí. Podle tohoto modifikovaného CAPE se zatím pohybujeme v bezpečném valuačním koridoru a akcie nijak přeražené nejsou. Konkrétní hodnoty pak asi odpovídají popisu, který jsem dal na začátku.

Nyní se podívejme na druhou zajímavost – na rozdíl mezi průměrem a mediánem valuace trhu. Graf ukazuje ne tak často používaný (z dobrých důvodů) poměr ceny akcie k tržbám společností. Radši bych celou věc demonstroval na PE, ale použitelný graf jsem s ním nenašel. A princip dobře demonstruje i tento.
graf3

Průměr PS u všech společností obchodovaných na trhu (černá křivka) se prudce zvedá během technologické bubliny, pak přichází korekce a v roce 2003 náběh na poměrně stabilní úroveň o něco převyšující hodnotu 1,5. Krize přináší další korekci, po ní se PS postupně a někdy váhavě zvedá opět k hodnotě 1,5. Z tohoto pohledu tedy současné valuace nedosahují ještě úplně předkrizového standardu. Pokud předpokládáme, že nyní je relativně nižší očekávaný růst zisků, ale také nižší sazby a možná i volatilita, nemusí to být přehnaný valuační optimismus. Pokud by pak někdo (naivně) porovnával současné PS s nějakým průměrem zahrnujícím i 90. léta (tedy bublinu), dojde dokonce k závěru, že valuace jsou nyní dokonce stále nízko.

Vývoj mediánu PS ale ukazuje poněkud rozdílný obrázek. Technologická bubliny medián nezvedá ani zdaleka tolik jako průměr - medián tolik nereaguje na bublinový technologický sektor. U mediánu je tak patrný spíše postupný růst valuace až do roku 2006. Pak také přichází korekce a po ní opětovný růst. Předkrizový standard se pohyboval někde kolem 1,7 – 1,8. Nyní jsme už mírně nad ním. Pohled na medián PS už tedy podle mne může u medvědů budit trochu větší radost. Je tu ale mimo jiné ona problematičnost PS. Krátce řečeno, u PE z historického hlediska (viz ono CAPE) řešíme pouze poměr cash flow a zisků, u PS ještě předtím poměr zisků a tržeb (tedy marže).

SocGen poukazuje i na vývoj rozdílu mezi mediánem a průměrem. Ten byl během technologické bubliny záporný, pak se dostal do kladných čísel. Krize obě měřítka srovnala, pokrizový vývoj kladný rozdíl zvedl na v současné době rekordní hodnoty. Jak to interpretovat? Podle mne následovně:

Technologická bubliny zvedla valuace části trhu vysoko nad medián, zvedl se tudíž průměr (medián ne). Pak probíhala konvergence – extrém segmentu s vysokou valuací se zmenšoval, průměr se přibližoval mediánu. Valuace napříč trhem se tedy srovnávaly a kyvadlo se poté přehouplo do druhé polohy – valuace určitého segmentu trhu se naopak propadává, táhne dolů průměr, ale ne medián. V kontextu současných relativně vysokých valuací to ale spíše znamená, že jen malá část trhu má valuace nevysoké – optimismus je rozšířen na mnohem větší část trhu, než tomu bylo dříve. Jinak řečeno, tento příliv zvedá (skoro) všechny lodě. Propadli bychom přílišnému zjednodušení (ale přesto/právě proto velmi častému), kdybychom tvrdili, že tím přílivem je jen monetární politika. Není.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Čtěte více:

Šéfka MMF: Globální ekonomika letos a příští rok zrychlí růst
07.07.2014 10:50
Světová ekonomika by měla ve druhém pololetí zesílit růst a příští rok...
J. Stiglitz: Ze současné úrovně akciového trhu se cítím „silně nesvůj“
07.07.2014 11:30
Laureát Nobelovy ceny a jeden z nejvýznamnějších soudobých ekonomů Jos...
Actelion – farmaceutická společnost ze země helvetského kříže možná našla lék na dosud neléčitelnou chorobu
07.07.2014 14:43
Actelion Ltd. (ATLN.VX) je švýcarská biofarmaceutická společnost, kter...

Váš názor
  •  
    08.07.2014 18:27

    Jako obvykle - velmi 'insightful', pane Soustružníku. Akorát se domnívám, že pomalu začíná odzvánět jistotě nízkých sazeb 'forever and ever' tak, jak je někdy prezentováno médii či samotným FEDem.
    lynxsharpeye
  • Ale, ale!
    07.07.2014 20:50

    Krach je nevyhnutelný a přijde brzy. Takovéto grafické hříčky jsou k ničemu. Stačí si vzít k ruce jediný graf: indexy po krachu překonají poslední maxima, pak zase teče krev. To je totiž jediná metoda, jak vytřepat peníze z věčných optimistů. Takže je čas se připravit na krach a nepřemýšlet o valuacích. O ty ostatně na burze již dávno nejde.
    jiri
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university